Închide

Ce vrei să cauți?

UE pregateste obligatii clare pentru companii in domeniul securitatii IT

cyber attackLa inceputul acestei luni, pe 4 octombrie, Europa a fost supusa celui mai mare atac informatic din istoria sa.
Vestea buna este ca atacul a fost unul simulat, in cadrul exercitiului Cyber Europe 2012, desfasurat in 25 de tari.

Scenariul? Un atac de tip DdoS (Distributed Denial of Service).
Banci, furnizori de Internet si de servicii telecom, administratii locale si nationale din Uniunea Europeana au fost confruntate intr-o singura zi cu 1.200 de incidente informatice simulate, printre care 30.000 de mail-uri „otravite”, care au pus probleme unui numar de 400 de retele informatice.

Peste 300 de experti in informatica au participat la exercitiul Cyber Europe 2012 si au observat cum ar reactiona companiile private si administratiile in cazul unui atac de proportii asupra site-urilor web si a sistemelor IT publice.
Concluziile vor fi folosite pentru creionarea unei strategii de cooperare in UE pentru a fata atacurilor informatice si pentru redactarea unei legislatii comune in acest domeniu.

Important pentru companiile din Uniunea Europeana si, implicit, pentru cele din Romania este ca pana la sfarsitul anului acesta va aparea o propunere legislativa care va cuprinde cerinte clare si obligatorii pentru securizarea retelelor informatice in zona corporate.

Atacurile hackerilor venite pe Internet se inmultesc vertiginos.
Procentul companiilor care au raportat incidente informatice din cauza carora au pierdut bani a crescut de la 5% in 2007 la 20% in 2010.
Iar viitorul nu suna deloc bine: Forumului Economic Mondial estimeaza la 10% ponderea riscului de producere a unor incidente legate de infrastructurile IT, care se pot solda cu daune economice in valoare de 200 de miliarde de euro.

Securitate IT si pentru utilizatorul de rand

Exercitiul de simulare a unui atac masiv al hackerilor Cyber Europe 2012 este parte a campaniei European Cyber Security Month; “Be Aware, Be Secure”, care are loc inclusiv in Romania, in luna octombrie.
In cadrul campaniei sunt promovate si o serie de sfaturi practice care sa-i ofere protectie si utilizatorului obisnuit de Internet.
Unele dintre sfaturi sunt elementare, dar cati dintre noi le urmeaza totusi?
Iata cateva:

1. Folositi pentru conturile de Internet parole puternice.
Parolele sunt asemenea lacatelor cu care va securizati spatiul propriu si identitatea pe Internet.
Cu cat mai sofisticat e „lacatul” cu atat mai bine!
Alegeti o combinatie complexa de caractere. Combinati literele mici cu majuscule, cu simboluri si cifre. Nu includeti in parola numele vostru, al copiilor etc.

2. Schimbati-va parolele des, mai ales daca utilizati mai multe computere si/sau tablete, smartphone-uri.

3. Pastrati parola secreta. Acesta pare un sfat ridicol, insa sunt inca multi cei care isi noteaza pe hartiute sau in carnete parolele si apoi uita unde le-au pus.

4. Utilizati parole diferite pentru conturi. Daca aveti o singura parola si pentru mail, si pentru Facebook sau pentru site-uri la care v-ati abonat, riscul este urias.

5. Invatati sa setati nivelurile de privacy si securitate in browserul pe care il folositi.

6. Fiti extrem de precauti pe retele sociale cand dati informatii despre voi si activitatile voastre.
Despre acest ultim punct se pot scrie carti.

Cateva exemple elementare de informatii care nu trebuie sa ajunga pe retelele sociale, in clipul acesta.

Mai multe informatii despre legislatia pe care o pregateste Uniunea Europeana in domeniul securitatii IT gasiti pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene In Romania (in subsol sunt date cateva link-uri catre documente interesante), pe Pagina de Facebook si pe contul de Twitter.

Adaugă comentariu