Închide

Ce vrei să cauți?

Opt intrebari test pentru cumparaturi online in siguranta

Uneori, cand dai ultimul click pentru plata la un magazine online, te intrebi daca banii tai au ajuns unde trebuie sau daca a doua zi nu te trezesti cu contul gol. Altadata, esti nevoit sa iti verifici adresa de email de pe un computer strain: cum faci sa fii sigur ca parola nu ajunge la altii? Sau cum iti dai seama daca o adresa de web este reala, si nu una falsa?
Recenta versiune de browser a Microsoft, Internet Explorer 8, declarata de NSS Lab drept cea mai sigura din lume, vine cu un plus de protectie in navigare si implicit in shopping-ul online.

Nu ai nevoie de mai mult de cinci minute ca sa verifici daca respecti regulile de securitate de mai jos. I
Iar la final, un filmulet iti demonstreaza cum poti folosi functia Accelerators din Internet Explorer 2008.

1. Mentine software-ul PC-ul tau actualizat. Software-ul (inclusiv browser-ul Web) calculatorului tau trebuie actualizat permanent (actualizari automate). Daca nu folosesti deja Internet Explorer 8, poti descarca gratuit cea mai noua versiune a browser-ului.

2. Apara-ti PC-ul. Foloseste software de firewall, antivirus, antispam si antispyware. Pentru inca un strat de protectie pentru PC-ului tau, poti downloada gratuit Microsoft® Security Essentials sau gasi alte solutii de antivirus.

3. Evita incercari de phishing si malware. Internet Explorer 8 vine cu SmartScreen® Filter pentru a bloca si a te atentiona despre posibile pericole de software malitios sau phishing. SmartScreen Filter te atentioneaza daca un site pe care incerci sa il accesezi a fost raportat ca fiind nesigur si iti permite sa raportezi orice site nesigur gasesti.

4. Protejeaza-te de amenintari emergente. Atacuri de cross-site scripting sunt unele dintre cele mai    sofisticate metode folosite de criminalii online pentru a face rost de informatiile tale personale. De la bun inceput, Internet Explorer 8 te protejeaza de aceste atacuri printr-un filtru preinstalat de Cross Site Scripting (XSS), care este intotdeauna activ.

5. Identifica adrese de Web false. Internet Explorer 8 te ajuta sa eviti site-uri Web inselatoare, care te pot pacali cu adrese derutante. Numele domeniului in bara de adrese este subliniat, cu negru, pentru a fi mai usor sa identifici adevarata identitate a unui site.

6. Navigheaza in siguranta. Cand utilizezi un computer public pentru a-ti verifica mail-ul sau cauta cadouri supriza de pe PC-ul de acasa, este foarte indicat sa folosesti optiunea InPrivate™ Browsing. Aceasta te ajuta sa previi istoricul cautarilor tale, cookies sau ca alte informatii sa fie sustrase din computerul tau.

7. Asigura-te ca site-urile web pentru plati utilizeaza criptari. Pentru a fi sigur ca un site utilizeaza criptarile cand proceseaza informariile de pe cartea de credit, ia in considerare urmatoarele:

· un “s” dupa la adresa web – va trebui sa apara https:

· un micut lacat in bara cu adresa sau in coltul din dreapta jos al ferestrei

· bara cu adresa este colorata in verde – aceasta apare in Internet Explorer 8 si indica faptul ca site-ul este unul sigur

8. Nu raspunde niciodata cererilor nesolicitate pentru informatii personale. Aceste e-mail-uri pot fi capcane pentru a-ti fura identitatea online. Cele mai multe companii nu trimit niciodata e-mail-uri nesolicitate sau cereri pentru parole sau alte informatii personale. Tine minte, daca pare prea frumos pentru a fi adevarat, probabil chiar asa este.

Ar mai fi de spus ca exista trei amenintari online majore pe care cumparatorii ar trebui sa le cunoasca:

Malware: Malware reprezinta un software pe care un infractor cybernetic il poate folosi pentru a fura informatii despre conturi bancare, poate depista tot ce tastati, poate trimite software virusat sau spamuri sau poate avaria computerul dumneavoastra.Microsoft  ofera protectie impotriva phishing-ului prin Internet Explorer 8 cu ajutorul Filtru SmartScreen ,care adauga si protectie impotriva malware (fata de IE 7) – o amenintare care creste semnificativ mai mult decat cea de tip phishing.

Cross Site Scripting: Amenintarile Cross Site Scripting (XSS) incearca sa exploateze vulnerabilitatile site-urile pe care le utilizati. Puteti primi un mail care contine o adresa de email falsa. Odata ce veti accesa acest link, veti fi directionat catre un site legitim care a fost compromis sau contine informatii daunatoare ce pot inregistra tastarile sau chiar numele de acces si parola. Internet Explorer 8 include un filtru care ajuta impotriva atacurilor XSS de tip-1, unul din cele mai comune forme ale atacurilor XSS. Filtru utilizeza heuristics pentru a detecta atacurile care atunci cand sunt depistate curata documentele afectate pentru a preveni executarea lor.

Clicklacking: Desi multa lume stie de atacurile phishing, a aparut un nou model de atac phishing numit Clicklacking. Atacul Clicklacking apare atunci cand pagina de site a atacatorului pacaleste utilizatorul si acesta acceseaza continutul altui site fara sa-si dea seama de acest lucru – de exemplu se face click pe o pagina pentru a cumpara ceva si in acel moment se schimba setarile browserului sau se afiseaza o reclama pentru care acesti infractori cibernetici platesc. Internet Explorer 8 are protectie clicklacking ca parte din Filtrul SmartScreen si ajuta la detectarea sau prevenirea acestor amenintari.

Majoritatea acestor amenintari sunt noi –  de exemplu atacurile Clicklacking au devenit o realitate in 2008. De aceea cei care fac cumparaturi online folosind un browser vechi, cum este IE6, nu au acelasi nivel de protectie.

Functia Accelerators in IE8

Din clipul de mai jos poti invata cum sa obtii mai multa informatie folosind Windows Internet Explorer 8:

(P)

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. sau folosesti linux si scapi de toate problemele de mai sus.

  2. #2 Comentariu nou

    e belea muzitonu asta suuuuper tare :)) :);)

  3. Ok, nus cel mai mare inteligent de pe planeta asta plina de bloguri, da cares cele 8 intrebari? Sa cada primaria pe mine, da nu vad niciuna! Oricum, la mine in sector nu se intanpla chestii dastea niciodata. Garantat VanGhelie !!!

  4. #4 Comentariu nou

    Mai simplu e sa cumperi online, dar sa platesti la destintie(livratorilor).Fie el IE”n”, tot ii gasesc desteptii punctele slabe.

  5. #5 Comentariu nou

    „Internet Explorer 8, declarata de NSS Lab drept cea mai sigura din lume”. Cred si eu ca au declarat-o, tinand cont ca au facut comparatia doar cu versiunile anterioare de IE (care sunt un dezastru). Nici la versiunea 200 nu ma vor convinge sa renunt la firefox.

  6. #6 Comentariu nou

    Consider articolul ca fiind unul foarte util si interesant. As fi interesat sa citesc mai multe articole despre comertul online, si mai ales despre comertul online din Romania. Multumesc 🙂

Adaugă comentariu