…sau cum nicolae manolescu e sprijinit de jucatorii de golf din rusia
peste un milion de carti aflate in bibliotecile universitatii din texas vor fi scanate si plasate pe internet in ambitiosul google books library project, care ar urma sa devina Biblioteca Lumii.
universitatea din texas are 17 biblioteci, cu peste 8 milioane de volume, dar cu toate astea se afla abia pe locul cinci ca marime intre institutiile de gen din sua.
alte biblioteci implicate in proiectul google: new york public library si cele ale universitatilor harvard, orford, michigan si stanford,
google promite acces liber si gratuit la volumele digitale. ramane totusi o problema greu de rezolvat: drepturile de autor. google a trebuit sa dea inapoi acum doi ani in fata protestelor ghildei scriitorilor americani care invoca tocmai neachitarea drepturilor catre autorii “digitalizati”.
m-am jucat nitel pe google books si am cautat volume unor autori autohtoni. rezultatele returnate ilustreaza perfect romania. numai “taieturi de foarfeca”, rar cate un fragment intreg din carte. Probabil ca daca n-ar fi fost liternet ( publisher-ul majoritatii acestor prezente) nu le-am fi avut nici pe astea.
m-au distrat reclamele care insoteau operele autorilor sau referintele la acestia: de pilda la gabriel liiceanu aparea link-ul www.cuptoaretherma.ro – gama variate de cuptoare. in schimb o referire la Nicolae Manolescu avea ca ad www.golffriends.com – golf course russia.
nebunie totala pe internetul asta!
1 comentariu Adaugă comentariu
Raman in continuare un sceptic al literaturii digitale…nu ma vad recitind dostoievski, preda sau dante pe un display de PC sau PDA. Nu zic ca nu e bine sa fie si in format digitat carti (nu numai belestristica, fireste). Pentru accces la cunoastere, cultura sau ca back-up 🙂
Dar sfintele fragile rafturi cu tiparitura sunt din lumea mea 🙂