Va spuneam ca am un Blackberry vechi de un an si ceva pe care intentionez sa-l schimb in curand, pentru ca sistemul de operare este frustrant. (Am testat, datorita amabilitatii Orange, si noul Blackberry Torch 9800, dotat cu un OS proaspat, e ok, revin cu review zilele astea).
Totodata, am vazut ce pasiuni starnesc Symbian, Android, Windows Mobile sau paltforma iPhone, la comentariile acestui post.
Asa ca am citit mai mult zilele acestea despre sistemele de operare ale smartphones.
Cea mai relevanta informatie este acest tabel realizat de respectata companie de cercetare Gartner:
Absolut toate sistemele de operare pentru telefone inteligente au scazut (cota de piata) in trimestrul al treilea 2010 fata de aceeasi perioada din 2009, cu o singura exceptie.
Iar aceasta exceptie este Android care si-a crescut cota pe piata de la un nesemnificativ 3,5% la 25,5% intr-un singur an! Practic a muscat si a inghitit cu mare lacomie din pozitia tuturor.
Stiti in istoria IT vreun sistem de operare care sa creasca cu 22% intr-un singur an? Eu nu!
4 comentarii Adaugă comentariu
Alta informatie interesanta: astazi au anuntat ca au ajuns la 300000 device-uri activate zilnic.
Nici o indoiala ca a crescut cota de piata, intrebarea e are un model de business sanatos pe termen lung? Face si bani? (nu doar pt. Google dar si ceilalti parteneri, incluzind developerii)
Doar comparind cotele de piata nu-i destul citeodata.
Android e cel mai ingenios și avansat sistem de operare pt. mobil la ora actuală. Are încă multe lipsuri dar comparat cu concurența (iOS, Symbian, Blackberry OS) are cea mai intuitivă interfață și cel mai bine adaptat API.
Am observat cu surprindere că review-urie tind să susțină că iOS ar fi mai intuitiv, luru pe care mi-l pot explica într-un singur fel: majoritatea celor care sunt în „gadget media” au avut deja ocazia să folosească iPhone mai mult timp și s-au obișnuit cu interfața lui simplistă. Dar absența butoanelor back și menu pune aplicațiile în situația de a reimplementa aceste două concepte de bază, evident, fiecare în felul ei. Rezultatul este că, pe iPhone, în fața unei aplicații noi sau cu care ai lucrat puțin, întotdeauna cauți butoane – ceea ce pe Android nu faci, ele sunt intotdeauna in meniu sau acolo unde te aștepți să fie. Iar integrarea butonului back, uniform, înăuntrul și inafara aplicațiilor este un concept cu totul original și de mare succes. De fiecare dată când mă întorc pe iPhone mă simt blocat ca și cum nu ar avea multitasking deși are. Sistemul de notificări -status bar – din Android este altă invenție genială. Și lista continuă: home screen widgets, google integration, google turn-by-turn navigation (by the way, există un crack, brut map, care activează navigation și în .ro. l-am testat prin țară și funcționează neașteptat de bine.) Rafinamentul design-ului și al animațiilot nu justifică lipsurile esențiale pe care iOS le are în calitate de device destinat în primul rând comunicațiilor.
Iar în ce privește formula open-source a Android-ului, nu am nici o teamă că Google ar investi prost. Succesul platformei este cu mult peste estimările lor inițiale, iar finanțarea proiectului nu e chiar atât de scumpă. Chiar și în eventualitatea improbabilă unei reorientări a Google spre alte soluții, platforma nu e în pericol pentru că există suficient know-how înafara Google pentru o dezvoltare continuă. E Linux, e open. Samsung, HTC, Motorola și alții o demonstrează prin integrarea strânsă cu hardware-ul lor pe care au adăugat-o Android-ului. Singurul semn de întrebare în afacerea asta este disputa Google-Oracle asupra licenței pentru Java. Aici e punctul cheie de fapt.
Si eu am trecut pe sistemul Android, adica am cumparat un telefon cu sistem de operare Android. Sunt multumit, dar mai are unele bug-uri.