Am vizitat în ultimii doi ani în România locuri uimitoare, de pildă o fermă în care vacile sunt mulse de roboți sau o fabrică de bere, mare, cu un singur inginer pe schimb, care se cam plictisea pentru că toate deciziile de producție le lua un computer.
Însă cea mai „deșteaptă” unitate de producție din România este noua Fabrică Arctic de mașini de spălat rufe din localitatea Ulmi, în apropiere de Târgoviște.
Este singura Fabrică 4.0 de la noi și de prin vecini.
Zic uimitoare pentru că ia singură, automat, mare parte din deciziile de management al producției.
Vedem imediat cum.
În elita industrială mondială
Fabrica Arctic de la Ulmi a fost inclusă de Forumul Economic Mondial în Lighthouse Network, o comunitate selectă și restrânsă de unități industriale care aplică exemplar tehnologiile celei de-a 4-a Revoluții industriale (de aici descrierea de „Industry 4.0”) și ne arată cum va fi viitorul.
Din rețeaua Lighthouse Network fac parte celebrități industriale ca fabrica de echipamente 5G Nokia din Oulu – Finlanda, uzina Groupe Renault din Cléon – Franța sau uzina BMW Group din Regensburg – Germania.
Un pic de istorie pentru început
Cum am ajuns la fabricile 4.0?
Industria 1.0 (prima revoluție industrială) a însemnat trecerea de la munca exclusiv manuală la utilizarea mașinilor acționate de forța aburului sau a apei.
S-a desfășurat între 1760 și 1840 și a avut implicații sociale extraordinare.
Industria 2.0, corespunzătoare perioadei 1870 -1914, a însemnat extinderea căilor ferate și a comunicațiilor prin telegraf plus electrificarea fabricilor cu rezultatul creșterii productivității muncii.
Industria 3.0 (revoluția digitală), în desfășurare încă, înseamnă în principal computerizarea activității industriale.
Industria 4.0 presupune ca mașinile, utilajele, senzorii și oamenii să fie conectați și să comunice via internet. Agregarea datelor digitale permite creșterea semnificativă a productivității și a calității producției.
Poate că definiția teoretică e plictisitoare, așa că mai potrivit este să folosim o metaforă: o fabrică Industry 4.0, cum este fabrica Arctic de mașini de spălat rufe, este dotată din construcție cu propriul creier electronic.
Banda de montaj, punctele de control al calității sunt conectate datorită senzorilor și a dispozitivelor de tip Industrial Internet of Things (IioT).
Acestea trimit imense cantități de date către servere, iar programele informatice iau decizii pe care le transmit nevăzut în halele de montaj, în parte independent de om, dar sub supravegherea acestuia.
Să intrăm în fabrică așadar
Investiția făcută de grupul turc Arçelik (proprietarul brandului Arctic pe care l-a preluat în 2002) în Fabrica Industry 4.0 de la Ulmi este de 150 de milioane de euro.
A fost construită în doar 17 luni, de la zero, pe un teren de 700.000 metri pătrați.
Capacitate de producție va fi de 2,2 milioane de mașini de spălat pe an, fiind una dintre cele mai mari astfel de fabrici din Europa. Mare parte din producție va merge la export.
Dincolo de cele 150 de milioane de euro, fabrica a adus și alte investiții în zonă datorită furnizorilor de subansamble și materiale care au apărut natural.
La intrare, mă fascinează o încăpere generoasă în care clipocesc serverele.
Alături, un display cât peretele care funcționează ca un ziar electronic al organizației, publică în timp real parametri ai producției și alte informații utile.
Mai departe, halele strălucesc a nou și oamenii lucrează în simbioză cu roboții.
Vor fi în total 140 de roboți „angajați” la Ulmi, care trebăluiesc în echipă cu cîteva sute de angajați umani.
Câțiva dintre roboți s-au lăsat filmați:
Cum funcționează fabrica
Pe liniile de asamblare, control și ambalare a mașinilor de spălat sunt instalați 22.000 de senzori electronici care colectează date digitale și le transmit la servere, unde sunt analizate în timp real.
Astfel, peste 70% dintre deciziile privind operațiunile de producție sunt luate automat și independent, de către sistemul Industry 4.0.
Sistemul stabilește cum poate crește productivitatea prin analiza performaței om-mașină, care sunt punctele de pe linia de asamblare în care trebuie făcute eficientizări, unde și când e necesară întreținerea (care devine astfel predictivă și preventivă).
Dacă omul poate fi subiectiv sau obosit și să dea astfel erori în controlul de calitate, în Fabrica Arctic de mașini de spălat rufe verificarea subansambelor și a produsului final se face automat, prin aplicații de inteligență artificială în domeniul vizualului.
Rezultatul: productivitatea este mai mare cu până la 30% față de o fabrică clasică
Fabrica Arctic de mașini de spălat rufe înseamnă și grijă față de mediu
Dacă vreme de sute de ani oamenilor li s-a părut normal ca fabricile să polueze agresiv, odată cu confirmarea clară a încălzirii globale, industria și-a schimbat filosofia de funcționare.
Fabrica Arctic de la Ulmi își produce singură energia datorită a două parcuri de panouri solare, halele au fost construite astfel încât să folosească cât mai mult lumina naturală, iar sistemele de colectare a deșeurilor sunt bine puse la punct.
Așa că atunci când veți zări în magazine o mașină de spălat Arctic sau Beko să știți că a ieșit dintr-o fabrică a viitorului.
Despre Arctic
- Brand românesc cu o istorie de 49 de ani, preluat în 2002 de grupul turc Arçelik
- Fabricile Arctic produc electrocasnice și sub brandul Beko, care aparține de asemenea grupului Arçelik
- Cifră de afaceri în 2018: 498 milioane euro
- Investiții totale Arçelik în România din 2002: 318 milioane euro
- Contribuții la bugetul de stat, fără TVA, între 2002-2018: 170 milioane euro
- De când a fost cumpărat de Arçelik, capacitatea de producție a crescut de 8 ori: de la 350.000 de unități anual la 2,9 milioane de unități în 2018
- La capacitate maximă, cele doua fabrici Arctic din România (fabrica de aparate frigorifice din Găești și fabrica de mașini de spălat rufe din Ulmi) vor avea o capacitate de producție de peste 5 milioane de unități pe an
Arctic este unul dintre principalii exportatori ai României
Pagina de Facebook Arctic