Închide

Ce vrei să cauți?

Doru Panaitescu: Cand nu o sa mai vad bannere pe cnn.com…

…atunci bannerele vor fi murit.

Doru Panaitescu  organizeaza cursuri deschise de publicitate online (va mai puteti inscrie si astazi, dar e ultima zi sau puteti sa va inscrieti pentru cursul din aprilie). Anuntul privind aceste cursuri au fost, cred, un bun prilej de a-l chestiona ce stie despre acest domeniu :), intr-un interviu. 

VK: Ai sarit ca ars odata, cand am folosit sintagma "proiect special pe online". De ce?

Doru Panaitescu: Pentru ca orice proiect de vizibilitate are un nume.
Fie ca e cometcursor, fie ca e homepage takeover, fie ca de header branding, fie ca sunt bannere sincronizate, fie ca e vorba de sticky ad. Si ma opresc aici cu exemplele.
Din pacate sunt multi "specialisti" in piata care folosesc acoperitor aceasta sintagma “proiecte speciale”.
Clientii, la randul lor, se complac in asa ceva.

In anii 2004-2007, toti clientii au fost cuprinsi de frenezia campaniilor de bannere. Uimiti de proastele rezultate ale bannerelor facute pe genunchi si aruncate la nimereala pe Internet, au tras concluzia ca bannerele nu sunt bune, ba chiar ar trebui sa moara. 

Acelasi lucru se intampla acum cu "proiectele speciale". Sa vezi distractie cand descoperi ca marele proiect special propus de agentia X pentru clientul Y este un branding de sectiune, un banner de tip ribbon (banda = orizontala pe toata latime ecranului) sau un banal … banner rollover.

De-asta trebuie infierate practicile paguboase pe termen lung si care nu fac decat se confuzeze clientii a caror singura vina este ca se incred orbeste in agentiile lor, chiar daca acestea nu au veleitati reale de a propune campanii eficiente, memorabile, care ies din tipare, in fine, cum s-ar zice – exceptionale.

O sa ajungem in curand sa spunem unui adserver (aplicatie pentru gestionarea, servirea si contorizarea de bannere publicitare in mod independent) drept "proiect special de contorizare". J

VK: Apropo de "moartea bannerelor"… Aceasta proorocire se aude tot mai des pe la diverse seminarii. Mor sau nu mor bannerele?

D.P.: Nu mor. Cand o sa vad cnn.com sau eurosport.yahoo.com fara nici un banner inseamna ca bannerele vor fi murit.

Moartea bannerelor e clamata indeosebi de "generatia GoogleAds", pseudospecialisti care nu au lucrat niciodata cu adservere performante si care trateaza publicitatea de la nivelul utilizatorului obisnuit ("daca  ma enerveaza pe mine un banner expandabil, e litera de lege ca bannere sunt o varianta proasta de a te promova").
Cu astfel de pareri e greu sa iesi victorios dintr-o intalnire fata in fata cu clientul, trebuie mult mai mult de un cont pe GoogleAds pentru a da solutii eficiente in advertising online.

Pana atunci, bannerele contorizeaza o halca buna din bugetele clientilor de publicitate. Iar campaniile de bannere facute cu cap pot fi foarte eficiente.

V.K.Esti visiting professor la ASE Bucuresti. Se poate invata serios online-ul in facultatile din Romania, la cele de economie si de comunicare? Tot legat de ASE, pomeneai de un proiect de identificare online a plagiatului…

D.P.: Eu cred ca se poate. Dar demersul meu nu este de a completa ce zic profesorii care ma invita sa vorbesc, ci de a sadi samanta, interes in noua generatie de marketeri. Daca nu dam mai departe ce am primit si noi, cercul nu se inchide. Cred ca avem o datorie morala pentru generatiile urmatoare.

Mai bine invata de la noi, cei care au experienta, decat de la specialistii in "proiecte speciale". Nu e singura initiativa de acest gen pentru mine. Am mai predat si la FJSC, am participat si la proiectul lui Dorin Boerescu www.vreausafacmarketingonline.ro (care a dat pietei actuale de online advertising cativa juniori care deja sunt in bransa si ne ajung repede din urma).

Cat despre Proiectul de identificare a plagiatorilor de lucrari de diploma, acesta este finantat de Uniunea Europeana si este coordonat de profesorul Mihai Orzan (artizanul Facultatii de Marketing Online din ASE Bucuresti). Nu cunosc prea multe amanunte despre acest proiect, dar mi se pare fabulos ca universitatile sa aiba o baza de date comuna pentru a identifica inainte de predare o lucrare de diploma "inspirata" dintr-una anterior depusa, indiferent unde aceasta din urma a mai fost depusa in tara.

Mihai Orzan mi se plangea de nivelul din ce in ce mai slab al studentilor din ultimii ani. Explozia Internetului si a posibilitatilor de copiere digitala a fost din pacate prost inteleasa de multi din studentii de azi. Acest proiect incearca sa puna umarul la reintoarcerea studentilor spre studiu individual in detrimentul mult mai facilului "copy/paste".

Daca nu ne pasa de generatia tanara o sa ajungem rau cu tara asta. Nu ca nu am fi ajuns deja, dar cred ca inca e loc si de mai rau :).

VK: Cum se impaca teambuildingurile cu trainigurile de advertising online ?

D.P.:  De marti pana joi am program de trainiguri cu clientii din piata de advertising online. De vineri pana duminica plec cu alti clienti in Cazanele Dunarii, in Delta, La Bran, in Apuseni pentru o latura extrema impletita cu una de HR pe care clientii trebuie sa si le descopere.

Iar lunea e zi … "administrativa". Stiu ca pare obositor, dar tot ce fac eu pe coclauri ma relaxeaza, ma tine pe linia de plutire si imi ofera evadarea pe care cu totii o dorim cand nu mai putem tine sirul deadline-urilor.

Important este ca cele doua activitati au sezonalitati diferite, deci perioadele de "incalecare" sunt scurte. Cu  alte cuvinte se poate, ne descurcam.

V.K.: Da-mi te rog trei exemple de campanii online romanesti reusite pe care le predai la cursuri ca exemple… 

D.P.: Pai sa zicem asa:

   campania de pe ejocuri pentru Chio Heroes (un joc de pe ejocuri.ro promovat intens si pe alte site-uri)               

 – campania interstitiale video pentru EuroGSM cu pe triluli

campania de menu branding pentru Mediadot pe computergames.ro

– campania run-of-network pentru paginiaurii.ro promovata in mai multe retele

mari.

    campania cu item remake pentru Austrian Airlines pe afterhours.ro

Si ar mai fi si altele…

 

Articole populare Ultima luna

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu mor da nici foarte mare rezonanta nu mai au…clientii au inceput sa-si doreasca chesti speciale si nu bannere standard aruncate pe o pagina.

    Mai degraba cumpara la pachet cu advertoriale decat un pachet de bannere simplu.

  2. Mai degraba advertorialele online sunt o specie care ar trebui arsa pe rug, ca din cenusa lor sa iasa ceva mai eficace. Motivul pentru care nu au murit inca in print este ca nu pot fi comentate. Pe internet, insa…

  3. Ionut: 🙂 🙂 🙂 rugamintea ar fi sa te uiti maine la pranz pe acest blog si sa-mi spui ce parere ai despre ce vei vedea 🙂

  4. Victor, ma astept la un review profesionist sau la o conversatie sponsorizata. In nici intr-un caz nu ma astept la un advertorial aici…

  5. …va fi ceva mai mult decat atat. Iti mai dau un indiciu: am folosit niste galeti :))

  6. Pe cnn.com singurul banner pe care l-am vazut a fost unul care promova cresterea potentei: vimax.
    Dar poate m-au targetat foarte corect.

  7. Oglinjoara: eu tocmai am vazut unul cu Chevrolet. Cred ca si pe mine m-au targetat corect.

    Foarte corect nu prea cred ca exista, btw.

    Victor: m-ai facut curios!

  8. Doru: s-ar putea sa intervina o intarziere cu „galetile”; depindem de programatori. Dar oricum pana sambata dimineata e online…

  9. Astept cu interes. Apropos de galeti, eu sambata o sa fiu lansat la apa. Sper ca te-am facut si eu curios 🙂

  10. Banuiesc ca cei care folosesc pompoasa expresie „proiecte speciale” au la mail semnaturi la fel de pompoase si „sofisticate” si chiar mai lungi decat textul mailului pe care-l trimit.

  11. m-am oprit din citit la bannere sincronizate si deja am explodat de nervi …

    ba … shumuieste-i bine, explica-le ce dracu e ala site, ce sunt alea bannere, ce sunt bannerele sincronizate, cum se sincronizeaza, cum apar, unde apar, daca nu apare al doilea banner de ce … si ce se intampla in momentul ala, cum se evita momentul ala …

    deci e de ajuns. eu nu`s platit sa ii invatz pe aia, tu esti.

  12. Sunt recunoscator pentru informatiile pe care mi le-ati furnizat. Astept si alte pareri. Mersi mult 🙂

  13. :))
    asta cam asa e, si nu cred ca se va intampla prea curand

  14. 12 ani si inca e relevant.

Adaugă comentariu