Am probat ieri televiziunea „3D” pe cineva, nu neaparat fascinat de noile tehnologii: incantarea a fost maxima.
Am in teste un televizor 3D de ultima generatie, 42LW5500, produs de LG Electronics, LED, diagonala de 42 inci (106 cm), intrat de curand in magazinele romanesti.
Mai intai, trebuie sa spun ca in 2D imaginea pe acest model este mult mai buna decat cea livrata de televizorul meu cel vechi de doi ani, cu aceeasi diagonala, dar LCD.
Vazusem acum cateva saptamani filme turnate in 3D si transmisiuni live 3D pe un acelasi tip de televizor LG, primit acum in teste. Imagini perfecte, fascinate prin efectul tridimensional.
Ieri, insa, in lipsa unui Blu-ray 100% 3D, am fost extrem de curios cum arata posturile obisnuite de televiziune clasica convertite din 2D in 3D, pentru ca aceasta este una dintre functiile cu care LG 42LW5500 se lauda.
Convertirea se face extrem de usor:
1. Apesi pe butonul telecomenzii marcat cu 3D:
2. Selectezi pe ecran pictograma respectiva:
3. Iti asezi pe nas ochelarii pe care ii gasesti in cutia televizorului. (Avantajul tehnologiei LG: ochelarii nu trebuie incarcati, nu au parti electronice, sunt ieftini, in jur de 10 dolari perechea).
Si gata, televiziunea devine cu totul alta!
Cum si ce se vede?
Ganditi-va la dioramele din muzee: vitrinele acelea in care sunt reconstruite scene din viata animalelor, istorice etc.
In astfel de diorame video se transforma si imaginile livrate de cablul tv, de ProTV, HBO, TVR1 sau Taraf TV.
Imaginea capata o adancime interesanta, dar lipsesc evident efectele acelea cu chestii care ies curajos din ecran si se misca la jumatate de metru de tine cu care ne-am obisnuit la cinematografele 3D:
– titrajul filmelor apare ca plutind in aer la 10-20 de centimetri in afara televizorului
– iluzia de adancime maxima a imaginilor este de 60-80 de centimetri
– scroll-urile de la televiziunile de stiri apar si ele detasate in spatiul din ecran
– cele mai spectaculoase imagini convertite 3D sunt cele cu peisaje, mare/ocean ( ai impresia ca apa va iesi din ecran), in general cele de pe Discovery, NatGeo, Hystory. Plus filmele.
– posturile care emit HD dau si imagini 3D remarcabile
– desenele animate au putina profunzime in 3D
Ca orice tehnica aflata la inceput si convertirea aceasta din 2D in 3D genereaza uneori efecte hazlii. M-am uitat la doua meciuri de fotbal. Intr-unul din cazuri, terenul aparea denivelat, curbat spre linia de margine. In celalalt caz (Dolce Sport HD), la planurile mai largi, jucatorii pareau ca plutesc la jumatate de metru deasupra terenului, ca si cum ar fi jucat pe o suprafata de sticla transparenta si suspendata 🙂
Concluzia: convertirea programelor obisnuite 2D in 3D este spectaculoasa si te prinde. Televizoarele de noua generatie isi gasesc rostul si in lipsa continutului 3D.
Sa ne mai miram ca vanzarile de televizoare 3D vor creste vertiginos, dupa cum prevede IFA Berlin?
Urmatoarea aventura cu televizorul? Sa il conectez la net, pentru ca LG 42LW5500 este de tip Smart TV.Trebuie insa sa fac rost de un adaptor Wi-Fi pentru ca nu vreau sa intind cabluri prin casa.
16 comentarii Adaugă comentariu
Ma bucur sa vad o recenzie de televizor 3D.
Dar nu crezi ca ar fi util pentru cititorii tai ca intr-o recenzie sa prezinti si partile slabe ale prodsului? Cum ar fi in acest caz, faptul ca 3DTV-urile bazate pe ochelari pasivi injumatatesc rezolutia verticala a imaginii? Potentialii cumparatatori de televizoare 3D mizeaza pe tine exact pentru genul asta de informatii, cred eu.
Salut, Dan,
Testele pe care le fac sunt din perspectiva utilizatorului.
Pentru a trage concluzii despre rezolutii etc, ar trebui sa am un laborator si niste standarde tehnice clare.
Eu personal apreciez abordarea ta nu foarte tehnica a recenziilor. Majoriatatea oamenilor nu au chef de grafice, siruri de numere, etc dar vor mai degraba o opinie sincera despre produs. Totusi rezolutia afisata de un ecran tine de specificatiile de baza ale unui TV. In acest caz, cred ca este important de stiut faptul ca atunci cand te uiti de exemplu la un blu-ray 3D vezi rezolutie verticala de 540 de linii in loc de 1080. Tehnologia 3D cu ochelari pasivi are avantaje dar si dezavantaje.
Cat de mult te poti uita cu acesti ochlari la emisiuni 3D inainte sa te doara ochii/capul? E vreo problema din acest punct de vedere?
George, fata de prima generatie de televizoare 3D aparuta acum un an, lucrurile stau mult mai bine.
M-am uitat aseara doua ore la TV si nu am simtit vreun disconfort. Dar ca si in cazul raului de masina, oamenii se comporta diferit.
Foarte tare! Dar desenele animate cum se vad?
George, am scris in text: mai slab decat filmele.
Degeaba iti iei wi-fi ca nu are tv-ul.am si eu acelasi tip de tv 42lw5500 si a trebuit sa trag cablu direct.dupa ce tragi cablu de net o sa ai cateva probleme cu facebook sau alte saituri de pe care o sa vrei sa vizionezi filmulete sau seriale tv online cum ar fi v-play. Mai bine zis nu o sa iti mearga decat YouTube care il are tv-ul incorporat si nu stiu de ce ca daca intri pe web browser si dai YouTube de acolo nu Mai merge ca iti cere flashplayer. Daca reusesti sa instalezi flashplayer sa imi spui si mie ca eu nu imi mai bat capu. A fost Mai simplu sa iau un hdmi de 5m l am bagat in leptop
buna,
am si eu o intrebare, tocmai ne-am luat un lg 55 inch lw5500.
stiu ca la plasme daca stai mult timp pe posturi tv cu scroll (gen realitatea de ex) dupa un timp partea aia se innegreste si se vede si pe alte posturi in acelasi loc, probabil ca se consuma plasma acolo, habar n-am, ca tehnic nu stiu.
intrebarea mea este, la LED se intampla acelasi lucru, sa renunt sa stau pe posturile care au scroll?
multumesc
Poti sa te nuti linistita, nu-i niciun pericol:)
Am achizitionat de curand acest tip de tv, este superb, nu am ce sa ii bag de vina. Chestia cu liniile asa o fi, insa ochiul percepe intr-o mica masura aceasta diferenta, chiar deloc.
In legatura cu wi-fi, chiar are, nuai nevoie de nici un fir, merge perfect, iti trebuie un adaptor pe usb, care nu este deloc scump. In plus, downlodezi „PLEX” si vizionezi poze din calculator, filme muzica, etc!!! Este impecabil, ma felicit pentru achizitia facuta. Singurul punct cu minus este lipsa unei iesiri audio, exista doar optica, ceea ce mi-a dat putin de furca, a trebuit sa caut un sistem cu intrare audio optica.
ma poate ajuta si pe mine cineva am si eu un lg47lw5500 si nu reusesc sal configurez pentru internet.am internet de la Rds
În 1995 am realizat TV3D cu un televizor obişnuit. Bineînţeles că lupta mea cu autorităţile a fost în zadar , însă astăzi, se pare că trebuie să pornesc din nou la „atac”.
Televizorul este unul obişnuit, nu folosesc ochelari, iar imaginea este identică proporţional cu cea din realitate.
Actualele televizoare folosesc ochelarii polarizaţi, două imagini suprapuse asincron etc- tehnologie înnaltă însă cu minusurile de rigoare.
Am trecut la popularizarea realizărilor mele , deoarece se pare că actualele realizări au ajuns la maximum de realizare.
Cu stimă
Scurtu Sorin Izvoraş
Pentru programele 3d trebuie sa platesti ceva in plus fata de pretul abonamentului lunar sau se configureaza automat fara interventii la firma?
dnii utilizarori va rog nu induceti oamenii in eroare,conversie 2d 3d nu inseamna semnal3d,este doar o simulare,iar referitor la tv lg indruma-i spre sony,este altceva
Eu mi-am luat recent acest model de LED Samsung http://bit.ly/14Wd1Ss
L-am prins la aproape 700 RON si cu livrarea gratuita. Sunt extrem de multumit de el din toate punctele de vedere…