A fost ca trecerea de la Dacia Solenza la Duster.
E bine ca din când în când să ne identificăm prejudecățile și să le verificăm cu realitatea.
Nu mai știu cum mi-a intrat în cap ideea aceasta, dar evitam vinurile de la Vincon. Mi se părea că miros a comunism, a ieftin și a viticultură din anii ‘80 secolul trecut, când se cereau raportari în hectolitri și nu calitate.
Săptămână trecută aveam să descopăr însă noile vinuri de Moldova sub brandul Ambrosio by Vincon. A fost – cum vă spuneam – ca trecerea de la Solenza la Duster.
Clima s-a schimbat în ultimii cinci-șase ani și în Vrancea. Vara plouă puțin și e caniculă. Dacă pentru restul agriculturii această schimbare este dezastruoasă, pentru podgorii se dovedește folositoare. Vinurile capătă acea personalitate care le aduce medalii la concursurile internaționale.
Având acum strugurii potriviți, Vincon a investit în tehnologie, design, sticle și dopuri de calitate și lansează pe 1 decembrie gama de vinuri super premium Ambrosio, două albe și cinci roșii.
Voi începe cu preferatele mele:
Ambrosio Cabernet Sauvignon 2008, Cotești. Note de afine, nuanțe condimentate vanilie și ghimbir, plus unele mai discrete de cedru și tabac. Vin sec, puternic, sobru. Se simte bine alături de grătare din carne roşie, piept de gâscă sau de raţă, salate de legume amărui, pastramă de vânat, de oaie sau de curcan bine condimentate, brânzeturi. A stat 12 luni la maturare în baricuri şi 24 la învechire în sticlă.
Ambrosio Cabernet Sauvignon a primit “GRAN MENZIONE” la Concursul Internațional de Vinuri Vinitaly – 2011 si Medalia de Argint la Premiile de Excelenţă 2012 – Vinul.ro
Ambrosio Tămâioasă Românească. Nu mă dau în vânt după vinurile dulci și cu aromă pregnantă, dar Ambrosio Tămâioasa de Huși este excepțional. Auriu, îți aduce aminte de florile de tei și de salcâm, de trandafiri de dulceață, de fagure de miere. Învechit la sticlă timp de 36 de luni.
Tămâioasă Românească este un vin versatil, care poate fi servit începând cu antreul şi terminând cu desertul. Merge cu creveţi, somon, piept de pui, foie gras, brânzeturi Roquefort, iar la desert cu tarte de fructe, prăjituri cu migdale şi cremă de zahăr ars. Temperatură de servire 8 – 12 C.
Ambrosio-Tămâioasă Românească a primit Medalia de Aur la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti.
Georgel Costache, oenolog Vincon România și un specialist în vinuri ajuns cunoscut în lume, a făcut fișa celorlalte trei vinuri Ambrosio:
Muscat Ottonel sec este un vin alb, proaspăt şi savuros, în care aromele primare de flori de trandafir şi caise sunt susţinute şi echilibrate de notele condimentate. Prin învechire, alături de acestea se adaugă şi aroma delicată de coajă de portocală şi miere de albine.
Recomandat alături de preparate din peşte, din carne de pasăre, creier sau pate de ficat, Muscat Ottonel poate fi savurat la o temperatură recomandată de 8⁰ C – 12⁰ C.
Ambrosio-Muscat Ottonel a primit Medalia de Aur la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles 2012.
Merlotul Ambrosio este un vin sec, delicat, cu o fructuozitate aparte, armonios şi echilibrat datorită maturării în baricuri de stejar, timp de 12 luni și apoi învechirii la sticlă timp de 24 de luni.
Vin cu o corpolenţă medie, cu aromă fructată de zmeură şi coacăze negre, dobândeşte prin maturare şi note de cireşe amare şi vanilie, accentuate de acumularea de tanini.
Este recomandat în asociere cu meniuri din bucătăria italiană şi indiană, grătare din carne de miel, curcan sau pui, legume la grătar şi deserturi rustice cu fructe şi ciocolată, la o temepratură de 16⁰C – 18⁰C.
Ambrosio-Merlot a obţinut Medalia de Argint la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles, 2011.
Ambrosio Feteasca Neagră este un vin amplu, moale şi catifelat, armonios şi rotund, datorită maturării în baricuri de stejar, timp de 12 luni, şi a învechirii la sticlă, timp de 24 de luni. Vinul se remarcă prin culoarea vie, în care este îmbinată strălucirea rubinelor cu refelexele violete ale ametistului.
Are un miros şi gust discret, dominant fructat, în care aroma de prune uscate a căpătat prin maturare şi învechire note de cuişoare, scorţişoară şi nuci gratinate.
Este recomandat în asocieri culinare precum cele cu preparate din carne tradiţionale româneşti, preparate din vânat şi meniuri condimentate pe bază de carne roşie sau de legume sau pentru platouri cu brânzeturi picante şi aromate, însoţite de fructe deshidratate servite la sfârşitul mesei.
Gama Ambrosio, o selecţie super premium de vinuri destinate preparatelor fine, gourmet, va fi disponibilă, la nivel naţional, în 400 de unităţi din segmentul Horeca, începând cu 1 decembrie.