vin-colectie-vincon-comoara-pivnitei

Cum lui Ștefan cel Mare îi plăceau vinurile, au rămas de pe urma domniei sale nu numai cetăți și biserici, ci și pivnițe în care vinul îmbătrânește și astăzi, ascuns sub pământ.

Una dintre aceste pivnițe vechi de aproape 600 de ani, Beciul Domnesc de la Odobești, adăpostește peste 100.000 de sticle de vin vechi, de colecție.

Sticlele dorm frumos, culcate pe o parte, iar în interiorul lor se desfășoară în cursul anilor o alchimie subtilă. Vinul este un organism viu, trăiește, îi plac răcoarea, întunericul și liniștea.
Dacă intri într-o asemenea pivniță, vei observa că stăpânii vinurilor vechi (oenologii) vorbesc cu glas scăzut – există credința că zgomotele puternice tulbură vinul în învechirea sa.

Vincon a deschis pivnițele domnești de pe vremea lui Ștefan de la Odobești și a adus a adus pe piață ediții limitate ale unor vinuri de colecție deosebite.
Sticlele sunt etichetate manual și sigilate atent cu ceară roșie, pentru ca nimic din minunile de gusturi și arome din interior să nu se piardă.
Am avut șansa să cunosc câteva dintre ele și, în preajma Crăciunului, m-am gândit să dăruiesc câte o sticlă unor prieteni vechi.

Astfel, o sticlă de Fetească Albă Comoara Pivniței, cu vin vechi de 20 de ani, va merge la Dan Dragomir.
Dan este amator de bere și cred că la vremuri de sărbătoare și tihnă merită să se desfete, după un an în care a muncit mult, și cu o alt fel de licoare, mai prețioasă.
Feteasca Albă din colecția Vincon Comoara Pivniței stă în budane de stejar minimum patru ani, iar în sticle sigilate, cel puțin cinci ani. Desfată cu note contrastante florale și minerale.
Se împacă cu peștele, fructele de mare și salatele condimentate de legume.

vincon-comoara-pivnitei-portrait

O a doua sticlă,  un Cabernet Sauvignon de Cotești, colecția Oenoteca Vincon, de asemenea vechi de 20 de ani, va pleca către Alex Mihaileanu, cunoscut și ca Subiectiv.
E o recompensă personală, pentru determinarea lui ca la bătrânețe 🙂 , adică la 30 de ani, să își urmeze pasiunea: s-a înscris la Facultatea de Arte, a studiat temeinic fotografia, iar zilele acestea este în Polonia unde expune.
Cabernetul Sauvignon produs de Vincon este maturat în budane de stejar trei sau patru ani, până când maeștrii vinurilor roșii decid că e vremea că treacă în sticle pentru desăvârșire. Sticlele nu părăsesc pivnițele mai devreme de patru ani, dar cele mai multe zăbovesc în continuare sub pământ devenind prețioase.
Vinul ne aduce aminte de pădure, de afine și mure negre, coapte. Se potrivește cu carnea și brânzeturile.

vincon-oenoteca

Am mai păstrat o sticlă de vin vechi și pentru voi

O sticlă de vin vechi din colecțiile Vincon Comoara Pivniței sau Oenoteca va ajunge, prin concurs, la unul dintre cititorii acestui blog.
Concursul este simplu:
1. Lasă un comentariu la acest post (cu o adresa de email validă) în care menționează o bătălie câștigată de Ștefan cel Mare și anul în care a avut loc (găsești pe Internet înformațiile).
2. Data limită: miercuri 14 decembrie, ora 12.00.
3. Comentariile vor sta în moderare până miercuri, nu te alarma dacă nu se afișează.
4. Prin tragere la sorți, voi desemna câștigătorul.

Și până atunci, o sugestie: o sticlă de vin deosebit este un cadou întotdeauna potrivit pentru sărbători. Nu ai cum să dai greș.

Later edit: Câștigător este AdrianDinca.

11 Comments

 1. Codrii Cosminului, 1497

 2. Bătălia de la Doljești (12 aprilie 1457)

 3. Batalia de la Codrii Cosminului, 1497.
  Am ales-o pentru ca pierderile moldovenilor au fost minime iar ulterior luptei Pocutia a fost inglobata in statul moldovenesc (pentru vre-o 40 de ani)

 4. Bătălia de la Baia – 14,15.12.1467

 5. Batalia de la Vaslui – anul 1475.

 6. ‘ Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa ‘ / sursa wikipedia a trebuit sa ma informez ca am mai uitat …de batranetile ….

 7. Bătălia de la Vaslui, 10 ianuarie 1475

 8. podul inalt, 1475

 9. Bătălia de la Podul Înalt, 10 ianuarie 1475.

 10. Bătălia de la Podul Înalt, anul 1475.

 11. George Catalin Tudorancea

  Bătălia de la Podul Înalt – 10 ianuarie 1475

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close