Închide

Ce vrei să cauți?

Videoblogging. De ce e Youtube extraordinar

Guest Post de Anne-Marie Chelariu

S-au făcut mai bine de doi ani de când am postat primul filmuleţ pe MsAnneGreen, canalul meu de Youtube.

Mă înregistrasem cu telefonul citind un fragment din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Nu ştiam să pun muzică pe fundalul clipului, aşa că dădusem drumul la ceva jazz, în surdină.

A trecut mai bine de-un an de când m-am abonat la canalul lui Jenna Marbles, de care mi-a plăcut pe loc şi pe urmele căreia am hotărât să păşesc. Între timp m-am îndrăgostit de o indiancă ce mi se pare mult mai bună decât Jenna: Superwoman, I wanna have your babies!

De vreo jumătate de an încerc să postez săptămânal câte-un clip pe canalul propriu şi cam tot de atâta timp am microbul Youtube. Petrec mai mult timp pe youtube decât pe Facebook. Sunt abonată la zeci de canale ale videobloggerilor străini (Anglia, America, Canada) şi vizionez zeci de clipuri pe zi.

De ce e Youtube awesome

“Pentru că îşi dau seama că singuri fac treabă, dar împreună fac istorie”.

Fraza asta nu îmi aparţine, dar am cerut voie s-o folosesc, pentru că exprimă exact situaţia comunităţii Youtube din afară.
Oamenii ăştia se întâlnesc. Oamenilor ăstora li se oferă cadrul în care să se întâlnească: de la conferinţe la tot felul de workshopuri şi adunări, VidCon-uri şi VloggerFairs în diverse state, oraşe sau părţi ale lumii.

Nu le e frică să-şi împartă succesul, fac clipuri împreună, se provoacă constant, fac scurt-metraje, îşi adună fanii într-un loc şi stau de vorbă cu ei. Frumoşii nebuni de la Fine Brothers  (4,6 milioane de abonați) au adunat cei mai prolifici youtuberi ai momentului în cadrul emisiunii lor Youtubers React şi le arată filmuleţe virale de pe net, dar, pe lângă asta, le oferă şi şansa de-a mai socializa între ei.

„Băi, tu ce-ai mai filmat săptămâna asta? Bravo pentru milionul de subscriberi! Excelentă gluma aia din clipul de ieri!”

2. Pentru că oamenii care îi urmăresc deschişi la minte.
Şi vine câte o agenţie sau un ONG şi trimite pe câte unul în Sri Lanka, să filmeze cum se desfăşoară o zi de şcoală acolo, sau le oferă posibilitatea să înveţe un program de editare nou alături de alţi câţiva vloggeri aleşi (stau cu toţii într-o casă, ca la Big Brother, li se dau teme zilnice, îşi construiesc împreună scenariile).
Sau sunt invitaţi să joace în câte un videoclip al vreunei formaţii locale celebre sau vorbesc la televizor despre probleme pe care le semnalează tinerii care sunt abonaţi la canalele lor.
Unii dintre ei chiar sunt plătiţi pentru diverse apariţii la evenimente care au legătură cu subiectele pe care le tratează în vlogurile lor.

Sunt adevăraţii influenceri ai zilelor noastre. De la fetele care fac tutoriale de make-up, la cele care transformă haine, la băieţii care te amuză, care îţi cântă sau fac unboxing-uri.

De ce sunt youtuberii awesome?

Pentru că băieţii de la JacksGap (2 milioane de abonați) au început asta acum un an, când Jack a decis să îşi ia un gap year (cum se mai poartă prin ţări mai răsărite) ca să-şi dea seama ce vrea să facă cu viaţa lui.
Are un frate geamăn, Finn, cu care a început să facă filmuleţe prin diversele locuri prin care călătoreau, cu oamenii care le ofereau cazare, să povestească experienţele prin care treceau.

Îi ajută și moacele, sunt extrem de carismatici amândoi şi au accent british, ceea ce nu poate fi decât cireaşa de pe tortul vloggeristic.

Pentru că fata asta a făcut 16 milioane de views cu un clip în care juca un personaj năstruşnic, o tipă ciudăţică, machiată puternic, pe nume Boxxy. Şi toată lumea a luat-o de bună.

Pentru că fata asta s-a ambiţionat să ajungă, de la fata grăsuţă cu multe coşuri pe faţă, crescută într-un oraş pustiu şi mic, la Brittani Louise Taylor, tipa cool şi mişto de pe Youtube. Şi a avut curajul să spună toate astea în clipul acesta:

Youtuberii sunt awesome pentru că îşi trăiesc viaţa sub văzul nostru, într-un mod mult mai sincer ca într-un reality show.

Nu rămâne decât să ne dăm seama, din cele de mai sus, de ce nu e youtube awesome la noi. Cel puţin not yet. Mie nu-mi rămâne decât să keep on keeping on.

Să ne vedem bucuroşi pe Internet!
Comentarii?

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu