Închide

Ce vrei să cauți?

de ce vor muri ziarele…(I)

catalin tolontan remarca pe cunoscutul sau blog creativa idee a unui ziar columbian (sic!) de a „scrie” invers prima pagina, pentru a aduce un omagiu celor asasinati de gherilele extremiste. intr-adevar, o idee geniala ca impact in masele de cititori.
dl tolontan ne lasa sa subintelegem ca aceasta capacitate a ziarelor de a provoca o imensa emotie printre oameni ar reprezenta o speranta. aceea ca numitele ziare, asa cum le stim astazi, nu vor muri.
eroare! ziarele miros deja a mort!

intepenite pe hartie, conduse si scrise de o mana de oameni (printre care se gasesc destui fara valoare, ca sa ma exprim elegant), incapabile sa interactioneze cu cititorii, impovarate de costuri de productie din ce in ce mai mari, aflate la mana advertiserilor (pentru ca din pretul de vanzare e imposibil sa obtii venituri suficiente), ziarele asa cum le stim de cateva secole vor disparea. nu maine, nu poimaine, dar intr-un orizont de timp mai apropiat decat cred unii. se vor stinge incet. incet in tarile cu traditie, mult mai repede in romania, o tara oricum atipica in privinta consumului de presa scrisa.

argumente in plus fata de cele de sus si pe fuga, dar promit sa le dezvolt daca e cazul (primele trei sunt cu adresa directa la romania):
– disperarea cu care ziarele isi agata de prima pagina diverse ciubucuri pentru cititori (dvd-uri, cd-uri, carti, lozuri samd). am vazut zilele trecute un batranel care a cumparat doua exemplare dintr-un ziar ornat cu taloane de concurs, pe care le-a desprins, le-a bagat in buzunar si a dat inapoi vanzatoarei marfa propriu-zisa (gazetele) desi o platise…
– calitatea din ce in ce mai scazuta a „recrutilor” din presa scrisa. de altfel, multi dintre noii veniti se plictisesc repede si migreaza spre locuri de munca mai putin solicitante si mai bine platite, de pilda relatii publice.
– incapacitatea cronica a ziarelor de a corecta, prin anchete/dezvaluiri, probleme cu adevarat grave, sociale si politice.
viteza din ce in ce mai mare a internetului care va potenta un consum urias de informatie electronica.
– si in fine, ca argument solid, asez tanara generatie ai carei membri mai „vioi” nu se mai uita nici macar la televizor, dar sa isi mai piarda vremea cu batranicioasele ziare! in fapt, cursa nebuneasca a tehnologiei, iata inca un argument solid, a facut din tanara generatie, care a crescut alaturi de computer, o noua „specie” umana care consuma natural digitalul. vorba unui cunoscut director de companie IT: noi am invatat calculatorul de nevoie, ei l-au deprins de placere.

si ar mai fi…

… dar sa trecem repede la viitor: ziarul, ca obiect de hartie pe care sunt imprimate diverse informatii, va deveni la fel de rar precum servetele de masa din in 🙂
paranteza: acum 60-70 de ani, in orice casa cat de cat respectabila locatarii nu se asezau la masa fara servetul textil alaturi. mai tarziu, acesta a fost inlocuit cu cel ieftin de hartie; servetele din panza sunt rezervate acum restaurantelor de lux. ma incumet sa cred ca asa va deveni, poate, si ziarul ca bun de consum: un obiect de lux, care va fi „consumat” mai mult pentru a sublinia exclusivismul locului si al persoanei care il rasfoieste. va juca rolul unui moft, cam cum e trabucul, molfait de multi la petreceri simandicoase, desi nu sunt fumatori. oricum tirajele vor fi corespunzatoare noului statut, de obiect rafinat, al ziarului.

consumatorii de informatie vor migra in masa catre ceea ce numim astazi new media/multimedia: informatie in format electronic, perfect customizabila pe nise din ce in ce mai inguste de interes, globalizata (preponderent intr-o limba de circulatie internationala), livrata in timp real.
nu va mai fi produsa doar de profesionisti (rolul acestora va ramane totusi esential), ci va fi completata de informatie produsa si de consumator. cine va stabili exact dozajul dintre cele doua surse si dupa ce algoritm? e greu de spus acum, poate un soft.
hartia pe care sunt tiparite in prezent informatiile (avand ca rezultat cotidianul propriu-zis) va fi inlocuita de un echipament revolutionar ( ale carui variante sunt deocamdata doar in proiect) fata de care telefonul mobil sau notebook-ul de astazi vor parea desuete (marii producatori de hardware si cipuri – Intel, de pilda – lucreaza intens la asta).
informatia in noua forma va fi din ce in ce mai incitanta in comparatie cu cea oferita astazi de ziare (in primul rand cele autohtone) incat doar nostalgicii sau cei prea batrani pentru a-si schimba obiceiurile de consum vor mai rasfoi foile tiparite in noaptea trecuta. dar va conta acest public restrans pentru advertiseri?

precizari:
– evolutia spre aceasta stare de fapt va fi mai accelerata in romania (vezi ultimele studii de audienta:) dar va fi totodata usor temperata in acest an si in cel viitor datorita alegerilor.
– majoritatea argumentelor de mai sus sunt banale, des evocate dar ignorate voit de multi, mai ales din presa, dupa modelul „ce ma fac ca nu vad, nu exista!”

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. Sunt de acord cu tine. Ziarele vor dispare. Se va intampla chiar repede zic eu. Sau cel putin mai repede decat ne asteptam.

  2. Absolut de acord. Dar cred ca vor ramane cel putin cateva tabloide si cateva ziare de sport, pentru ca aici va fi intotdeauna loc de exploatat. Dar presa serioasa nu va mai fi decat premium sau online.

  3. Da, dupa am o mica completare. In acelasi timp in care ziarele vor deveni premium vor fi si extrem de nisate, cu tiraj de maximum 500 de exemplare si numai pentru abonati. Deja am vazut ca exista tiparnite online de carti, iar in cateva biblioteci mari de afara iti tiparesti acolo, pe loc, exemplarul cartii dorite. Se poate intampla asa si cu ziarele. Ganditi-va de exemplu cum ar fi daca in locul chioscului de ziare ar fi o imprimanta si o consola de unde poti da print contra cost la PDF-ul ziarului pe care ti-l doresti. Ziarul scapa cel putin de retururi.

  4. Vlad: alegerile plus campionatul european plus olimpiada vor tempera un pic disparitia ziarelor
    Dan: tabloidele si ziarele de sport vor fi ultimele care isi vor d duhul 🙂
    Claudiu: dispozitivul pe care ti-l imaginezi tu (imprimare la comanda a unor pagini din ziare sau ziare intregi) exista deja in hotelurile americane 🙂

  5. …just luxuries things si doar in numar f mic,
    si includ aici si cartea scrisa, din pacate…
    s-a dezvoltat fantastic abilitatea de a citi e-cartea; e bine, e rau?

  6. Foarte interesant articolul. Ideile acestea erau deja emise de futurologi cu ceva vreme in urma.

    Noi suntem insa cei care vedem semnele inceputului sfarsitului ziarelor (mi-a placut mult descrierea advertisingului abordat de ziare).

    Bravo!

  7. #7 Comentariu nou

    Nu tineti cont de un procent f. important, anume ca doar cca 24% din romani au intrat pe net odata in viata lor. In plus 46 la suta din romani traiesc la tara. Deci, cum sa dispara ziarele? Cred ca multi internauti se lasa drogati de spatiul digital si au senzatia iluzorie ca „toata lumea” e pe net. Fals. Recent aflai ca doar 1/6 din populatia Terrei are celular. Risc sa cred ca acelasi procent e si pt. internauti. o minoritate careia, e de inteles, ziarele i se par depasite.

  8. Lucius, parintele grig: va multumesc pentru comentarii, va voi da un raspuns pana luni in episodul 2 din „de ce vor muri ziarele”

  9. #9 Comentariu nou

    Ziarele nu vor dispare :
    -cata vreme sunt mancatori de rahat
    -cata vreme pretul la hartie igienica este in
    crestere
    -da – putini da buni , comparativ cu internetul
    multi dar ……..(nu folosesc limbajul lor)
    -ziaul e mai aproaspe de oammeni si…
    – nu are virusi
    – nu trebuie licenta sa-l citesti
    – nu vine politia la poarta daca asculti CD-l
    ciubuc
    – il poti citi si la lumina unei tigari aprinse
    – il poti citi si in varful muntelui
    – etc, etc ,etc
    – cand tara devine analfabeta e greu de crezut
    ca vor dispare ziarele
    – vorba lui vanghelie ” ma pui sa fac
    matematica ”
    Eu cred ca ajung aceste motive ca sa nu dispara presa scrisa bine .
    Cu stima
    Grig.

  10. #10 Comentariu nou

    cred ca a vazut toate lumea asta: http://www.albinoblacksheep.com/flash/epic

  11. mama ce tevatura iscasi victore! sa vedem pe unde scoti camasa in part II 🙂

    dincolo de opiniile parintelui si ale lui lucius, un lucru este clar: colegii mei nu mai au ziare pe masa, citesc presa on line…nu spun ca reprezinta o populatie reprezentativa, dar e o realitate, simpla… 🙂

  12. @victor: foarte tare. iar mi-au furat americanii ideea :))

  13. vorbaretu: camasa o scot cu eleganta pentru ca am argumente adunate in ultimii ani:)
    claudiu: stiu eu un avocat bun ca sa ii dai in judecata pe americani:)

  14. #14 Comentariu nou

    Lucius: problema e ca acea 1/6 care are mobil si internet este aproximativ acceasi cu acea 1/6 care cumpara ziare de la chiosc; tataie care se duce la sapa de cum dau zorii nu prea e consumator de presa scrisa, din informatiile mele 🙂 pe masura ce lumea se conecteaza la internet, tirajul ziarelor va scadea, pentru simplul fapt ca oamenii care consuma informatie citesc de azi stirile care vor aparea in ziar maine, fie ca’s ele tabloide, de sport sau orice altceva

  15. #15 Comentariu nou

    Ziarele nu vor muri, se vor transforma doar, din hartie in biti. Cartile au mai suferit astfel de transformari, din pereti de pestera in tablite de lut, apoi pergament, piei de animale, hartie iar acum in electronica si ceva hard cu un ecran. Poate ca in viitor partea hard se va transforma din ce in ce mai mult si apoi va disparea si ea si va ramane doar electronica. Care probabil va fi inlocuita de chimie si nanotehnologie. Si mai apoi cine mai stie de ce. Important e ca modalitatile de transitre a informatiei sa existe, si, cel mai important, e sa existe libertatea informatiei.

  16. cosmin: perfect de acord:)

  17. pai ce sa spun? de murit nu, dar dureaza pina sa se faca bine. ia vezi aici ce patii io:

    http://uhitto.wordpress.com/2008/02/27/piscotarii-de-presa/

  18. #18 Comentariu nou

    Victor, cred ca lucius are dreptate. Prognoza este foarte probabila, dar pe langa numarul relativ mic de utilizatori ai internetului ( in scopuri real informative ma refer), numarul mare de persoane de varsta a doua-a treia care sunt consumatoare principale de presa scrisa va fi mereu de luat in considerare. Tirajele vor scadea insa, fara indoiala.

  19. lamaie: cat conteza persoanele de varsta a treia pentru advertiseri? poate doar la reclamele pentru artrostop…

    Dan: surprise! bun venit in blogosfera! m-a distrat teribil mentiunea aia de langa poza ta..umor extrem de negru, ce sa zic!

    pentru toti cititorii: probabil in WE vin cu episodul2.. am niste zile infernale la serviciu

  20. multam
    e mai veche de prin 96 cind imi faceam primul site.

  21. Nu ziarele mor ci hartia, iar procesul va fi mai lung decat se tot vorbe?te. Ar fi de comentat 2 lucruri insa. Victor spune ca: ziarele sunt la mana advertiserilor, mediul online nu este?
    Calitatea recrutilor este scazuta, asa o fi, dar sunt unii mai competenti pe online? Nu vorbesc de bloggeri care scriu din pasiune pe ce teme vor ei ci la publicatiile exclusiv online unde exista si o politica editoriala. Poate pe alte piete dar in Ro…dubito.

  22. ….bazilide: parca esti procuror:)totusi bine punctat pe alocuri. revin

Adaugă comentariu