Închide

Ce vrei să cauți?

Cum puteti folosi Google Street View in afacere sau la cumpararea unei case

Dan Bulucea GoogleDin zorii zilei de azi, Romania este a 27-a tara din lume in care Google a lansat serviciul Street View integrat in Google Maps, care ofera imagini panoramice deocamdata din opt orase: Bucuresti, Arad, Oradea, Brasov Timisoara; Cluj, Sibiu, Constanta, precum si din statiunile de pe Valea Prahovei si cele de pe litoralul Marii Negre.

Anuntul a fost facut cu ocazia primei iesiri oficiale in public a primului sef Google Romania, Dan Bulucea (foto1), fost Microsoft.

Doi romani care lucreaza la cel mai mare centru de cercetare Google din afara SUA – cel de Zurich, foarte tineri dar deja cu doctorate luate in strainatate, adica Radu Jurca (foto 4) si Octavian Iercan (foto2), au prezentat Street View.

In business, Street View poate fi folosit, gratuit, cu rezultate bune in imobiliare si turism.
De altfel, la intalnirea de astazi au vorbit si reprezentantii Asociatiei  Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ai infoturism.ro si ai magazinuldecase.ro, care vor utiliza Street View. Vezi mai jos cateva sugestii despre cum poti folosi Google Street View in afacerea proprie sau ca utilizator obisnuit.

Aplicatia permite inserarea de informatii in cadrul imaginilor panoramice. „Utilizatorii Street View fac 10.000 de astfel de editari pe ora, iar 350.000 de site-uri din lumea intreaga au integrat Google Maps/Street View” – au spus oficialii Google.

Fotografiile au fost facute de masinile Google (foto3) in ultimii doi ani si vor fi actualizate periodic, mai ales in Europa de est, unde peisajul urban se schimba mult mai rapid.

Informatii oficiale de la Google:

Ce este Street View?

Imaginile din Street View se găsesc la nivelul cel mai mic de detaliere din Google Maps. Dacă imaginile sunt disponibile pe hartă, pictograma portocalie (Pegman) aflată în partea stângă va avea culoarea portocalie. Pentru a accesa imaginea, puteţi plasa pictograma din partea stângă a hărţii pe o stradă marcată cu albastru. Vă puteţi deplasa în sus şi în jos pe strada respectivă sau puteţi urmări imagini panoramice de 360 de grade.

Cum pot folosi Street View?

Octavian Iercan GoogleStreet View are diverse utilizări practice. Cu ajutorul Street View puteţi găsi cu uşurinţă locul exact al întâlnirii foarte importante la care trebuie să ajungeţi, precum şi cea mai apropiată cafenea, puteţi stabili adresa restaurantului la care vă veţi întâlni cu prietenii pentru a lua cina sau puteţi găsi cel mai bun loc din care să urmăriţi un maraton sau o paradă.
Dacă vă mutaţi într-o altă casă sau în alt oraş, puteţi economisi timp explorând în prealabil proprietăţile şi zonele din împrejurimi, dar şi căutând indicaţii despre felul în care puteţi ajunge acolo cu maşina. Street View vă permite să vedeţi un hotel sau o casă de vacanţă înainte de a face rezervările şi să exploraţi diferite destinaţii de călătorie din întreaga lume.

Unde îl pot folosi?

Street View este disponibil în mai multe ţări din întreaga lume, din America de Nord în Australia, Europa şi Asia. Lista actualizată de ţări şi oraşe poate fi găsită accesând: www.google.ro/streetview. Pentru a vă face o idee despre Street View, vizitaţi Turnul Eiffel din Paris, Times Square din New York sau Opera din portul Sydney.

Maşinile, aparatele foto şi tehnologia

Maşinile Street View sunt prevăzute cu aparate foto speciale care fac fotografii din mers, în timp ce se deplasează pe drumuri publice. După realizarea fotografiilor, acestea sunt supuse prelucrării pe calculator şi sunt pregătite pentru utilizarea pe Google Maps. Prelucrarea presupune şi estomparea feţelor cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generaţie, oferind astfel garanţia că trecătorii care apar în fotografii nu pot fi identificaţi. Plăcuţele de înmatriculare vizibile sunt, de asemenea, estompate.

De îndată ce adunăm suficiente imagini prelucrate pentru o anumită zonă, le adăugăm pe Google Maps. Bineînţeles, nu este vorba despre imagini realizate în timp real; de regulă, sunt necesare câteva luni de zile de la realizarea fotografiei şi până la includerea ei în Google Maps.

Google Car in Bucharest

Street View îmi respectă intimitatea?

Da. Street View prezintă numai fotografii realizate în spaţiul public, iar imaginile nu diferă de ceea ce orice persoană ar putea vedea sau fotografia în mod obişnuit în timp ce se plimbă pe stradă. Imagini de acest tip sunt disponibile într-o gamă variată de formate pentru oraşe din întreaga lume.

Ne-am angajat să respectăm legislaţia şi normele locale din fiecare ţară în care lansăm Street View. Tehnologia de estompare şi controalele operaţionale, cum ar fi eliminarea unor imagini, sunt unele dintre modalităţile prin care garantăm respectarea intimităţii persoanelor fizice. De asemenea, utilizatorii pot foarte uşor să solicite eliminarea completă din cadrul aplicaţiei a fotografiilor în care apar ei, copiii, maşinile sau casele lor, chiar şi atunci când imaginile respective au fost deja estompate.

Imaginea mea apare în Street View şi aş prefera să nu apară. Cum pot solicita scoaterea acesteia?

Este foarte uşor să elimini imagini din Street View. Dacă un utilizator găseşte o imagine pe care o consideră inadmisibilă, o poate raporta făcând click pe „Raportaţi o problemă” în partea de stânga jos a imaginii Street View. Aici se află un link uşor de accesat pentru raportarea imaginilor inadecvate. După verificarea solicitării, imaginea este eliminată.

Top 10 sfaturi de utilizare Street View pentru companii şi organizaţii

Radu Jurca Google1. Încurajaţi turiştii să vă viziteze regiunea sau să stea la hotelul dumneavoastră. Ajutaţi turiştii să îşi planifice itinerariile prezentându-le repere celebre sau locuri mai puţin cunoscute.

2. Promovaţi-vă compania sau magazinul şi faceţi viaţa clienţilor mai uşoară integrând o imagine Street View pe pagina web în care să le prezentaţi faţada magazinului, biroul dumneavoastră sau cel mai apropiat magazin şi cum pot ajunge acolo.

3. Căutaţi noi locaţii pentru birouri sau spaţii comerciale în timp ce staţi confortabil pe scaunul din biroul dumneavoastră. Sau ajutaţi-vă noii angajaţi să ajungă la serviciu, indicându-le locul în care se află biroul, parcarea sau cea mai apropiată staţie de autobuz sau tren.

4. Verificaţi unde se află birourile clienţilor sau furnizorilor înainte de a pleca de la serviciu.

5. Şcolile pot utiliza Street View la orele de geografie sau istorie sau pot realiza excursii virtuale.

6. Evaluaţi locaţiile pentru campaniile de marketing, şedinţele de filmare, lansările de produse sau alte evenimente publice.

7. Dacă sunteţi agent imobiliar sau dezvoltator de proprietăţi, folosiţi Street View API pentru a arăta potenţialilor cumpărători sau chiriaşi proprietăţile disponibile.

8. Arhitecţii şi consiliile locale îşi pot forma o idee despre stilul anumitor zone pentru a putea contribui la planificare, proiectare sau conservarea patrimoniului.

9. Redactorii sau jurnaliştii pot introduce imagini Street View pentru a indica locul de desfăşurare a evenimentelor prezentate.

10. Personalul de la serviciile de urgenţă – pompieri, poliţie, ambulanţă – pot vizualiza locaţiile înainte de a ajunge la faţa locului.

Top 10 sfaturi Street View pentru utilizatori

1. Exploraţi regiuni ale lumii pe care v-aţi dorit dintotdeauna să le vizitaţi – vizualizaţi locuri cunoscute, atracţii turistice; clădiri şi bijuterii arhitecturale. Sau reamintiţi-vă locurile pe care le-aţi vizitat deja, recomandaţi prietenilor locuri de cazare şi arătaţi-le cum pot ajunge acolo.

2. Previzualizaţi locul în care veţi fi cazat în vacanţă. Cât de aproape este de mijloacele de transport şi de alte facilităţi sau de plajă?

3. Arătaţi-le prietenilor sau rudelor din străinătate unde locuiţi, unde lucraţi, unde aţi fost la picnic, unde se află curăţătoria locală.

4. Nu vă mai amintiţi numele acelui restaurant sau magazin de îmbrăcăminte grozav la care aţi fost acum câteva luni de zile? Faceţi o plimbare pe străzi şi găsiţi-l. Apoi folosiţi indicaţiile din Google Maps, împreună cu imaginile intersecţiilor şi punctelor de reper din Street View, pentru a ajunge acolo cu maşina.

5. Folosiţi Street View pentru a studia geografia, vegetaţia şi peisajele diferitelor regiunii ale lumii. Profesorii pot include Street View, Google Maps şi Google Earth în planurile de lecţii sau pot organiza o excursie virtuală.

6. Planificaţi-vă ziua de naștere virtual – arătaţi-le invitaţilor unde va avea loc petrecerea sau arătaţi colegilor unde se află terenul de sport la care mergeţi la sfârşit de săptămână. Stabiliţi locurile de întâlnire cu prietenii dumneavoastră. Planificaţi excursii cu bicicletele sau trasee de plimbare.

7. Dacă doriţi să vă cumpăraţi sau să închiriaţi o proprietate, luaţi o hotărâre în cunoştinţă de cauză făcând un tur virtual al zonei sau proprietăţii care vă interesează. Economisiţi timp eliminând de pe listă proprietăţile care nu îndeplinesc criteriile dumneavoastră.

8. Vă mutaţi într-o zonă nouă? Uitaţi-vă la facilităţile din apropiere, cum ar fi parcuri, străzi, staţii de autobuz, zone comerciale şi parcări atunci când vă faceţi planurile.

9. Aparţinătorii şi persoanele cu deficienţe locomotorii pot căuta clădirile care permit accesul cu scaune rulante sau pot evita treptele verificând felul în care arată o anumită clădire.

10. Copilul dumneavoastră merge la şcoală pe jos? Planificaţi-i drumul, arătaţi-i puncte de reper şi urmăriţi împreună traseul. Sau uitaţi-vă unde va avea loc excursia cu colegii de şcoală.

Articole populare Ultima luna

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Am fost si eu curios sa vedem cum merge in alte orase decit Bucurestiul, iar pt. Cluj de exemplu e vorba doar de citeva artere principale. Astept sa vedem cind va fi disponibil mai mult, poate niste date anuntate ar fi interesante.

 2. #2 Comentariu nou

  In mod sigur din Cluj au fost prinse mai multe strazi, dar probabil ca e nevoie de timp sa fie urcate imaginile pe aplicatie

 3. Este foarte util pt geografi…

 4. #4 Comentariu nou

  Este gratuit folosirea imagini de pe street view pentru persoanele juridice care aplica imaginea magazinului pe paginile lor de internet. rog legislatie in care sa fim siguri caci nu primim amenda pentru acest lucru.
  Multumesc frumos,

 5. #5 Comentariu nou

  Roxana: folosirea aplicatiei este gratuita. Daca doriti totusi confirmare, contactati Microsoft la aceasta adresa http://support.microsoft.com/contactus/?ws=support

Adaugă comentariu