Astra HD TV

Se întâmplă câteodată să deschid televizorul pe HBO, History sau National Geographic și să mi se pară că ceva este în neregulă cu imaginea.
Așa și este, pentru că, din greșeală, sunt pe varianta SD (Standard Definition) a respectivului canal. Mai apăs o dată pe telecomandă și ajung pe cea HD (High Definition).

Diferența dintre imaginea SD față de cea HD – v-ați convins și voi – este uriașă. Vezi detaliul firului de iarbă de pe terenul de fotbal, de pildă, ca să nu mai vorbim de efectele speciale din filme care își pierd semnificativ spectaculozitatea pe un canal TV standard.

Astra HD TV

În toată economia mondială există o singură industrie care nu a simțit criza: cea a electronicelor de consum (echipamente de entertainment/comunicare).
Este singura care și-a continuat creșterea și a dus-o bine și în ultimii șase ani, în care din celelalte sectoare economice a venit o avalanșă de știri proaste.

Un efect oarecum pervers al acestei concurențe puternice din industria „gadgeturilor”: aproape fiecare lansare vine cu o comunicare de marketing agresivă despre tehnologii „revoluționare” pe care le înglobează noile produse.
De multe ori însă, pare să fie o diferență serioasă între ceea ce își închipuie producătorii că avem nevoie și ce așteptăm noi cu adevărat de la noul telefon, televizor, laptop sau noua tabletă.
Astfel că destule dintre tehnologii anunțate drept „revoluționare” stârnesc un interes minim și, după o vreme, nimeni nu mai vorbește de ele.

Televiziunea în format HD este clar o excepție:  tehnologia a avut rapid un succes.
În numai câțiva ani de la lansarea primelor canale experimentale și de la apariția televizoarelor compatibile la un preț decent, HD TV a devenit cea importantă revoluție în domeniu după apariția televiziunii color.

Diferența dintre HD și SD

HD TV a avut succes de piață pentru că nu a „inventat” nevoi, ci a a venit cu o soluție la o dorință naturală: aceea de a vedea transmisiuni, show-uri, filme și documentare la o calitate foarte bună a imaginii.

Tehnic, dincolo de raportul ecranului (4:3 la televizoarele vechi, față de 16:9 la cele de generație recentă), televiziunea HD înseamnă o imagine de 5 ori mai detaliată față de cea oferită de canalele standard definition.

La televiziunea HD în format 1920×1080, fiecare imagine este formată din 2 milioane de pixeli, altfel spus, 2 milioane de puncte cu nuanțe de culori diferite.
Sunetul a cunoscut de asemenea o îmbunătățire semnificativă prin standardul 5.1 Dolby Surround. Chiar fără un sistem home cinema, un televizor bun transmite un sunet spațial care surprinde plăcut.

Fără satelit nu ar fi fost posibilă HDTV

O imagine de 5 ori mai detaliată și un sunet pe 6 canale înseamnă mult mai mai multă informație digitală de transmis și de receptat.
Accesul nostru la zecile de canale HDTV (și numărul lor crește) nu ar fi posibil fără ajutorul venit de la sateliți.

Un exemplu: România este acoperită de transmisiunile satelitului SES ASTRA 35,1 grade Est*.
(Poți vedea aici o aplicație Google Earth cu infrastructura de sateliți, fibră optică și teleporturi la nivel mondial a SES.)
Orange România a lansat în iunie anul trecut serviciul de televiziune Orange TV care se bazează pe transmisiunile acestui satelit.

Orange TV oferă, prin trei abonamente și două opțiuni, peste 100 de canale TV.
Nu numărul acestora este neapărat important, ci faptul că peste 40 de canale din această sută sunt HD.
Este serviciul de televiziune cu cele mai multe canale HD din România.

Nu contează unde locuiești: poți să fii în vârf de munte, într-un oraș mare sau într-un sat: dacă ai curent electric și un televizor de generație nouă poți prinde aceste 40 de canale HD.
Satelitul ASTRA se poartă democratic cu toți clienții.

Și așa cum astăzi ne amuză imaginile alb-negru de arhivă ale televiziunii de acum 30-40 de ani, nu peste multă vreme posturile TV care nu vor transmite HD ni se vor părea cu totul desuete.
Ceea ce deja sunt.

 *Satelitul geostaționar ASTRA, care acoperă teritoriul României, este operat de corporația SES.
SES este unul dintre cei mai mari operatori internaționali de comunicații electronice, datorită celor 56 de sateliți pe care îi administrează și care asigură servicii pentru 99% din suprafața locuită a planetei.
SES retransmite peste 6200 de canale TV dintre care peste 1800 sunt HD. Este cea mai mare platformă de TV broadcasting din lume și numărul 1 mondial în retransmisia posturilor HD.
Numărul abonaților la TV prin satelit: 291 de milioane de gospodării.

8 Comments

 1. Pai mai Victor, nu ne-ai zis pana la urma cate canale HD sunt in Romania. Ca asta ne propui in titlu. 🙂

 2. @Zsolt: Scrie 🙂 Peste 40. Tu cate prinzi pe televizor?

 3. Pai da mai Victor. 40 sunt la Orange TV. Dar restul? Ca si aia or fi avand cate ceva. 🙂
  Eu am vreo 2-3, ca nu platesc cablul. Imi vine din inertie si ma multumesc cu ce am. Oricum copilu’ tine televizorul monopolizat.
  BTW: spune-le la aia de la Orange ca Hungarian Pack sucks big time. Lipsesc posturile importante. Exceptie face doar RTL.
  Si sa nu aiba ei macar vreo 2-3 posturi in limba lui Goethe…. Lame, lame, lame…

 4. Pentru canalele cu documentare, varianta Hd merita toti banii. Bine, orice devine mai interesant in Hd dar eu cred ca mai dureaza ceva pana schimba totul omul de rand televizorul cu unul compatibil si implicit si pana furnizorii de televiziune se aliniaza toti la cerintele astea.

 5. pentru documentare sau sport intr-adevar mi se pare si mie extrem de spectaculos. pentru alte continuturi parca nu

 6. Cate canale transmise HD sunt nativ HD?

 7. SuperOne HD e sigur HD nativ :))

 8. Ce aiureala de text publicitar. Pentru informarea ta generala, exista TVHD fara satelit: prin cablu si cu antena.
  Da, banala antena + un tv care poate receptiona programe digitale (Tuner Digital).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close