Hi-tech nu inseamna doar computere, smartphone-uri sau televizoare conectate la Internet.
De multe ori, inovatiile tehnologice cele mai utile sunt incluse in obiecte banale din viata de zi cu zi.

Un exemplu: Am luat de la optician noii mei ochelari pentru vara aceasta. Au lentile Crizal UV, creatii ale celui mai mare producator mondial in domeniu, Essilor.
Protejeaza ochii in proportie de 95-100% de razele ultraviolete care vin din fata, insa fata de lentilele obisnuite apara retina si de razele UV reflectate de suprafata interioara a lentilei.

Essilor Crizal UV

Acestea din urma reprezinta intre 10 si 50% dintre razele UV care ataca ochiul.

Evident ca la 20-30 de ani majoritatea dintre noi ignoram pericolul ultravioletelor, insa in timp (mai ales ca petrecem mult timp in fata computerului), radiatia UV grabeste imbatranirea ochilor si creste posibilitatea aparitiei cataractei.*

Razele UV afecteaza ochii timp de 365 de zile pe an. Chiar cand nu ne aflam sub bataia directa soarelui, in zilele noroase de exemplu, ne supunem ochii la o expunere UV de peste 40%.

Lentilele Crizal UV se gasesc in majoritatea atelierelor mari de optica.

* Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principalele cauze ale pierderii vederii in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare sunt legate de razele UV. Se estimeaza ca aproximativ 15 milioane de persoane din intreaga lume isi pierd anual vederea din cauza cataractei, iar 20% din aceste cazuri sunt cauzate sau agravate de expunerea la UV. Pe de alta parte, 5% pana la 10% din cazurile de cancer de piele apar la pielea din jurul ochilor si sunt direct legate de razele UV.

3 Comments

  1. Pe la ce preț se învârt ?

  2. Vlad, depinde de dioptriile lentilei. Mi-e greu sa iti spun, ale mele sunt mai complicate. Cel mai bine intreaba la un atelier de optica.

  3. Am înțeles, merci!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close