Comisia Europeana proceduraSă spunem că îți dorești foarte mult ca în țările Uniunii Europene (y compris România) să fie interzise experimentele medicale/militare făcute pe animale.

Sau – pentru că ești ecologist convins – să propui o lege prin care incineratoarele de gunoaie să fie interzise.

Tu însă, ești un cetățean ca oricare. Cum faci?

Online-ul îți va fi instrumentul principal.
1) Primul pas este să găsești alți 7 cetățeni din spațiul UE, cu reședința în 7 țări diferite, care să susțină ideea.
Odată găsiți acești oameni (de aceea, există Facebook și forumuri, nu?), ai format împreună cu ei un „comitet al cetățenilor”.
Precizare: Membrii comitetului trebuie să fie cetăţeni ai UE a căror vârstă le permite să voteze la alegerile pentru Parlamentul European (adică, au împlinit 18 ani, cu excepţia cetăţenilor austrieci, care pot vota începând de la 16 ani).
Comitetul trebuie să desemneze un reprezentant care să acționeze în numele său.

2) Pasul doi: Comitetul cetăţenilor trebuie schițeze propunerea de lege și să o înregistreze la Comisia Europeană. Comisia trebuie să vă dea un răspuns (Yes sau No) în maximum două luni.

3) Dacă inițiativa voastră este aprobată (se referă la un domeniu în care Comisia Europeană are competenţa de a propune legislaţie, de exemplu mediu, agricultură, transport sau sănătate publică), treceți apoi la colectarea de voturi online.

Aveți la dispoziție un sistem de vot electronic, la nivelul Europei, prin care să adunați semnaturi. Puteți să strângeți semnături și pe stradă.

4) Aveți nevoie de 1 milion de semnături pentru ca propunerea de lege să fie luată în discuție de Comisia Europeană, strânse în maximum 12 luni. Cei 1 milion de oameni care va susțin trebuie să provină din 7 state europene.
În fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un număr minim de semnatari.

5) După ce numărul de voturi este verificat, poți să îți susții legea în fața unui reprezentant al Comisiei și chiar de la tribuna Parlamentului European.

Tentant, nu? Cum ar fi ca o lege a bicicliștilor făcută chiar de aceștia să devină obligatorie și pentru România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Precizare importanta: drumul de la idee pana la impunerea unei legi in Parlamentul European pare simplu în teorie, dar ca să reușești e nevoie de o cantitate de muncă impresionantă și de o perseverență ieșită din comun.

A doua precizare: am schițat foarte succint pașii pentru ca o inițiativă cetățenească europeană să ajungă lege. Condiții complete și sfaturi despre cum sa procedati gasiți aici, navigând din link în link.
Spor!

1 Comment

  1. Mi se pare super că ai scris despre asta. Uite, un exemplu proaspăt de inițiativă europeană a cetățenilor e asta http://www.mediainitiative.eu/ pentru independența și pluralism în media.

    Și da, e într-adevăr un proces dificil să strângi atâtea semnături, dar mi se pare o chestie foarte tare că Uniunea Europeană s-a deschis așa la propuneri de lege. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close