Ati vazut Avatar? Oamenii care cucerisera acea planeta foloseau niste spectaculoase ecrane transparente si tactile pe post de monitor de computer.

AvatarComputerScreen_gallery_primary
De cateva zile, cei ce trec prin Pasajul Universitatii se pot juca cu ceva – pastrand proportiile – oarecum asemanator.

Microsoft Touch Screen Bucharest Microsoft Touch Screen Bucharest
Este un sistem de patru panouri tactile cu informatii despre Bucuresti (adrese institutii, obiective turistice, harti, sistem de transport public), conceput de Microsoft Romania si Intergraph iar beneficiar este Primaria Bucuresti.

Panourile nu sunt electronice (in fapt avem de-a face cu simple “foi” de plexiglas) imaginile fiind generate de cate un proiector cuplat, evident, la un sistem informatic. Insa interactivitatea este fara cusur: e de ajuns sa atingi cu degetul ecranul si acesta se comporta ca orice touchscreen.

Autorul conceptului, Petru Jucovschi, unul dintre evanghelistii Microsoft (foto), mi-a explicat cum functioneaza:

Sistem de informare interactiv Microsoft Bucharest

Daca vrem sa aflam cum ajungem la o adresa, tastam simplu numele strazii si numarul  iar sistemul afiseaza automat harta (Bing Maps) cu zona respectiva.  Bing Maps ofera harti 3D in care strazile si cladirile apar ca vazute din elicopter (Bird’s Eye). Poti sa dai zoom, sa schimbi perspectiva, astfel incat sa vezi cum arata cladirea pe care o cauti si imprejurimile. Un exemplu, in poza de mai jos, in care vedem Piata Romana:

pasajul universitatii 075 

Cifrele care apar pe harta sunt obiective turistice, Sistemul Interactiv de Informare oferind si cateva trasee pentru cei care viziteaza Bucurestiul. Fiecare obiectiv turistic are o fisa cu denumirea, adresa, numarul de telefon si, daca are un site de prezentare, un simplu click cu degetul pe link deschide respectiva adresa web.

Sistem interactiv de informare Bucuresti Microsoft 

Unele obiective au si fotografii atasate, in unele cazuri chiar cu perspectiva de 360 de grade, prin tehnologia Photosynth (soft complex care construieste peisaje 3D pe baza fotografiilor obisnuite in 2 dimensiuni).

Sistem interactiv de informare Microsoft Bucharest

Sistemul afiseaza si harta interactiva a transportului in comun de suprafata. Urmeaza sa fie integrata si structura metroului.

Sistemul Interactiv de Informare Microsoft Bucharest

Asa arata pagina de pornire a Touch Screen-ului din Pasajul Universitatii.

Sistemul este unul pilot; de aceea s-au si folosit panouri de plexiglas in loc de ecrane tactile mai evoluate care sunt destul de scumpe.
Microsoft si Intergraph au imaginat etapele urmatoare de dezvoltare ale proiectului, printre care o varianta online ( inclusiv mobila) si integrarea unor aplicatii cum ar fi una care sa ne indice in timp real care sunt cele mai aglomerate puncte de trafic. 
Sistemul va fi extins si in Sibiu, ca prim oras in afara Bucurestiului.
Tehnologia pe care este bazat sistemul interactiv este Silverlight.

4 Comments

 1. Super!

  Mă bucur că se popularizează tehnologia aceasta. Prea mult flash strica tuturor.

 2. Mai sunt niste ecrane interactive prin centru, parca Tom Touch scrie pe ele. Le-am vazut in statiile de autobuz de la Universitate si Romana, o campanie pentru Nestea. Arata bine.

 3. Draga Andrei,
  cu respect iti spun ca flash rupe tot
  😛
  E si mai frumos, si mai banos. 😉

 4. In ceea ce priveste tehnologia respectiva, toate laudele si ferice de smekerul care a luat contractul la primarie 😉 prietenii stiu de ce… Cat a costat …??

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close