compania finlandeza Nokia a anuntat azi ca anul trecut a vandut produse si servicii de 41 miliarde de euro. finlanda are o populatie de 5,2 milioane de locuitori. romania are o populatie de vreo 20 de milioane iar intreaga sa productie de bunuri si servicii (statistica oficiala) din 2006 nu a depasit 80 de miliarde de euro.  

7 Comments

 1. Ceva diferente aici.
  Tarile nordice au avut un sistem de protectie sociala foarte avansat de zeci de ani, au investit la greu in infrastructura si mai ales IN EDUCATIE.
  Oamenii au ales sa ofere servicii si sa produca marfuri de valoare, si sa faca ‘outsourcing’ in alte tari cand venea vorbe de alte produse cu valoare mai mica

  Si-au urmat interesul si au avut si conducatori pe masura.
  Noi, ce avem? Vreun interes comun, ceva, vreum conducator de valoare?

 2. Nokia a vandut produse si servicii de 41 de miliarde, dar bag mana in foc ca filiala finlandeza nu a „facut” nici 10% din aceasta cifra. Deci nu are o legatura neaparata cu populatia Romaniei sau a Finlandei, ci mai mult cu cota de piata la nivel mondial. Productie masiva se face in China, Ungaria etc., mai putin in Finlanda.

 3. Cristi, importanta este capacitatea de a face ceva.. locul unde realizezi acel lucru nu are importanta…i-a oprit cineva pe romani sa porneasca afaceri in china?

 4. True indeed, dar ai facut o paralela productie Nokia/populatie Finlanda cu productie Romania/populatie Romania. Ori populatia Finlandei nu are nici un merit in ecuatia asta, in afara faptului ca are o cultura corporatista pe care populatia noastra nu o va avea nici peste 20 de ani. Sunt constient ca nu ne comparam cu Finlanda, tot asa cum sunt constient ca Romania nu va produce niciodata o companie comparabila cu Nokia.

 5. Fara sa fiu prea subiectiv, avem si noi o firma care produce pentru lumea intreaga si chiar are clienti aproape in toate tarile unde are si Nokia. I-as putea zice Nokia mioritica, pentru ca in ciuda nemultumitilor si a criticilor a reusit sa faca o treaba foarte buna in lume, ridicand asa-zisul brand de tara dincolo de ce-au facut toti ailalti la un loc. Si cand se va vinde, eu zic ca se va vinde cel putin ca Astral si cel mult precum Connex. Si ma refer aici la BitDefender.

 6. Asta spune tot … sa vina cei de la Nokia sa conduca tara, poate asa creste si PIB-ul

 7. @agatie: nu locul unde sunt produse are relevanta, ci faptul ca ideea a plecat de acolo

  Diferenta majora pe care eu o vad este in faptul ca au incercat si au reusit sa gandeasca in perspectiva, educand oamenii. Noi ne batem joc de educatie an de an, iar asta ne condamna la mediocriate inca 20 de ani de acum incolo.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close