Și totuși, oricât de nemulțumiți am fi acum, România a progresat.

Scenă de comedie.
Era în 1995. Părinții mei tocmai vânduseră o casă, cumpărătorul virase banii într-un cont bancar și ne-am dus împreună să-i scoatem. Cash.
Banca abia ce se înființase și își încropise niște birouri pe etajul unui hotel vechi cu camere de doi pe trei.
Doamna funcționară s-a apucat să facă hârtiile (multe) și ne-a întrebat dacă am venit cu o geantă, mai mare așa.
Nu. A dat din cap îngrijorată.

Mergem la casierie. Deși suma nu era mare (vreo 15.000 de dolari), transformată în lei a însemnat aproape un sfert de metru cub de bancnote. Pentru că și bancnotele pe vremea aceea, a unei inflații uriașe (între 1992-1997 a depășit uneori și 200%), erau anapoda ca valoare.
Casiera ne-a pus teancurile uriașe de bani în brațe și și-a văzut de ale ei.

Găsim cu greu niște pungi de plastic transparent, înghesuim banii și, cu inima bătând nebunește, plecăm, cu gândul că vom avea norocul poate să găsim un taxi.
Când am trecut val-vârtej prin holul hotelului, lumea a amuțit și s-a uitat ca la urs.
Doi bătrânei și cu un puști firav (aveam doar vreo 70 de kilograme atunci), alergau spre ieșire, încărcați cu pungi pline cu bani.
În fața hotelului, trezim un taximetrist care dormita. Îi aruncăm în mașină banii și ne răstim „Dă-i drumul, repede, n-auzi, bre!”.

Bietul om s-a conformat rapid, deși se vedea că e speriat. Sunt ferm convins că a crezut că tocmai asista la o spargere.

Cam așa se lucra cu banca nu cu foarte mult timp în urmă.
Pare de neimaginat astăzi, dar pe vremea aceea și ca să îți deschizi un cont bancar îți trebuia cam o jumătate de zi.
Dacă îmi spunea cineva atunci ca voi putea să fac tranzacții bancare de acasă sau din orice loc unde am un computer și o conexiune la Internet, la orice oră din zi și din noapte, că deschiderea unui cont va cere doar câteva click-uri, îi spuneam că bate câmpii.
Și totuși, asta e o banalitate acum.

Cu OTP Smart Start povestea deschiderii unui cont bancar pentru firma ta (firmă cu cifra de afaceri anuală de maximum 100.000 euro) se poate încheia online în doar 3 pași și 30 de minute.
La sfârșit vei avea un cont, un card și internet banking.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close