… dupa ce am semnat cateva mii de articole din 1990 pana astazi si am dat drumul (editat/rescris/dat inapoi cu draci autorului) altor mii de articole/stiri, mi-am dat seama ca meseria de jurnalist e totusi simpla.
Cu cateva conditii: sa gandesti, sa incerci sa aduci valoare adaugata informatiei preluate la prima mana, sa iti pui intrebari cand prelucrezi informatia, sa nu iti fie lene/jena de engleza ta si sa dai telefon, sa trimiti e-mail la institutiile evocate in stire/articol. sa intelegi ca si institutiile care furnizeaza informatia sau creeaza stirea sunt populate in aceeasi proportie de prostanaci/slugarnici ca orice alta organizatie si ca nu trebuie sa-ti fie jena sa dai cu ei de pamant

postul acest filozofico-patetic isi are originea intr-un exemplu concret:cu ceva timp in urma, o groaza de publicatii romanesti au preluat informatia (deh, era colorata si citibila) ca un grup de cercetatori au descifrat zambetul mona lisei. din the guardian. ulterior, pornind de la aceasta informatie colorata, de consum, colegul andone a trimis cateva mail-uri, cerand amanunte, si a avut surpriza sa descopere ca profesorul care a analizat celebrul zambet e roman. dar nu asta e important, ci faptul ca acest cercetator e implicat in tehnologiile care vor schimba fundamental modul in care interactionam cu computerul sau cu alte echipamente electronice.

poate ca ce am scris mai sus e boring, poate nu. in definitiv, legitimatiile de jurnalist se elibereaza cu miile in romanika si nu cere nimeni pentru aceasta vreun test de IQ. si copiii fericiti si talambi alearga la mama si la tata spunand: ” mami, tati, sunt ziarist(a) !”

haideti sa ne uitam ( citim) maine (la) stiri si sa ne minunam cat de prosti sunt increzutii:)

copiatoare – link sponsorizat de marketonline.ro

1 Comment

  1. excelent postul victor si bravo claudiu. textul asta si cel al lui iosub despre client generated content ar trebui sa figureze ca lectura obligatorie la facutatile de jurnalism.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close