cel mai vesel si relaxat seminar la care am participat vreodata.
in seara asta, organizat de evensys-ul lui cristian manafu si de revista capital care a vrut sa marcheze astfel relansarea site-ului propriu capital.ro.
tema a fost asadar “ziarele in epoca web 2.0. reinventarea media in online.”
au avut prezentari bobby voicu, vali petcu aka zoso, adrian cristea, stefan birliba de la capital.ro, marius deak de la green pixel.
pe scurt din zicerile invitatilor:
marius deak, despre web design si programarea site-urilor: 99% dintre clienti n-au habar daca site-urile create la comanda lor sunt bune sau rele.
adrian cristea despre integrarea materialelor video in site-uri: realizarea de continut video pentru online este un mestesug de echipa care nu se poate face cu amatori. sunt necesari cameramani, sunetisti, producatori profesionisti. cea mai slaba veriga din acest lant da calitatea finala a materialului video. nu are rost sa faci video pentru internet daca nu ai ceva de spus in plus fata de ceea ce spun televiziunile clasice.
bobby voicu despre comportamentul presei traditionale din romania in vremea internetului: e plictisitoare, accepta cu greu schimbarea, publica azi stirile de acum 2-3 zile, preia fara drept din online materiale sau nu da link, nu interactioneaza cu audienta, asteapta miracole in vremuri in schimbare, nu da afara editorii si redactorii slabi profesional. el a dat ca exemple de companii media care s-au relansat cu succes si in online new york times, los angeles times, cnn si usa today (voi reveni cu slide-urile respective pentru ca sunt interesante).
zoso despre slabiciunile frecvente ale site-urilor de stiri: abunda de analfabeti, prefera sa fure continut in loc sa plateasca furnizorii profesionisti cum ar fi mediafax, fura stiri de pe bloguri insusindu-si informatie fara sa mentioneze sursa, manifesta defectiuni de usability si rss.
stefan birliba de la capital a mentionat, supravegheat discret de redactorul sef iulian bortos, ca saptamanalul are acum o redactie dedicata web-ului formata din sase oameni. a prezentat noul site si a beneficiat de un diagnostic precis si gratuit 🙂
printre participanti i-am zarit pe cristina popescu de la romtelecom, bogdan musat – evangelist microsoft, cabral, vlad petreanu, dragos dehelean, ecostin, calin fusu, bogdan pencea, claudiu gamulescu, alex brie, emil gal, piticu, nihasa…
scuze pentru ca nu dau link-uri, dar in momentul acesta conexiunea la internet e slaba si abia reusesc sa incarc acest post.
3 comentarii Adaugă comentariu
Ce urat din partea mea, nu m-am prezentat propriu zis desi stateam pe scaunul din spate 🙁
In scurta mea cariera de jurnalist de 13 ani, am trecut prin o lansare si jumatate. Jumatatea a fost cand la fostul National am infiintat un departament economic si o sectiune de economic in ziar>
A doua a fost lansare, pe bune. Business Magazin. Si stiu cum am stat, noptile pana ne-am dat seama ce si cum vrem sa scriem. Si cum aveam in FIECARE zi sedinta de la 9 dimineata. Pana ne-a iesit.
Acolo ar fi trebuit sa fie copii aia de care zice Iulian. Sa-i vedeti si voi. Sunt rupti de somn, cu Barliba in frunte, si nimeni nu le-a zis de ce. Uite unul: http://sfarsitulnueaici.blogspot.com/
Trebuia sa fie si Valentin Vioreanu, ca numai el semna la un moment dat pe site-ul ala „dark” de dinainte. Si Laurentiu Popa, care e o achizitie foarte buna (si cunoscuta).
Bine ca ati vorbit despre prostia scriitorilor online, despre cum nu isi dau seama advertiserii ce inseamna sa ai mai multe accesari cu Firefox decat cu IE6 [dar n-ati vorbit despre asta, do you?] si despre cum nu fura unii continut [ ba, continut sau informatie?!]
Hai sa dam noi afara redactorii sau editorii slabi profesional, in loc sa ii scoleasca cine poate, ca o sa gasesti numai genii proaspete de pe bancile facultatii!!!
Bine ca nu m-am dus, ca iesea cu dezbatere pe bune.
Ce frumos ca nu ne-am intrebat, pana acum, daca nu cumva scriem noi de 3 lei de n-au aia ce citi, necum sa mai invatam si niste copii care mucesc ca orbii fara sa stie de ce…
Ce pacat ca nu sunt in tara. As fi mers si eu acolo. Merci de brief, e bine ca cineva evidentiaza aspectele astea.