Brandul finlandez intrat în proprietatea Microsoft are în continuare o mulțime de fani iar seria de trei smartphone-uri dual SIM Nokia X, lansată ieri și în România, vine cu câteva avantaje pe piața telefoanelor la preț convenabil.

Sistemul de operare Android
Nokia a surprins în februarie când a anunțat că va lansa smartphone-uri cu sistem de operare Android.
Este o versiune modificată, în care baza Androidului este completată de serviciile Nokia. De exemplu, în loc de Google Maps avem Here Maps/Here Drive (servicii foarte bune și gratuite) iar Google Cloud Messaging a devenit Nokia Push Notifications.
Lucrul cel mai important: 75% dintre aplicațiile Android lucrează nemodificate pe Nokia X. Restul de 25% au nevoie de mici adaptări.

Aplicațiile mobile consumă cel mai mare trafic de date pe smartphone și Nokia X rezolvă o problemă esențială prin accesul utilizatorilor la imensa colecție de aplicații Android.
Câte din aceste aplicații se găsesc deja în Nokia Store? Puține deocamdată, dar oficialii companiei spun că există magazine partenere Android care oferă „sute de mii de aplicații”.
Publisherii sunt invitați să își înscrie aplicațiile în Nokia Store, există un tool de verificare a compatibilității, iar adaptarea celor care nu se „potrivesc” necesită doar câteva ore de programare.
Viitorii cumpărători Nokia X găsesc deja cel mai populare aplicații românești gata pregătite.

Nokia X

Design
Deși low buget, seria X respectă designul elegant Nokia. Carcasa este din policarbonat de calitate. Surpriza este gama de culori foarte îndrăznețe. În afară de clasicele negru și alb, avem variante de verde aprins, roșu aprins, cyan și galben. Sunt cele mai viu colorate telefoane de pe piață și aș spune că nu arată deloc rău, deși sunt neobișnuite.

Preț bun
Prețul „la liber” al primelor exemplare Nokia X  sosite în magazine online variază între 450 și 600 de lei. La Orange, cu abonament de 19 euro/lună, prețul este 0 lei.  Celelalte modele care vor veni din luna mai, Nokia+ și NokiaXL, au ca prețuri informative 99 și 109 euro.

Interfața Fastlane
Mi-a plăcut interfaţă special dezvoltată pentru telefoanele Nokia, Fastlane. Pe un singur ecran sunt afișate împreună aplicaţiile deschise recent: galeria foto, postările de pe Facebook, music playerul, apelurile etc. Este foarte comod să le găsești pe toate în același loc.

Nookia X Faslane

Piața smartphone-urilor cu preț convenabil este capricioasă. În aglomerația de producători mai mici sau mai mari contează mult eforturile de marketing, colaborările cu operatorii telecom.
Însă Nokia X vine cu câteva avantaje, printre care sonoritatea brandului, execuția și designul. Și s-ar putea ca această încercare cu trecerea pe Android să fie una reușită.

Specificațiile complete ale Nokia X, aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close