Închide

Ce vrei să cauți?

SAP Hana. De ce fotbaliștii germani i-au învins pe brazilieni cu 7-1

SAP hana football
SAP hana football

Una dintre explicațiile posibile ale dezastrului Braziliei din 8 iulie 2014, când în seminifinalele Cupei Mondiale a fost învinsă de echipa Germaniei la o diferență de 6 goluri: nemții s-au antrenat cu cipuri implantate în tricouri, iar brazilienii nu.

Fotbalul este o industrie care vântură sute de milioane de euro. Iar o industrie care nu se bazează pe tehnologia informației, pe servere, tablete, computere și software nu mai are astăzi cum să fie performantă.

O parte din reușita Germaniei de a fi campioană mondială se datorează și gigantului SAP, producător de soluții de business.
Pe baza platformei sale, Hana, SAP a creat pentru federația germană de fotbal o soluție software, Match Insights, care să-i ajute pe antrenori să transforme echipa națională într-una invincibilă.
Cum funcționează.
Pe marginea terenului au fost montate camere video care captează mișcările jucătorilor. Fiecare jucător poartă un cip.
Cipurile și camerele video transmit date catre platforma Hana: viteza de deplasare, timpul de posesie a mingei, poziția etc.
Volumul de date colectate este uriaș: de exemplu, 10 fotbaliști care se antrenează cu trei mingi pe teren transmit în doar 10 minute către serverele Hana aproximativ 7 milioane de informații.
Soluția SAP este capabilă să prelucreze în timp real acest uriaș volum de date și să transmită instantaneu rezultatele: antrenorul are o tabletă pe care este reprodus terenul cu jucătorii sub formă de animații.

SAP hana football

Fiecărui jucător îi sunt atașate informații: antrenorul nu trebuie decât să-l selecteze pe tabletă pentru a-i vedea performanța în joc, inclusiv în comparație cu parametrii medii de-a lungul timpului.
Conform antrenorului selecționatei Germaniei, datorită folosirii acestei tehnologii, timpul mediu de posesie a mingei a scăzut de la 3,4 secunde în 2010, la 1,1 secunde în 2014.
Ceea ce s-a văzut în seminfinala de la Cupa Mondială când viteza uluitoare a nemților a creat breșe în apărarea brazilienilor.

Soluția Hana permite antrenorului și să trimită fiecărui jucător pe tabletă sau smartphone-ul acestuia rezumatul performanței după fiecare antrenament. Nimeni nu mai poate să spună „antrenorul are ceva cu mine, mă persecută”, pentru că Hana e obiectivă și nu greșește.
Detalii suplimentare în acest clip:

Hana nu este folosită doar în fotbal, ci și în tenis, printr-un parteneriat între SAP și Women’s Tennis Association (WTA).

SAP Hana în economie
Marea majoritate a companiilor adună în fiecare zi un volum uriaș de informații de business (Big Data).
Să luăm un exemplu simplu: informațiile colectate de zecile de case de marcat dintr-un hipermarket. Aceste date devin valoroase și utilizabile doar după ce sunt prelucrate, analizate și apar concluziile.
Pe scurt, suita Hana asta face și, mai mult, oferă concluziile în timp real.
Un exemplu din energie: dacă o turbină eoliană se defectează, echipa de intervenție urcă până la rotor, stabilește ce s-a defectat, coboară, comandă piesele necesare și când acestea sosesc, urcă din nou pentru reparație.
SAP vine cu o altă abordare: o dronă  care zboară până la rotor, citește senzorii turbinei, transmite datele către server – care stabilește ce și de ce nu merge.
Specialiștii nu se mai cațără 50 de metri, ci citesc de la sol, pe tabletă, ce au de făcut.
SF?
Nu, soluția există, dar despre asta vom mai vorbi.

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Drona pana la rotor? Care e rostul. Turbina aia transmite non stop informatii catre centrul de comanda. Omul cand se urca pe ea stie ce are de facut deja.

  2. #2 Comentariu nou

    …:))…pana la rotor…e o drona „subtirica”. cineva nu stie ce e si unde e rotorul 🙂 !

  3. #3 Comentariu nou

    O groaza de doctori in inginerie pe aici 🙂

Adaugă comentariu