Închide

Ce vrei să cauți?

Am coborat in Iad (video)

Ploua si era destul de frig. Noapte. Ajungem prin intuneric, undeva la periferia Sibiului, intr-o hala industriala din timpurile comuniste, transformata in sala de teatru. Se auzea cum ploaia grea, mocaneasca, batea in acoperis.

Scena se da la o parte si in intuneric se zaresc focuri misterioase.
Porci se raspandesc prin hala si ii mana hotarat pe spectatori in Infern:

Inchipuiti-va ca personajele dintr-o fresca cu Judecata de Apoi coboara de pe perete si se produc in fata voastra.
Aceasta este impresia lasata de spectacolul cu Faust in regia lui Silviu Purcarete, montat la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu si jucat inca o data la Festivalul International de Teatru 2012.
Regizorul a concentrat in celebra piesa, la care Goethe a lucrat un sfert de secol pana la moarte, cam tot ce mintea omeneasca a imaginat despre Infern: de la Divina Comedie a lui Dante, la frescele crestine si pana la filme italiene de referinta.

Iar Ofelia Popii (in rolul lui Mefistofel care-l convinge pe Doctor Faust sa-si vanda sufletul) este extraordinara. Diavolul intruchipat de ea poate fi oricine: agentul imobiliar care te convinge sa cumperi o casa, camatarul care te imbie cu bani, vedeta unui show de televiziune care manipuleaza, omul politic care promite luna de pe cer samd.

Atat.
Faust nu se poate povesti, trebuie vazut.

PS: Despre un alt spectacol al lui Silviu Purcarete, aici.

 

Adaugă comentariu