Închide

Ce vrei să cauți?

am fost in coreea de nord

munti plesuvi, arizi, de pe care au fost taiati toti copacii, pentru ca de foarte multe ierni locuitorii nu mai au cu ce sa se incalzeasca.

sate ca toate satele, cu case si cladiri administrative, dar in care nu locuieste nimeni pentru ca sunt situate foarte aproape de „dusmanii” de la sud.
cam asa arata coreea de nord vazuta printr-un binoclu puternic, de la 20 de kilometri, de la ultimul etaj al LG Succes Tower din orasul Paju.

 

LG si-a amplasat la Paju un mare complex industrial, pentru productia de televizoare LCD si cu plasma, foarte aproape  deci de granita cu coreea de nord, din al carui turn am „vizitat” si eu coreea de nord.

Privind Coreea de nord, prin binoclu, din LG Succes Tower

nu are cum sa nu te impresioneze diferentele enorme de peisaj, desi este vorba de aceeasi regiune, de aceeasi tara. In nord, munti desertici. in sud, totul verge, ingrijit si proaspat.
in nord, sate-fantoma, pustii. in sud, fabrici de televizoare de ultima generatie, in care s-au investit miliarde de dolari si la ale caror linii de asamblare lucreaza mai multi roboti decat oameni.

cele doua parti ale aceleiasi tari se afla de jure in razboi. Am vazut zeci de kilometri de sarma ghimpata in aproprierea granitei, iar de soldati americani (extrem de plini de ei, cu expresie clara de stapani ai lumii) dai peste tot.
totusi in ultimii ani, partea nord-coreeana face pasi timizi de apropiere. turisti sud-coreeni pot vizita acum nordul si chiar au inceput sa apara companii mixte.
totusi, teama ca oricand poate izbucni un nou razboi este prezent, la fel de tragic precum cel de acum 50 de ani, este prezenta in mintea tuturor coreenilor.
apropo, armata obligatorie in coreea de sud este de doi ani!

garduri din sarma ghimpata la granita dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud (Paju) garduri din sarma ghimpata la granita dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud (Paju) soldati americani pe strazile din seul

Articole populare Ultima luna

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. that’s one heck of an experience 🙂

  2. #2 Comentariu nou

    nişte capitalişti împuţiţi, la ce vă trebe, bă, fabrici de televizoare şi verdeaţă şi oameni care repară camere foto peste program şi se înclină la 30 de grade? ha?

    dacă n-ai ajuns chiar până acolo, dă un ochi aici. articolul e mai vechi şi oarecum slab scris, dar sunt chestii absolut înfiorătoare de găsit prin el. e mai rău decât era la noi.
    http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/worldnews.html?in_article_id=486079&in_page_id=1811

  3. #3 Comentariu nou

    Chiar am fost in Coreea de Nord – Pyongyang, Panmunjon, in munti e fascinant ! Calatorie in timp – Romania anilor 80 de care imi amintesc combinata cu Romania anilor 50 de care am citit dus la maximum… Am fost in 66 de tari, dar Coreea de Nord e o experienta unica.

  4. #4 Comentariu nou

    doresc sa vizitez corea de nord , daca stie cineva cum ajung acolo , va rog sami lasati in e mail detalii
    pe adresa natxro@yahoo.com

    multumec mult

  5. #5 Comentariu nou

    La noi e invers: pe vremea „impuscatului” muntii erau verzi de paduri. Acum zici ca i-a lovit bomba nucleara!

  6. #6 Comentariu nou

    Dupa parerea mea Coreea este un loc grozav as merge de cate ori as avea ocazia ,oamenii sunt grozavi,actorii si cantaretii te lasa fara cuvinte ce talent au:X:X:X,iar mancarea iti lasa gura apa

  7. #7 Comentariu nou

    Cred ca tu te referi la Coreea de Sud ,chiar e un loc minunat si sper sa pot ajunge acolo candva,aceasta constituiund una dintre cel mai mari dorinte ale mele.Tara asta m-a impresionat profund ,m-am indragostit de muzica,cultura,portul national coreean,bucataria coreeana actorii,totul e fascinant.Nici nu se compara cu Coreea de Nord ,care saraceste pe zi ce trece din cauza regimului totalitar comunist ,a minciunilor ,a conflictilor si intrigilor politice…etc

  8. #8 Comentariu nou

    Ana: am vazut Coreea de Nord din Coreea de Sud, prin binoclu, de la granita 🙂

    In rest, ai dreptate: Coreea de Sud merita vazuta, e fascinanta 🙂

  9. #9 Comentariu nou

    Ce poti spune despre o tara in care …..daca faci imprudenta si detii un telefon mobil, poti fi impuscat (aceasta fapta se pedepseste cu moartea)…..sau daca vrei sa mergi in vizita la o ruda din alta localitate trebuie sa anunti autoritatile de partid (ca sa poti lua bilet la tren) sau iesirile la plimbare in parc le poti face numai in mod organizat de la intreprinderea la care lucrezi……. Aceasta este realitatea din Coreea de Nord. Acolo in autoturisme nu circula decat inaltii functionari de stat si corpul diplomatic. In calitate de diplomat, nu e recomandat sa mergi singur pe strada, nu ai voie sa faci fotografii, ca sa mergi intr-o vizita trebuie sa ai aprobare de la politie sau daca te apropii de linia de demarcatie trebuie sa ai aviz si de la armata. Oricum nu o poti face decat pe canalele de circulatie care fac legatura intre nord si sud. Orice „abatere” de la traseu, poate duce la expulzare iar pentru locuitori la inchisoare. Oricum regimul existent in Romania pe vremea lui Ceausescu, era foarte liber pe langa ce se intampla azi in Coreea de Nord. Dar in Coreea de Nord sunt oameni care spera ca intr-o zi sa isi vada rudele din SUD (in ultima vreme chiar se intampla. Coreea de Sud detine o rezerva bugetara speciala pentru a ajutora nordul in caz de unificare, exista un aparat de stat special care creaza planuri de interventie pentru ajutor si relansare economica a nordului in caz de unificare, etc. Oricum diferentele intre cele doua state este coplesitoare, in sud este raiul iar in nord iadul, in sud domneste bunastarea (pe fondul unei munci intense) in nord domneste foametea, pe fondul unei ingradiri a libertatilor populatiei cum nu cred ca mai exista intr-un alt stat de pe glob.
    Experienta de diplomat in Coreea de Nord , poate fi catalogata ca o pedeapsa….. dar si o experienta unica.

  10. #10 Comentariu nou

    Da zidul, intre cele doua parti, construit de americani si vacarii ????

Adaugă comentariu