Închide

Ce vrei să cauți?

Cum poți să-ți faci singur o casă inteligentă: Orange Smart Home (1)

senzor inundatii orange smart home
senzor inundatii orange smart home

Să lămurim mai întâi ce înseamnă casă inteligentă sau smart home.
Și asta pentru că apar des articole cvasi-SF despre „locuința viitorului” (concepte dificil de realizat imediat) și mai rar articole de genul how to, practice, care să ne dea soluții ușor de construit, fără ajutorul unor specialiști.

Pe scurt, casa inteligentă asigură securitatea și confortul locatarilor, plus administrarea eficientă a energiei, printr-un sistem de dispozitive care permit monitorizarea, primirea de alerte pe computer, smartphone sau tabletă și, în unele cazuri, intervenția de la distanță, via Internet.
Casa inteligentă comunică permanent cu locatarii săi, oriunde s-ar afla aceștia.

OK, dincolo de teorie, cum putem avea un Smart Home?

Foarte mulți dintre românii care și-au transformat casa într-una inteligentă au depus ceva efort: fie au petrecut lungi ore cu documentarea pe Internet și au imaginat soluția singuri, fie au chemat specialiști care le-au livrat sistemul la cheie, dar la costurile ridicate.
A sosit însă vremea democratizării tehnologiei, astfel încât anul acesta Orange Romania va vinde o soluție prietenoasă de casă inteligentă.
Spun soluție prietenoasă pentru că are un mare avantaj: o poți instala singur, fără asistență, complet, în doar câteva ore, chiar dacă nu ai decât cunoștințe de electronică cu totul elementare.
Știi să lucrezi pe computer și să înlocuiești un bec?
Atunci instalarea soluției Orange Smart Home este floare la ureche, după cum m-am convins.

Orange Smart Home. Povestea

În noiembrie, Orange anunța că va fi primul operator telecom din România care va oferi o soluție completă de casă inteligentă și îi invita pe români să o testeze gratuit, prin simpla înscriere pe site-ul companiei.
În prezent, o comunitate de testeri – angajați ai companiei din diverse departamente dar și 50 de clienți obișnuiți au primit echipamentele Orange Smart Home, le-au instalat în propriile locuințe și trimit feed-back despre funcționare pe o platformă online dedicată.
Este etapa de testare înainte de lansarea comercială din acest an.

Orange Smart Home. Ce conține kit-ul de instalare

Viitorii cumpărători ai soluției Orange Smart Home vor primi un pachet de genul acesta:

kit de instalare orange smart home

Pachetul conține șase tipuri de senzori, plus unitatea centrală a sistemului:

  • senzor de fum,
  • senzor de mișcare,
  • senzor de inundație,
  • senzor pentru ușă/ fereastră,
  • priză inteligentă
  • cameră video Wi-Fi

Toți acești senzori sunt fără fir și comunică cu unitatea centrală prin tehnologia Z-Wave, specifică pentru interconectarea echipamentelor pe baterie din ecosistemul smart home.

Unitatea centrală, de dimensiuni reduse și cu aspect elegant, arată așa:

unitatea centrală orange smart home

Ce caută cartela de date în poză? O vei găsi în pachet și, introdusă în unitatea centrală, asigură funcționarea sistemului în caz că rețeaua de Internet a casei pică accidental.

Dacă a sosit pachetul, să pornim la treabă

Unitatea centrală se conectează la router-ul Wi-Fi al casei foarte simplu, printr-un cablu pe care îl găsești în cutie.
O conectezi și la priza de curent și ledurile încep să clipocească. Semn bun.
Instalezi aplicația Orange Smart Home (iOS sau Android) pe telefonul mobil și înregistrezi unitatea centrală în pagina ta de client pe portalul Orange.

instalare orange smart home 1

instalare orange smart home 2

Sistemul este gata pentru a integra senzorii și, după ce mai primesc un cod de securitate de la Orange, trec pe laptop:

instalare senzor orange smart home 1

Ce senzor să integrăm mai întâi?

Pe cel de inundații, pentru că pare simpatic :), iar inundațiile sunt cele mai frecvente accidente casnice. Am scos protecția bateriei (care baterie îi asigură o funcționare de peste doi ani), l-am apropiat de unitatea centrală, cu care a făcut imediat echipă. De acum pot să-l amplasez oriunde în casă.

instalare senzor orange smart home 2

instalare senzor orange smart home 3

Cât timp să fi trecut de când m-am apucat de treabă? Cel mult o jumătate de oră, cu tot cu poze, citit instrucțiuni fără grabă.
În 30 de minute, am deja un sistem funcțional de alerte în caz de inundații.
Totul a mers șnur, fără bătăi de cap.

Senzorul de inundații. Ce știe să facă

Senzorul de inundații din pachetul Orange Smart Home este lăudat de publicații tech internaționale ca fiind unul dintre cele mai bune de pe piață. Arată ca un mic OZN și este livrat cu baterie:

senzor inundatii orange smart home senzor inundatii orange smart home

Sondele, placate cu aur de 24 de carate (contra-coroziune și pentru acuratețea culegerii datelor), sunt telescopice – pentru ca senzorul să se așeze cât mai bine pe orice suprafață.

senzor inundatii orange smart home

Reacționează instantaneu când „simte” un lichid, începe să „țipe” și trimite alerte prin SMS și/sau e-mail, prin intermediul unității centrale:

Când i se schimbă poziția, trimite de asemenea alerte – dacă sunt copii în casă, pot fi tentați să se joace cu el sau să-l ascundă și astfel să nu își mai facă treaba. (O posibilă problemă ar fi dacă pisica sau câinele se apucă să se joace cu senzorul, caz în care inbox-ul email-ului și aplicația SMS se vor umple de alerte 🙂

În afară de alarma prin sirenă și SMS, senzorul oferă și informații vizuale prin intermediul unui led RGB:

senzor inundatii orange smart home

Funcționează astfel și ca mijloc de avertizare în caz că sistemul de încălzire a locuinței nu lucrează cum trebuie.
(Să ne imaginăm un singur scenariu, pentru că pot fi mai multe: ai o casă de vacanță la țară sau la munte și iarna vrei să fii sigur că nu îngheață instalațiile interioare. Cu ajutorul acestui senzor poți vedea pe telefon temperatura interioară și să te asiguri că încălzirea de întreținere funcționează corect.)

Cum arată alertele de pe telefon și email (poți seta sistemul să trimită notificări doar pe e-mail, doar prin SMS sau prin ambele căi):

alerte orange smart home (2)

alerte orange smart home (1)

Cum spuneam, pot vedea de asemenea pe telefon sau computer, oriunde m-aș afla, ce temperatură am în casă, în zona senzorului de inundații:

senzor inundații orange termometru

Poate vă puneți întrebarea câți senzori poți monta pe o singură platformă personală Orange Smart Home. De exemplu, poți integra trei camere video, doi senzori de inundații și patru senzori de efracție?

Desigur! Specialiștii Orange mi-au explicat că „unui dispozitiv central îi pot fi asociate până la 256 de dispozitive Z-Wave de orice fel, chiar și de același tip (cu condiția să verificați funcționarea cu platforma Orange Smart Home). Trebuie ținut cont însă că adăugarea a unui număr foarte mare de dispozitive care aglomerează banda de Internet poate duce la funcționarea încetinită a întregului sistem, dar numai dacă nu există suficientă viteză la conexiunea Internet.”

Concluzie:

Soluția Orange Smart Home este foarte, foarte ușor de instalat chiar și de către profani, are componente de calitate bună și asigură o securitate liniștitoare a locuinței.

Voi reveni cu teste pentru celelalte cinci componente ale platformei și cu posibilitățile de configurare a acesteia, de pildă setarea a diverse scenarii: sunt acasă, sunt plecat, sunt în vacanță, mod de noapte.

Nu mă întrebați de prețuri și nici de data precisă a lansării pe piață – nu au fost stabilite încă.
Dar puteți să-mi puneți întrebări despre Orange Smart Home. Cu ajutorul specialiștilor, vă voi răspunde cât se poate de repede.

Iar dacă vrei să afli printre primii când soluția va fi la vânzare, poți să te abonezi la alerta „Anunță-mă când va fi disponibilă”.

Citește și episodul 2 al testului – instalarea unui senzor de fum și a unei prize inteligente.

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salut Victor, restul senzorilor? Inca nu sunt disponibili sau inca nu i-ai instalat?

  2. #2 Comentariu nou

    Urmeaza să-i prezint. Foarte curând.

  3. #3 Comentariu nou

    Salut. Ma intereseaza sistemele smart home si orice noutate in domeniu. Ceea ce prezinta Orange poate fi un inceput. Deocamdata ceea ce ofera ei nu se poate numi casa inteligenta. O casa inteligenta trebuie sa poata comanda si integra lumini, prize, aparate de aer conditionat, centrala termica, termostate, senzori (prezenta, temperatura, umiditate, lumina, fum, gaz etc.), televizoare, sisteme audio, camere video, sistem de alarma, automatizari porti si usi de garaj, videointerfonul, irigatiile, electrovalve etc. Si toate integrate in acelasi soft pentru a putea creea scenarii. Scenarii posibile: dimineata la ora 7 in bucatarie sa fie aprinsa lumina, cafeaua sa fie gata si televizorul pe MTV (sau alt canal); daca suntem plecati si cineva suna la videointerfon ii raspundem, ii putem da acces in curte (deblocand yala de la poarta mica sau portile daca e cu masina), ii putem debloca usa de la intrare, dezarma sistemul de alarma etc. Ca sa nu mai vorbim ca se poate ca sistemul sa fie comandat vocal si se poate conversa cu casa (in limba romana). Sunt pasionat de sistemele smart home si ma intereseaza orice noutate.

  4. #4 Comentariu nou

    Cam 80% din ce vă doriți dvs se va putea face cu sistemul Orange Smart Home, mai puțin comanda vocală. Deocamdată.

  5. #5 Comentariu nou

    Multumesc. Astept preturile. In principal la consola centrala. Celelate produse sunt de cativa ani pe piata din Romania, sa speram ca Orange le obtine la un pret bun. Eu am la o locatie un sistem smart home, insa m-a costat f. mult. Si as vrea sa imi montez un sistem la un apartament. Si apropo de comenzile vocale … nu le prea vad utilitatea in sensul in care e clar ca pentru a fi folosite e nevoie de liniste in casa ca sa le poti folosi.

Adaugă comentariu