Human brainPoate un software instalat pe un computer sa functioneze asemenea corpului uman?

Adica, sa singur decizii (creierul comandă organele noastre interne și atunci cand dormim), sa invete permanent din experientele prin care trece (intr-o viata, organismul nostru stocheaza informatii despre virusuri, microbi si bacterii care ar umple rafturi de biblioteca) si sa se adapteze la noi experiente neprevazute?
Sa avem un sistem inteligent care sa functioneze independent de om?

O echipa de matematicieni romani, la vremea liceului toti olimpici internationali, afirmă că da si ca in parte au si reusit.
Au creat retele de neuroni si sisteme imunologice artificiale, inspirate din cele vii, ale vertebratelor. (Sistemul nervos si cel imunologic sunt cele mai mari procesoare de informatie din corpul uman.)

Spun ca au creat un sistem informatic care copiază, intr-o anumita masura, in algoritmi matematici, mecanisme perfecționate de natură în milioane de ani. Altfel spus, Inteligenta Artificiala.

Scopul nu este unul pur stiintific, ci practic, comercial: cresterea preciziei cu care serverele de reclama „ghicesc” cine suntem (varsta, sex, interese etc) doar pe baza paginilor de Internet pe care le vizitam si a informatiilor incarcate in prealabil de operatori in sistem (de exemplu, cele rezultate din sondaje statistice).

Evident, platforme informatice similare exista peste tot in lume, fiind folosite de marile corporatii de Internet, dar matematicienii romani afirmă că proiectul lor bazat pe Inteligenta Artificială are o acuratete mai mare, ceea ce inseamna o targetare mai precisa in advertisingul online.

„Datorita platformei noastre, performanta campaniilor de publicitate online creste, iar advertisingul online devine un mediu mai placut pentru utilizator. De exemplu, cineva interesat de masini , care cauta masini pe net, va primi intr-o mai mare masura reclama corespunzatoare, si nu una care nu-l intereseaza – spune Raoul Savos, seful departamentului de cercetare al Bursei de Reclama.

Cu Raoul am avut mai multe discutii fascinante in ultima vreme din care a iesit acest interviu.

Stiu, textul este intr-o anumita masura academic, insa povestea e deosebit de frumoasa.
Si te pune pe ganduri.

1 Comment

  1. Interesant, da-daa, scientificul din mine e mai mult decat …curioasa sa vada proiectul pus in aplicare. Dar… cum o sa “compenseze” rectiile/pornirile/deciziile luate (de mine) in fata raftului/produsului/reclamei, bazata pe AMINTIRI? (amintiri strict personale)… so close incat ma va uimi ;-)?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close