Închide

Ce vrei să cauți?

Timișoreana călătorește prin Europa

timisoreana italia
timisoreana italia

În șapte din zece restaurante italiene sau spaniolești frecventate de turiști, ai șansa să comanzi în românește.

E o prostie să generalizezi pornind de la experiențe proprii, dar regula aceasta s-a verificat de fiecare dată în cazul meu, fie că a fost vorba de Avila, Benidorm, Florența, Milano, Roma șamd.

„Românii sunt brava și harnici” – îmi spunea Mirela, doamna din Craiova aflată de 20 de ani în Italia și managerul unui mic restaurant din Ostia, recomandat de Tripadvisor.
Și e de așteptat să fie brava: îți trebuie ceva curaj să pleci din țara ta, să înveți rapid limba locului și să convingi localnicii cum că ceea ce scrie presa despre români nu se verifică decât în relativ puține și nefericite cazuri.

Ce observi la acești conaționali stabiliți prin străinătățuri (și sunt, în total, aproape 2 milioane doar în Spania și Italia): se bucură sincer să schimbe o vorbă în românește, să povestească despre viața lor de departe de casă, cu bune și cu rele.
Sunt puține lucruri care să le aducă aminte de România. Televiziunea prin satelit? De acord, dar poate în week-end. Muncesc atât de mult încât seara numai de telejurnale nu au chef.

Timișoreana, cea mai îndrăgită bere de către români, este exportată în Spania, Italia, Franța sau Grecia.
Este unul dintre puținele branduri autohtone care au avut buna și potrivita idee să meargă spre comunitățile puternice de români din aceste țări.

timisoreana

„Ne-am dorit ca toți cei care trăiesc departe de casă să aibă acces la unul dintre produsele care au o puternică istorie pentru noi, românii, și care îi fac să simtă că au păstrat o legătură cu tradițiile locale”, explică Mihai Bârsan, VP Marketing Ursus Breweries.

De Timișoreana se bucură și românii de peste Prut, din Republica Moldova, de mai mult de doi ani. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului cu cel mai mare producător de bere din Republica Moldova, care produce sub licență marca Timișoreana.

Deși au adoptat în mare parte obiceiurile locului, românii din diaspora sunt atașați emoțional de lucrurile românești. Mirela din Ostia, de care vă vorbeam la început, îmi spunea că și acum, după 20 de ani, obișnuiește să gătească ciorbă oltenească, după care a sa familie se dă în vânt.
Timișoreana este de acum o părticică din România veritabilă care va aduce bucurie pe mesele românilor plecați departe.

Și dacă ești român plecat departe, în clipele de răgaz, toarnă-ți o Timișoreana. E foarte posibil să simți și o aromă de acasă.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu