Închide

Ce vrei să cauți?

artificiile de la deschiderea jocurilor olimpice, varianta TV, au fost false

olympic fake fireworks Beijing

intr-o lume supertehnologizata, e foarte simplu sa pacalesti individul, sa-i oferi iluzii si el sa zambeasca incantat ca un biet salbatic care a primit niste margele colorate.
majoritatea oamenilor rad cand aud de lumi virtuale, generate de computere si servere, nimic altceva decat software.

si totusi, sutele de milioane de pamanteni care au privit deschiderea jocurilor olimpice de la beijing au fost pacaliti: grandiosul spectacol de artificii pe care l-au vazut la televizor sau pe monitoarele din stadion a fost fals. mai clar: artificiile n-au fost altceva  decat imagini generate pe computer si montate apoi pe imaginea reala.

motivul a fost simplu: era riscant ca artificiile reale – da, au fost si acestea, dar probabil mai putin spectaculoase si „perfecte” – sa fie inregistrate din elicopter si transmise in direct.
chinezii au muncit aproape un an pentru a realiza aceasta iluzie, generata pe computer. au admis la cateva zile falsul, dar numai dupa ce sute de milioane de oameni au picat in fund de admiratie.

pe larg, aici.

sursa foto: getty

Articole populare Ultima luna

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. mm, nu ştiu dacă aşa ar trebui să vedem lucrurile. după spusele multora (din comentariile la articolele din presă), artificiile reale au fost exact la fel, la aceeaşi înălţime, culoare, intensitate etc. singura diferenţă a fost legată de claritatea exploziilor, care în realitate au fost mai înceţoşate de fum.
  eu văd două lucruri aici: siguranţa elicopterului şi a celor de sub el şi evident, faptul că chinezii pot face aşa ceva.
  deci pentru mine e tot un motiv de „picat în fund” 🙂

 2. Si eu sunt de parere ca nu e atat de important cum au facut chinezii ce au facut. Important e ca englezii au trimis o armata de oameni la Beijing ca sa fure din tehnica chinezilor. As categorisi articolul din The Telegraph ca facand parte din „sa moara capra vecinului”.

 3. Sincer, m-am gandit si eu la asta, dupa ce-am vazut „spectacolul” artificiilor pe „Realitatea” TV. 🙂
  Nu vreau sa fac pe desteptul, dar daca e asa cum scrie „dincolo”, ma simt indreptatit sa cred ca-s mai putin limitat decat ceilalti.

 4. #4 Comentariu nou

  Nu vreau sa ma dau rotund dar se putea observa daca aveai ochiul „format” ca artificiile practic nu aveau cum sa iasa asemeni unor pasi de de urias sau unor fete de smiley atat de reusite, la fel si cu playbackul fetitei care trebuia sa para live.Parerea mea e ca nu trebuiau sa se organizeze Olimpiadele in China, la comunisti…

 5. Ma gandeam eu ca a fost prea perfect sa fie adevarat 🙂

 6. Poate e important sa stiti ca chinezii sunt foarte tari la artificii. La Montreal au participat la un concurs de artificii si ne-au lasat pe toti în cur cu tehnica. Sunt capabili sa lanseze artificii sub forma de inima sau de cub!! M-as abtine sa comentez artificiile de la Olimpiada sub forma „nu aveau cum sa iasa”. Aveau foarte bine cum sa iasa, iar forma aia de pasi de uriasi e nimica toata pt niste pirotehnisti de geniu!

Adaugă comentariu