Stiu ca nu mai e posibil, dar totusi as vrea sa fiu si eu copil si sa-l am ca profesor pe seful Departamentului de cercetare in domeniul robotilor de la NASA, inginerul Adrian Stoica.
Toti roboții americani care au ajuns pe Marte si care vor ajunge in urmatorii ani au fost/vor fi programati de echipa sa.

Astazi, la lansarea de catre UPC a programului TechSchool.ro,  Adrian Stoica a povestit despre cat de serios a studiat fizica pe vremea cand era elev:

(scuze pentru calitatea filmarii)


Ce este TechSchool
Am putea spune ca este urmasa vechilor case ale pionierilor de acum 20-30 de ani Zâmbet, dar intr-o varianta mai practica si mai evoluata.

TechSchool va functiona ca o platforma web interactiva care sa deschida gustul copiilor pentru stiinte exacte.
Vor fi trei mari „sali de cursuri”: programare web, robotica si astrofizica, aceasta ultima disciplina nestudiindu-se in scoala, desi ii fascineaza pe copii.
Fiecare dintre cele trei discipline – cele mai cerute ca specializare universitara in urmatorii zece ani – vor fi predate prin tutoriale interactive.Tehnologia va fi explicata intr-un mod accesibil. Tinerii (intre 11 si 19 ani) vor gasi pe site stiri despre cele mai noi descoperiri si inventii, interviuri cu oameni de stiinta si vizionari ai tehnologiei.

Platforma Tech School(1)

Concurs de idei
Tinerii vor putea veni cu ideile lor despre cum pot schimba prin tehnologie viața de zi cu zi.
Ideile vor participa la un concurs la finalul caruia UPC Romania va oferi celor care au propus cele mai bune trei idei sansa sa le dezvolte ca proiecte in 2013.
Copiii si tinerii care se inscriu pe TechSchool.ro vor avea, de asemenea, ocazia sa participe intr-o tabara de vara in care vor avea parte de experimente, demonstratii si jocuri. inovatoare.

Credem ca, la nivelul de creativitate al generatiei actuale, copiii pot depasi pragul de 1.000 de idei in primul an de Tech School, spune Severina Pascu, CEO UPC Romania.

Mentori
Copiii si tinerii care isi doresc sa creeze noi retele sociale si aplicatii, roboti androizi sau nave spațiale care sa exploreze alte galaxii vor fi indrumati in cadrul programului de mentori romani:

 • Adrian Stoica – Lead Researcher, Advanced Robotics în cadrul NASA/JPL – în calitate de Advisor Tech School
 • Aurora Simionescu – Einstein Fellowship din partea NASA in cadrul Universitatii Stanford
 • Emi Gal – CEO al start-up-ului international Brainient

Artistul Guess Who, reprezentantul noului val in muzica generatiei actuale, sustine, de asemenea, Tech School si isi doreste ca „toti copiii sa se bucure de aceasta sansa pentru a-si urma visele si a-si pune in aplicare ideile, oricat de imposibile ar parea la inceput”.

Alaturi de mentori vor fi si traineri specializati in fiecare domeniu: Victor Manz, profesor de informatică la Colegiul National Tudor Vianu si coordonator al loturilor olimpice, Ioana Stoica, profesor de fizica si astronomie cu premii la concursuri internationale organizate de NASA, si Alin Jderu, multiplu premiat la concursuri internationale de robotica.

Ministerul Educatiei si Discovery Channel Romania s-au alăturat programului Tech School, in calitate de parteneri.

PS: Credeti ca s-a dus la finalul lansarii vreo televiziune sa ii ia vreun interviu lui Adrian Stoica?
Da, ati ghicit! L-au ignorat si au sarit toate pe Guess Who.

16 Comments

 1. […] de prestigiu, cum ar fi șeful Departamentului de cercetare în domeniul roboților de la NASA, inginerul Adrian Stoica. Dincolo de ceva idei fanteziste, imposibil de pus în practică în acest moment, la Tech School […]

 2. Semisiguranta. Este o piesa, formata dintr-o siguranta, in serie, cu, respectiv, un led in infrarosu, respectiv, emitator, receptor, respectiv, la Anod, la Catod. Siguranta, este din Seleniu.
  Semirezistenta, este o piesa, formata dintr-o rezistenta, respectiv, de 1,2 kOhmi si 1,5Ohmi, in paralel cu un led in infrarosu, respectiv, receptor, emitator, in serie cu o siguranta, la rezistenta de 1,5Ohmi, led-ul este cu teri terminale, respectiv, cu Bismut. Siguranta, se ataseaza, la, respectiv, Anod, Catod. Semirezistenta de 1,5Ohmi, este cu trei terminale, deci cu led-ul in infrarosu emitator.

 3. Avionul, trebuie sa aiba motoare de sustinere a aripilor, si inca un rind de flaps-uri.

 4. Farfuria zburatoare, (U.F.O.), (O.Z.N.), poate fi construita, astfel: din motoare din Stibiu si Bismut, infasurari, 18, cu o carcasa din DurAluminiu, intreaga, ca sa fie antrenament, cu doua trape, cu trei picioare, cu sapte senzori. Cu scut. Este rotunda, in aceasta varianta si are, ca manevrare, un reostat, o maneta pentru comutat intre manete, un joystick, pentru directii si o maneta pentru bord. Bordul are mai multe butoane si butonase, pilot automat si arme. Totul se alimenteaza de la opt panouri solare cu infrarosu, grupate, doua cite doua, de aceeasi constructie.

 5. Unde Ultra Hy Fi, la receptie, demodulate.
  Unde Ultra Hai Fai, la emisie, modulate.

 6. Pentru cod: tranzistorul cu Strontiu, Siliciu, cu siliciu din nisip, fie din alte materiale, in alte polarizari ale Tranzistorului.
  Tub Zener-at. Se monteaza si invers. Se monteaza, sub Microprocesor, sub un strat izolator, cu pinii corespondenti. Se gasesc si diode din Strontiu, Sliciu, tot astfel constituite. Se folosesc si multe tuburi, respectiv si tranzistor tub, cu tub in tub.

 7. Scutul, la farfuria zburatoare, se face dintr-un suport, static, cu doua arce de cerc, cu laserigene, alb-negru si color, generate, punctiform, impletite, intr-un cimp rotitor. Plasma din interior, este sustinuta de directiile 17 si 18, care sunt bobinate, cu nit, cu masa. Farfuria are 6-7 manete, printre care si arme, respectiv, cu 7 manete, cu fazere, respectiv, cu 6, cu 7 manete, cu bordaj. Mi se pare ca farfuria, mai are si patru panouri interioare, cu compensator, respectiv, fotocompensator.

 8. Antimaterie, dintr-un Tranzistor.
  Antiantimaterie, din Alt Tranzistor.

 9. Led, in led, in led, in led.

 10. Laser, din doi Sori, cu foita de Aur, la fanta de lumina.

 11. FotoCeluloza.
  Fotoceluloza, magnetizata, cu laser, in vid.

 12. Laser, cu foita de Platina, la fanta de lumina, Inversul.

 13. Condensatorul, pentru Adrese de Memorie. Platina, folie, sublichefiata, – 373 grade Celsius, Diamant lichefiat, – 273 grade Celsius, topit si apoi, folie si ulei de Rapita, lichefiat, sublichefiat si subsublichefiat.

 14. Condensatorul, pentru Adrese de Memorie. Platina, folie, sublichefiata, Diamant lichefiat, apoi topit, apoi folie, apoi Galvanizat si Ulei de Rapita, lichefiat, sublichefiat si subsublichefiat.

 15. Oglinda electronica, care mareste, Alb-Negru.
  Oglinda electronica, care departeaza, Alb-Negru.

 16. Prisma electronica, Alb-Negru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close