Închide

Ce vrei să cauți?

Facebook și starea de rău

Avem sute și mii de „prieteni” pe Facebook și totuși uneori suntem deprimați, fără niciun chef de a discuta cu alții.
Alteori, ne simțim fizic rău, de-a dreptul.
Niște cercetători americani au stabilit o legatură între prea multul timp petrecut pe rețelele sociale și atrofia gradată în timp a capacității noastre de a interacționa cu semenii noștri face to face
retele sociale

Când observi că un om apropiat petrece prea mult timp conectat la rețelele sociale, nedezlipindu-și ochii de ecranul computerului sau smartphone-ului, fă-i un bine: îndeamnă-l să iasă din autismul digital și să reînceapă să discute cât mai mult, face to face, cu semenii săi, să le zâmbească și să facă noi cunoștințe.

Sfatul sună ca decupat dintr-o telenovelă sau din cărțile proaste cu reguli de fericire personală.
Însă vine de la unul dintre cei mai cunoscuți psihologi, Barbara L. Fredrickson, profesor la University of North Carolina.
Cercetătorii acestei universități au stabilit o legătură clară între cât de sănătoși suntem și cât de mult interacționăm cu ceilalți în real life.

Cel mai important „circuit” nervos care pleacă din creier, nervul vag, comandă organele interne, inclusiv inima. Nervul vag reglează sistemul imunitar, concentrația de glucoză în sânge, ritmul cardic și, important, e responsabil de nuanțele expresiei faciale și ale tonului vocii.

Prin exercițiul social de a ne întâlni, de a sta de vorbă cu ceilalți, de a glumi și de a râde – pe viu și nu în mediul electronic – creștem tonusul nervului vag, ne exersăm sensibilitatea și abilitatea socială.
E ca atunci când, din cauză că stăm ziua întreagă la computer, mușchii ni se atrofiază și din punct de vedere fizic ajungem să stăm foarte prost.
Lipsa de legături interpersonale reale duce în timp la pierderea capacității creierului care ne permite să comunicăm natural, pe viu, cu ceilalți – explică profesor Fredrickson.
Dincolo de faptul că devenim infirmi social, tonusul importantului nerv vag se pierde iar funcționarea organelor interne suferă.
O explicație științifică pentru vechea obsesie a poeților care leagă trăirile de inimă, și nu de neapărat de creier! Prozaică e drept, dar adevărată! Lăsați așadar Facebook-ul, ieșiți în lume, vremea e perfectă!
(text scris pentru 24FUN.ro)

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. Eu am inceput un blog si de ceva vreme nu ma mai pot dezlipi din fata monitorului. Cred ca verific statisticile de cel putin 2 ori pe ora si cand sunt in oras stau cu gandul la ele. Avand in vedere cat de obsedat eram la inceput vad ca lucrurile se mai linistesc nitel, dar sunt nitel ingrijorat de mine. Mi-e frica sa nu ajung un individ care nu se poate exprima decat online.

 2. #3 Comentariu nou

  Parerea mea este ca nu Facebook este vinovat pentru starea de rau, ci oamenii, si mai ales sistemul in care traim. Facebook nu a fost inventat numai pentru socializare, ca dovada ca si institutiile au pagina de Facebook.

 3. Am scris si io despre acest autism digital http://fiip.ro/2013/01/11/facebook-produce-hateri-pe-banda-rulanta/
  Alo, „expertii” social media, iote ca vine primavara, ia hai de va mai aerisiti nitel 😛

 4. Acum să fiu puțin rău …. dar chiar nu era evident asta?
  Unele cercetări și cercetători nu o fac decât pe Captain Obvius.
  Faptul că stai mult la în fața PC-ului, nu doar pe facebook, are același efect :).

Adaugă comentariu