Neavând prea mulți bani, a adunat piese de unde a putut, a improvizat și a construit un robot subacvatic cu care a cucerit medalia de argint la un concurs internațional.

Luam premiul întâi, dar au venit niște ruși cu un robot în care au băgat 20.000 de dolari și au câștigat – povestește Iulian Lazăr, 17 ani. (foto).

Alexandru Roman (22 de  ani) lucrează la proiectul unei șosele care să alimenteze prin inducție automobilele electrice aflate în mers.
Nu avea de unde să știe că guvernul coreean tocmai a lansat experimental o astfel de șosea.
Un puști îi dă o sugestie: Și de unde iei curent? Mai bine pune și niște panouri solare pe marginea drumului.

ARTII este un robot care va deveni treptat ultra-inteligent, citind cărți și ascultând muzică. Creatorul conceptului, Alexandru Grigoraș (17 ani) îl vede pe ARTII ca revoluționând  industria muzicală pentru că va fi capabil să compună piese nemaiauzite după ce a asimilat creațiile omenirii din ultimele secole.

Sunt tineri inventatori din comunitatea SmartNation.ro cu 4.500 de membri, un proiect creat de UPC și aflat în al doilea an de existență. S-au strâns în acest an  pe SmartNation.ro peste 100 de proiecte de noi tehnologii, unele venite și de la copii de 13 ani. Pe cele mai reușite le puteți vedea aici.

Vreo 20 dintre ei (vârsta medie 16 ani) s-au adunat recent în tabăra Tech School by SmartNation.ro de la Bran.
I-am găsit jucându-se.
Granița dintre copilărie și maturitate încă nu este clară. Se împărțiseră pe echipe și construiseră din lemn, lipici și carton „automobile” cu care s-au luat la întrecere.

Dar dincolo de joacă, în săptămâna petrecută la Bran, au participat la cursuri intensive de robotică, programare, Internet.

De pildă, în ziua în care am trecut pe la tabără au intrat în legătură prin Skype cu cercetătorul Adrian Buzatu de la CERN si au discutat despre cele mai noi descoperiri în privința particulei lui Dumnezeu, în domeniul anti-materiei sau chiar a universurilor paralele.
(Sunt o seamă de români răspândiți prin lume, la Facebook headquarter, NASA, Agenția Spațială Japoneză care au devenit mentori ai acestei platforme.)

Am stat doar două ore în tabăra Tech School pentru a le vorbi despre promovarea proiectelor lor prin Social Media.
Misiune nu tocmai ușoară în fața unor „digital natives”, care își petrec viața online și știu cam tot despre Facebook, Tumblr șamd. (Sunt gata să renunțe și la mâncare, dacă prind o conexiune bună la net.)

Trainingul de promovare online a avut aplicabilitate imediată. Tinerii din tabăra Tech School au construit în cele câteva zile cât au stat la Bran robotul Helpy, un umanoid vorbitor cu misiunea de a supraveghea parametrii fiziologici ai unei persoane și de a-i aduce medicamente la nevoie.

Prototipul de asistent medical robotic arată așa:

Un robot realizat de copii, în câteva zile?
Da, au reușit. Helpy (are și pagină de Facebook) vorbește, interacționează cu oamenii, transmite imagini prin cameră web, se deplasează pe roți.
V-am spus că e vorba de o nouă generație care crede (și nu se înșală) că totul e posibil.

Și un clip video cu activitatea din tabara Tech School. De remarcat faptul că tinerii creatori ai lui Helpy au comportament de antreprenori: se gândesc serios cum să își vândă creația.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close