Dă-ți ochelarii jos și așează-te pe scaunul acesta!” – mi-a spus doamna doctor.

Scaunul a început să se deplaseze pe niște șine nevăzute. S-a oprit în fața unei mașinării.
Pune-ți bărbia aici și fruntea aici!” Vedeam un tunel la capătul căruia era o lumină puternică.
Apoi scaunul m-a purtat, comandat de medic, de la aparat la aparat. În număr de vreo cinci.
După vreo 20 de minute în care am aflat, cu oarece surprindere, că am un ochi dominant (stângul – cu care văd cel mai bine), mă gândeam că am scăpat.
Nu e foarte confortabil să se uite cineva în adâncul ochilor tăi, până în creier.
Nu încă, mai avem” – mi s-a zis.

Opticianul m-a dus în fața acestui robot:

clip_image002

Urmărește-i cu ochii luminile albastre de pe brațe” – mi s-a ordonat.
Robotul, tăcut, a început să își miște „mâinile”. Senzorii îmi măsurau 3D ochii.
La final, după ce i-am urmărit năuc brațele care se mișcau – mi s-a părut mie – haotic, robotul a scos printr-o fantă o fișă.

Peste doua săptămâni, aveam ochelarii cei noi, cu lentile fabricate în străinătate, special pentru mine, de Essilor, pe baza datelor culese de medic și de robotul cu lumini albastre.
Altă lume.

Sunt presbiop. Asta înseamnă că dacă mi-aș pune ochelari „de distanță”, nu aș vedea bine „de aproape”. Și invers.
Soluția stă în așa-numitele lentile progresive prin care vezi lumea corect, adică și un peisaj, și ce scrie cu litere minuscule pe un prospect.

Numai că aceste lentile au de obicei ceva dezavantaje.
De pildă, câmpul vizual se îngustează în lateral, iar când cobori scările cam eziți pentru că le vezi deformate. Unii se plâng de amețeli în perioada de adaptare.
Chiar așa se și întâmplă cu lentilele construite cu tehnologia veche.

Pe piața românească au apărut însă un nou tip de lentile, Varilux, semnate de cel mai important producător mondial în domeniu, Essilor.
Sunt hi-tech, realizate pe baza a 13 noi patente, datorită cărora reduc cu 90% efectul de „valuri”, defectele de câmp vizual, aberațiile optice.

Port Varilux de câteva săptămâni.
Diferența față de lentilele progresive anterioare este ca de la cer la pământ.

Vouă, celor care nu purtați – din fericire – ochelari, îmi este greu să vă explic ce înseamnă o privire clară: să vezi ok în lateral, să nu mai ai ezitări de una-două secunde când trebuie să ridici un obiect de jos. Confort!

Conform statisticilor, acum fac parte din cei doar 2% dintre românii cărora li s-au prescris lentile progresive și poarta unele potrivite.

Prețurile? Fiind lentilă personalizată, hi-tech, realizată unic pentru fiecare purtător, Varilux are un preț peste medie.
Însă merită fiecare bănuț.

11 Comments

 1. Iar pretul peste medie este… ?

 2. @Costin: E greu sa iti dau niste indicii, mai mult te-as incurca; depinde de dioptrii, tratamente suplimentare: filtre, subtiere, durificare, daca sunt helio etc

 3. Unde se gasesc?

 4. Si robotul asta unde se gaseste?

 5. Loredana, Jean: eu am fost la Opticris, bl Unirii, 19, tel: 0213374152. Foarte profi oamenii de acolo.

 6. Acum 2 ani, am dat 320 lei pe ochelari fara rama cu capse, cu brate din titan si lentile Essilor 3 si 3.25 pentru miopie (policarbonat subtiat cu tratament pentru uzura). Inca se tin bine. Din pacate, la consultatie n-am avut parte de asa roboti, a fost clasicul citit pe panou cu lentile pe alese. Sunt mai curios cat a costat consultatia.

 7. Vlad: la miopie simpla, consultatia e mai simpla.

  Robotul e numai pentru lentile progresive.

 8. Eu sunt curioasa daca acest robot se intalneste doar in Bucuresti? Stiti cumva de ceva alte orase din tara daca s-ar putea gasi?

 9. Ce spui tu ,este istorie__merita invatata!.
  Eu port asa ceva(lentile progressive Varilux Physio )de la Essilor de 7 ani si este super OK.Este OCHI ADEVARAT! Nu ii fac reclama,dar m-a ajutat ff mult in greselile de vedere pe care le faceam inainte ,cu lentila normal.Decat sa faci trei perechi de ochelari(de citit/ptr calculator/la distanta), se merita sa faci ALL in ONE.

 10. si cat a costat consultatia?

 11. A trecut destul de mult timp. Cel mai bine ar fi sa dati telefon si sa intrebati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close