Milioane de idei bune plutesc în aer, însă de obicei se materializează în invenții și inovații doar atunci când cineva le dă un impuls.
De data asta, impulsul a venit de la Intel România.
Care, în colaborare cu hub:raum (incubatorul Deutsche Telekom), DeviceHub.net și Wyliodrin, a adunat o seamă de tineri creativi la primul Break and Make Workshops and Hackathon.

Au fost câteva proiecte promițătoare, realizate după mai mult de 24 de ore de programare pe baza platformei Intel Edison și a plăcii Intel Galileo (vezi mai jos).
Cum a făcut parte din juriu, câteva sugestii pentru viitorii participanți, valabile și pentru alte sesiuni de prezentare:
1. Gândiți-vă și spuneți și cum veți monetiza aplicația. Poate avea mare potențial de piață, dar până când ajunge în stadiul acesta, e nevoie de investiții de timp, energie, bani. Investiții pe care trebuie să le recuperați. Sau să le justificați unui posibil investitor.
2. Integrați rețele sociale în aplicație. Nu mai e nevoie să explicăm de ce, dar mulți uită pur si simplu acest ingredient al succesului.
3. Oricât ați fi de obosiți la finalul hackathonului, pregătiți cum trebuie prezentarea proiectului. E posibil ca toată munca să nu fie percepută corect din cauza nesiguranței cu care explicați proiectul.

Premiile de la finalul Break and Make Workshops and Hackathon:

Locul I.
YouFlick.  O brățară tip Jawbone cu care controlezi echipamentele smart prin gesturi: deschizi uși dotate cu smartlock, schimbi canalele și reglezi sunetul la televizor,  controlezi încălzirea/aerul condiționat acasă.
Posibilități mari de utilizare în augmented reality și tehnologiile holografice.
Brățara arată deocamdată ca un ansamblu de circuite prinse cu scoci de braț (foto), dar prototipul e funcțional (a înlocuit mouse-ul în controlul computerului la demonstrație), iar „piesele” necesare pentru miniaturizare se pot procura cu ușurință acum.

intel hackathon (1)

Locul II.
Fun-o-Meter
Măsoară gradul de distracție la un eveniment social, într-un club, de exemplu, ajutându-i pe cei prezenți să se grupeze în funcție de gusturile și interesele comune, prin intermediul smarphone-urilor.
Aplicația dă fiecărui participant (care o acceptă) un scor de compatibilitate pe baza profilului din rețele sociale (Facebook, în principal): prietenii comuni, domenii la care s-a dat like etc.
Smartphone-ul îți indică persoanele cu care te potrivești și pe care le recunoști apoi după fotografie. De aici, totul depinde de tine. Persoanele timide pot trimite un mesaj „Yo” înainte de intra în vorbă.

Locul III.
Find my Kids.
Aplicația a fost inspirată de o întâmplare reală. Unul dintre programatori și-a pierdut copilul într-un mall și a trecut prin ceva emoții până l-a recuperat.
Ideea e simplă: cei ce doresc le pot atașa copiilor o etichetă RFID. Dacă spațiul (mall, plaja privată de hotel etc) este dotat cu cititoare RFID, iar copilul profită de o clipă de neatenție pentru a evada, i se poate stabili poziția sau poate fi impiedicat prin alarme să părăsească un perimetru.

Și o mențiune personală pentru proiectul Ride with Friends, destinat marilor clădiri de birouri și mediului corporatist.
Ideea este ca mașinile personale să nu mai circule cu un singur pasager (șoferul), ci să fie parte a unui sistem inteligent de share.
Exemplu de utilizare: când X vine dimineața la birou, se loghează într-o interfață web și anunță că la ora 18.00 părăsește clădirea cu direcția Piața Unirii. Doritorii Y și Z se înscriu pentru respectiva cursă.
Când X coboară seara în parcare, cartela de acces trimite un semnal în sistem, anunțându-i prin smartphone pe Y și Z că mașina e gata de plecare.

Așteptăm cu mare interes ediția următoare Break and Make Workshops and Hackathon.
Poza cu premianții la TechHub Bucharest:

intel hackathon (2)

Tehnologia Intel Edison

Platforma Intel Edison este o soluție concepută pentru a reduce timpul de realizare a prototipurilor şi timpul de producție a dispozitivelor conectate, care vor sta la baza viitoarei revoluții industriale. Acest val de dispozitive va fi o colecție diversificată de produse create pentru consumatori specifici şi nevoi de consum distincte.
Platforma Intel Edison a fost concepută special pentru creatorii acestor dispozitive – antreprenori aflați la început de drum, dornici să inventeze viitorul. Tehnologia combină o platformă hardware adaptabilă, puternică şi un ecosistem flexibil, cu compatibilitate software extinsă şi un mediu de suport online.
Datorită soluției oferite de platforma Edison, imaginația este singurul obstacol care poate sta în calea inovației.

Tehnologia Intel Galileo

Placa de dezvoltare Intel Galileo de cea de-a doua generaţie este un echipament de dezvoltare şi creare de prototipuri, compatibil Arduino*, bazat pe arhitectură Intel. Este concepută special pentru dezvoltatori, studenți şi profesori, precum şi pentru entuziaștii de acasă, pasionați de electronică.
Galileo folosește sistemul de operare Linux, dar aplicațiile pot fi realizate și folosind instrumentele de dezvoltare Arduino. Intel® Galileo reușește astfel să combine capabilitățile avansate oferite de sistemul de operare Linux*, şi de ecosistemul său vast de aplicații, cu ușurința de dezvoltare oferită de Arduino. Intel® Galileo este prima placă de dezvoltare Intel în totalitate Open Source – atât hardware, cât și software, aspect important pentru dezvoltatori şi în acelaşi timp pentru comunităţile de start-up-uri, care doresc să realizeze prototipuri de produse. Referitor la dezvoltarea de proiecte care necesită resurse minime, dar cu aplicabilitate în domenii vaste, Intel® Galileo este soluţia potrivită pentru mulţi dezvoltatori.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close