Închide

Ce vrei să cauți?

HP ePrint: cum au trimis Piticu si eCostin vederi din Istanbul si Atena

Ziare si bloguri care sa fie citite pe ecranul tactil al imprimantei. Documente scanate si trimise direct pe Google Docs sau bloguri, fara computer. „Butoane” de print pe iPod si iPad. Fotografii facute in tarile calde si expediate direct in tava de tiparituri a imprimantei din Romania.
Aceste noi posibilitati sunt cuprinse in „Declaratia de independenta a imprimantelor” lansata astazi de HP. Care HP ne invita sa scriem si aplicatii pentru noile imprimante care preiau din functiile computerului.

Povestea pare complicata, dar nu este. Pentru inceput, sa privim acest filmulet:

HP ePrint–Cum functioneaza

Ideea e chiar revolutionara: trimiti de pe telefon, de pe o tableta, de pe un computer documente (fie ele Word, Excel, PDF sau poze) direct pe o imprimanta aflata oriunde in lume, care le printeaza in cateva minute.

Este demonstratia pe care au facut-o astazi Piticu (aflat la Istanbul) si Costin Cocioaba (in calatorie la Atena). Au trimis fotografii din orasele acestea direct catre imprimantele HP cu tehnologie ePrint aflate la Orange Concept Store-ul din Bucuresti, imprimante care le-au tiparit rapid.
Conceptul de imprimanta conectata la web si care lucreaza fara sa mai fie legata de computer (scapam de drivere, instalari, retele picate, probleme legate de sisteme de operare) a fost lansat astazi de HP si e foarte simplu: fiecare imprimanta sau  multifunctionala are o adresa proprie de e-mail. Trimiti documentul pe acea adresa de e-mail (repet, imprimanta se poate afla oriunde in lume, cu conditia sa fie conectata la Internet, prin cablu sau wireless) si este tiparit imediat.

Exemplu pe care mi-l imaginez: o companie din New York trebuie sa trimita corespondenta catre cabinetul sau de avocatura din Londra. Cei de la New York stiu adresa de e-mail a imprimantei din Londra, ataseaza documentele la un mesaj e-mail, apasa send si documentele sunt printate in Marea Britanie dupa cateva minute, fara sa mai treaca prin reteaua de computere, ci doar prin serverul HP.
HP spune ca masurile anti-spam si de securitate implementate in aceasta solutie elimina surprizele neplacute.

iPhone, iPad si iPod Touch vor avea „butoane” de print
Oficialii HP au mai anuntat ca upgrade-ul software din noiembrie la iPhone, iPad si iPod Touch va aduce pe ecranul acestor device-uri optiunea print. Fotografiile sau documentele de pe aceste dispozitive mobile vor putea fi trimise la o imprimanta HP foarte simplu.

Tehnologia HP Web Print, un super portal de Internet
Noile produse HP vin cu un ecran tactil generos pe care pot fi vizualizate – prin tehnologia Web Print – si printate la nevoie informatii de pe Internet ca starea vremii, mersul trenurilor, stirile zilei, harti etc dar si documente salvate in Google Docs, fara a mai fi nevoie de computer.
Se poate si invers: sa incarci documente pe Internet direct prin imprimantele si multifunctionalele HD. De exemplu, scanezi documente si le trimiti direct pe Google Docs sau le urci pe blog.

HP ne invita sa cream aplicatii pentru noile echipamente ePrint si Web Print
Accesarea informatiei de pe Internet direct pe ecranul noilor imprimante si multifunctionale se face printr-un server central HP pe care sunt incarcate aplicatii.
HP a anuntat astazi ca pune la dispozitie un kit de dezvoltare de aplicatii. Astfel orice publicatie, orice site isi poate crea propria varianta pentru imprimanta, care sa poata fi citita direct pe ecranul acesteia si, daca se doreste, sa fie printata.

Noua serie de imprimante si functionale HP a sosit in cateva magazine Media Galaxy dar treptat vor ajunge la mai multi mari retaileri.
Preturile pornesc de la 89 de euro fara TVA.
Aplicatiile disponibile, kit-ul de dezvoltare si mai multe informatii despre HP ePrint si HP Web Print.  

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Tehnologia nu este noua. Am aflat ca in urma cu 3-4 ani, 2 companii concurente vindeau asa ceva firmelor mijlocii si mari. Exact pe acelasi principiu – email la imprimanta. In prezent tehnologia este accesibila tuturor la preturi foarte bune – incepand de la 99 EUR cea mai ieftina…

 2. #2 Comentariu nou

  Sorin: dincolo de print prin email, sunt si alte tehnologii, de pilda, colaborarea in the cloud prin multifunctionale profesionale HP

 3. Intr-adevar, tehnologia nu e noua, dar eu stau doar sa ma gandesc la momentul in care adresele e-mail ale imprimantelor vor ajunge pe listele de SPAM si vor incepe sa printeze cu de la sine putere invitatii spre diverse farmaceutice.

 4. #4 Comentariu nou

  Marius: posesorul imprimantei poate seta o lista stricta cu adresele de mail care au acces la imprimanta, adresa de e-mail a imprimantei se poate schimba foarte usor, plus sistemul antispam al serverelor HP.
  Dar discutia ramana evident deschisa…

 5. partea cu whitelistul este un mare plus, dar sa nu uitam ca headerele unui mail pot fi spoofate destul de usor.

  Cat despre sistemul antispam al serverelor HP, ar insemna trecerea mailurilor, implicit a documentelor (care in cazul unei firme de avocatura pot fi mai mult decat confidentiale) prin servere thirdparty undeva in cloud… Nu as indrazni sa sugerez ca HP nu e reliable in ceea ce priveste privacy-ul utilizatorului, dar posibilitatea exista.

 6. Acum 3-4 ani, nu exista cloud…Iar echipamentele costau ceva mii de euro:). HP va deschide drumul spre era e-Print… Asa cum spunea si Radu – gata cu faxul?

Adaugă comentariu