Peste 55% dintre telefoanele vândute în lume anul trecut sunt smartphone-uri care cer conexiune la Internetul mobil, iar numărul de abonamentele 4G (LTE) a ajuns la 200 de milioane în întreaga lume.
Este evident că solicitările asupra rețelelor mobile de date va crește și mai mult, pentru că – așa cum spunea azi dimineață șeful Ericsson, Hans Vestberg, în deschiderea Mobile World Congress 2014 – „ne aflăm abia la începutul Networked Society, lumea ultra-conectată în care folosim smartphone-urile, din ce în ce mai mult, cu fiecare zi care trece, pentru muncă și entertainment”.

Keynote-ul șefului Ericsson, Hans Vestberg, la Mobile World Congress Barcelona 2014
Keynote-ul șefului Ericsson, Hans Vestberg, la Mobile World Congress Barcelona 2014

Am pornit de la Internet prin rețele fixe, am trecut la wireless iar viitorul este al tehnologiei LTE-Advanced și al comunicațiilor mobile 5G despre care a început să se vorbească acum.

Hans Vestberg a a exemplificat cu predicțiile care arată că traficul mobil generat de video va crește cu 75%  în 2014.

Ericsson Radio Dot System: semnal pentru mobil perfect și în zonele aglomerate

Creșterea traficului mobil de voce și date se vede cel mai bine în zonele de aglomerări umane cum sunt clădirile de birouri sau spațiile publice intens circulate, în care de multe ori este dificil pentru operatori să asigure o acoperire decentă pentru trafic mobil de voce și date.
Una dintre soluțiile prezentate de Ericsson la Mobile World Congress 2014 este Radio Dot System, o „celulă” discretă, de mici dimensiuni (300 de grame), foarte ușor de integrat și instalat, care amplifică semnalul mobil livrat de operatori, atât pentru 3G cât și pentru 4G.
Ericsson a anunțat parteneriate cu principalii operatori mobili din lume, printre care Vodafone, pentru extinderea Radio Dot System.Ericsson Radio Dot System

Voice over LTE: Viitorul în comunicațiile mobile

Ericsson a mai anunțat că, în colaborare cu Samsung și SingTel (grup de telecomunicații din Asia) va lansa în următoarele luni în Singapore serviciul de Voice over LTE (VoLTE).
Dincolo de specificațiile tehnice, important pentru utilizatorul de rînd este că VoLTE promite o calitate audio mult mai ridicată decât în convorbirile noastre mobile actuale (vocea se va auzi cristal, fără niciun zgomot de fond), apelarea se va face mult rapid (în 2 secunde) și vom putea avea convorbiri telefonice simultam cu navigarea 4G, fără ca viteza conexiunii să scadă.
(va urma)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close