Nu am văzut încă filmul „Gravity 3D: Misiune în Spațiu” (cu Sandra Bullock şi George Clooney), dar înțeleg că este noua mândrie a Hollywood-ului: a deschis în august Festivalul de film de la Veneția iar în week-end-ul trecut, când a avut premiera în cinematografe (în România, concomitent cu Statele Unite), a dat lovitura și a stabilit un nou record la încasări (55 milioane $).
În fine, ideea este că spectatorii s-au cam săturat de super efectele create pe computer folosite fără măsură în super producțiile americane și vor ca regizorii să se întoarcă la cameră de filmat.
E greu însă, dacă nu imposibil, să obții un dramatism al imaginii cu o cameră legată de cabluri și mânuită de om.
În schimb, roboții pot atinge un înalt nivel de precizie, viteză și coordonare a mișcării, care nu poate fi egalat de creierul și mușchii umani. De exemplu, pot deplasa o ceașcă de cafea cu viteza de 2 metri pe secundă, păstrând o distanță perfect egală față de suprafața unei mese.
Compania care a asigurat filmările la Gravity a început în 2008 cu trei roboți industriali uzați, cumpărați dintr-o uzină. A obținut un contract pentru o reclamă Louis Vuitton, apoi a fost invitată de Warner Brothers să lucreze în cinematografie.
Roboții sunt programați cu Autodesk și au o mulțime de senzori de siguranță pentru a păstra o distanță sigură față de actori.
Un clip despre roboții cameramani care au filmat Gravity:
Bot & Dolly Reel from Bot & Dolly on Vimeo.
2 comentarii Adaugă comentariu
L-am vazut eu si chiar este extraordinar. Este fix genul de film de care Hollywood-ul avea nevoie: poti sa il vezi doar la cinematograf pentru ca altfel nu are nicio noima.
Daca imi permiti un mic spam – review-ul filmului l-am facut aici: http://www.nihasa.ro/2013/10/film-gravity-3d-misiune-in-spatiu.html
Efectele sunt geniale. Habar n-aveam ca filmul a fost filmat cu roboti. Acum se explica diferenta.