Se întâmplă ca unii inițiatori ai campaniilor Social Media să aibă mintea celor care vor să vadă câtă benzină mai e în canistră cu ajutorul brichetei.
Campania online le explodează în mână iar Internetul se umple de sângele victimei-client.

Cauza: le lipsește exercițiul de a se pune în mintea receptorului campaniei, fie el hater sau, pur și simplu, un individ cu simțul umorului mai dezvoltat.
Nu-și pun întrebările elementare, de genul Ce ar scrie un hater dacă ar vedea acest hashtag, această sintagmă pe care se bazează campania?; Cum ar putea să răspundă într-un mod nefericit la acest call to action?

Am mai povestit despre o campanie mai veche, din SUA, a McDonald’s, devenită exemplu clasic de „așa nu”.
Pe scurt, campania și-a propus să comunice cum că ingredientele produselor McDonald’s provin de la fermieri din SUA, deci sunt proaspete și cetățeanul contribuie la forța economiei americane dacă le consumă.
În prima etapă a fost folosit hashtag-ul #MeetTheFarmers, cu minireportaje difuzate online despre fermierii americani furnizori de carne și legume. Rezultatele au fost excelente.
Cineva a avut apoi nefericita idee de a schimba hashtag-ul #MeetTheFarmers cu unul nou: #McDstories.
Dezastru! Cuvântul „Stories” a declanșat în online o avalanșă de „povești” despre fast food-ul american venite de la consumatori (sau, de ce nu, de la concurență), care de care mai respingătoare.

Cea mai recentă speță de inabilitate în a prevedea o posibilă reacție negativă într-o campanie online:

NYPD twitter

PR-ul poliției newyorkeză i-a invitat pe utilizatorii de Twitter să trimită fotografii cu polițiști:

Nypd

Americanii chiar asta au făcut: au urcat online o mulțime de fotografii cu polițiști. Cu polițiști care fac abuzuri, agresivi, sau meme-uri care trimit la inteligența polițiștilor. Inclusiv infografice cu numărul de indivizi împușcați de poliție. (Captura de sus cu porcul e doar unul dintre miile de exemple, dă o căutare după hashtag-ul #MyNYPD.)

În campaniile online trebuie să pui răul înainte, în sensul de a imagina cu răbdare ce reacții neplăcute pot stârni cuvintele cheie  sau invitațiile pe care le folosești. Altfel, dezastrul pândește după colț.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close