Poate e doar o impresie de-a mea: fata de anul trecut, la CES 2012, marii producatori de electronice au temperat promovarea agresiva a produselor video 3D – televizoare in primul rand.

Insa in niciun caz nu trebuie sa intelegem ca 3D este un concept abandonat.
Poate doar ca este necesar sa treaca mai mult timp ca oamenii sa nu mai considere aceasta tehnologie drept ceva exotic, un moft de care nu au neaparata nevoie.
Cam asa a fost si cu standardul HD: dupa o perioada in care televizoarele si echipamentele de inregistrare hi definition au avut preturi prohibitive, acum au incetat sa mai fie produse de lux, dovada ca televizoarele plate HD stau in hipermarket alaturi de rafturile cu detergenti.

Este aproape sigur ca in urmatorii ani disputa ochelari activi/pasivi pentru privit la televizoarele 3D se va stinge de la sine, din simplul motiv ca nu va mai fi nevoie de ei: vom vedea pe televizor imagini „in relief” fara nicun fel de lentile.

Indraznesc sa spun si ca, tot intr-un orizont de timp de cativa ani, camerele foto si video vor avea in majoritate optiunea de a inregistra in format 3D, asa cum o groaza de „sapuniere” (camere foto entry level) filmeaza acum in 1080p.

Ce se va intampla cu filmele si inregistrarile video personale pe care le-am facut/le facem acum?
Vor fi convertite, la dorinta, in 2D. Acesta optiune exista pe televizoarele 3D iar tehnologia de conversie se perfectioneaza.
Se perfectioneaza, dar nu va deveni perfecta: este un artificiu tehnic, asemanator cu colorarea pe computer a vechilor filme alb-negru.

De aceea mi se pare ca aceia care isi inregistreaza video cu perseverenta momentele importante ale vietii (nunta, primul pas al copilului, vacantele etc) ar trebui sa ia in calcul achizitia unei camere 3D. Momentele importante in viata nu se mai intorc.

Toshiba a prezentat un astfel de produs, camera video 3D Camileo Z100 (foto).

CamileoZ100_03
Inregistreaza atat 2D cat si 3D, la rezolutie full HD (1920×1080). Trecerea din modul 2D in 3D si invers se face prin simpla apasare a anului buton. Vizualizarea inregistrarilor 3D se face fara ochelari pe ecranul tactil LCD de 7,1 cm (2,8 inci).
Datorita portului HDMI, Camileo Z100 se poate conecta imediat la un televizor sau laptop 3D. Are o memorie interna de doar 128 MB insa se poate suplimenta fara probleme cu un card SD de pana la 128GB.

CamileoZ100_04 
Alte caracteristici:

· 2 senzori CMOS de 5 MP cu tehnologie de iluminare din spate

· Zoom : digital 120x (mod bidimensional), 8x (mod 3D)

· Stabilizator Electronic de Imagine (mod bidimensional)

· Fotografii: pana la 16 MP

· Detector de miscare, inregistrare slow-motion(mod 2D), camera web (2D)

· Detectare a fetei (2D) pentru videoclipuri

· Detectarea zambetului (2D) pentru fotografii

Va sosi in Europa incepand din martie. Nu exista deocamdata informatii despre pret.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close