Guest-post de Dan Dragomir – ComputerBlog.ro
În ultima perioadă am observat o tendință pozitivă în educație și care nu se datorează autorităților sau instituțiilor de la noi, ci companiilor din zona high-tech.
Reușim prin evenimente și concursuri să redeschidem interesul tinerilor pentru tehnologie, știință, chimie, fizică și așa mai departe. Chestie fundamental pozitivă într-o societate cu probleme.
Dacă evenimentele pe zona de tehnologie „fun” sunt mai vizibile (roboței, drone telecomandate, jocuri), mă bucur sincer că există și ințiative precum Chain Reaction pentru cei pasionați de științele exacte.
Tinerii trebuie să redescopere că nu doar calculatorul (tableta și smartphone-ul) sunt interesante, ci și fizica sau chimia.
Practic, fără aceste științe nu am fi avut revoluția industrială care ne-a adus în era tehnologiei.
Cum spunea Luminița Teodorescu, director general BASF, fizica și chimia au laturi distractive și care stimulează creativitatea elevilor.
Iar toate celelalte domenii – industriile, aeronautica, chiar și agricultura – depind de realizările din fizică și chimie pentru a reuși.
Astăzi am fost la decernarea premiilor Chain Reaction, iar echipa de la Colegiul Național Grigore Moisil din București a luat locul întâi. A existat și un premiu al publicului, în valoare de 1.000 de euro pentru echipa cea mai votată, premiu care a fost adjudecat de echipa Colegiului Național Mihail Kogălniceanu din Galați.
Proiectele BASF pe partea de educațională se desfășoară pe platforma online ChemGeneration.com – o rețea socială nișată, dedicată celor pasionați de știință.
Platforma a fost lansată de companie în 2011. Anul trecut a fost o perioadă de promovare și prezentare a ideilor și s-a lansat Future City – un joc dedicat pe Facebook care promova și acest proiect.
Anul acesta au lansat însă România concursul de proiecte Chain Reaction, care își propunea să reunească tineri talentați și pasionați de știință, susținuți de profesorii lor. Au participat 25 de licee din țară, în perioada mai-iunie 2013.
Din fiecare liceu a participat câte o echipă formată din 5 – 7 elevi (cu vârste între 14 şi 18 ani), coordonată de profesorul de chimie. Tema principală a fost construirea unui sistem de reacţie în lanţ, constând într-o succesiune de reacţii chimice şi fizice care funcţionează după pornire fără implicarea vreunei persoane.
Câștigătorii de la Moisil au realizat un sistem ingenios (foto: Dragos Asaftei) care combina reacțiile chimice și mecanismele fizice.
Și clipul video cu reacția în lanț premiată:
Specialiștii au precizat că toate proiectele au fost interesante și bine realizate și că a fost dificil de ales câștigătorul, diferențele de punctaj fiind minime.
Locul doi în clasamentul juriului a fost obținut de echipa Colegiului Fratii Buzesti din Craiova, iar pe locul trei echipa Colegiului Mircea cel Batran din Constanța.
Concursul organizat de BASF este susținut de Societatea de Chimie din România.
1 comentariu Adaugă comentariu
Superb! Felicitari castigatorilor si celorlalti participanti !