Închide

Ce vrei să cauți?

Cum a pornit industria electronica japoneza: de la un simplu bec

In 1884, Ichisuke Fujioka, profesor la Colegiul Imperial de Inginerie din Tokyo, trecea Pacificul pentru a se intalni cu Thomas Edison.
Fujioka avea un vis: auzise despre noua si uimitoarea inventie din America – iluminatul electric – si voia sa  o aduca in Japonia.
A reusit. A fabricat primele becuri.
Incredibila industrie electronica japoneza a pornit, asadar, acum vreo 140 de ani de la un simplu bec…

ToshibaLouvreLEDillumination

Maine dimineata in zori voi pleca spre Consumer Electronics Show 2012 Las Vegas, care se defineste drept cel mai mare targ de electronice de consum din lume.

Merg la invitatia Toshiba. Ma voi intalni cu oficiali ai acestei corporatii, vom discuta despre viitorul tehnologiei si voi vedea ce noi produse au pregatit pentru acest an si pentru urmatorii.
Mi s-a parut politicos sa aflu cateva date din istoria Toshiba.

Profesorul japonez de care va povesteam la inceput a pus bazele companiei, iar urmasii sai au venit cu cateva inovatii care au adus lumina (la propriu) in lumea in care traim.
Un exemplu recent: Toshiba a fost selectata sa puna la punct iluminatul artistic al muzeului Louvre, proiect pe care il va finaliza anul viitor. De asemenea, Toshiba ilumineaza Times Square din New York cu un panou electronic cu o latime de 15 metri.

Anul trecut, s-au aniversat 25 de ani de la aparitia primului laptop mass-market din lume, Toshiba T1100. La numai un an de la T1100, în 1986, Toshiba a lansat primul calculator portabil cu procesor Intel 286 si, de asemenea, primul PC portabil care includea un hard disk intern. La distanta de inca un an, în 1987, Toshiba a introdus primul calculator portabil care rula pe baza unui procesor Intel 386.

Cativa ani mai tarziu, in 1990, Toshiba a lansat primul notebook cu baterie NiMH cu o autonomie de mai lunga durata si, in anul 1991, aparea primul notebook PC care dispunea de un ecran TFT (thin film transistor). Simultan cu aceasta premiera s-a lansat si primul monitor color.
Alte povestiri despre istoria Toshiba, aici.

Revenind la CES 2012, Toshiba a anuntat ca va prezenta in premiera, printre altele noi ultrabook-uri si tablete (unele cu sistem de alimentare wireless!), dar si televizoare 3D cu vizionare fara ochelari.
Deocamdata atat, despre restul va voi povesti, incepand de luni, de la fata locului.

.

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Stam cu ochii pe CES 2012:). Calatorie placuta si vom sta cu ochii pe tine:). Asteptam informatii live!

  2. #2 Comentariu nou

    Multumesc, Sorin!

Adaugă comentariu