apple pencil

Voi erați mici la începutul anilor 2000 și poate că nu vă aduceți aminte de vremurile primelor telefoane mobile cu touchscreen.
Ecranul tactil mergea foarte prost, era imprecis și nu funcționa decât cu „bețișorul” numit stylus. Mai mult te chinuiai, dar early adopters ai telefoanelor inteligente nu se plângeau de asta în public, pentru că reușeau să impresioneze cu telefonul lor scump și prost.

2007. Steve Jobs reușea (pentru că a fost suficient de genial încât să aloce o sumă uriașă pentru cercetare în domeniul touchscreen) să prezinte primul telefon cu ecran tactil perfect.
„Nimeni nu vrea să folosească un stylus, cel mai bun pointer device este degetul” – spunea el atunci. O înregistrare de arhivă în care se și strâmbă când aude de stylus:

Paradigma în domeniul smartphone-urilor fusese schimbată. Stylus-ul a dispărut. Lumea, încântată, lăsa amprente pe ecranele smartphone-urilor.

2011. Patru ani mai târziu, la Londra, Samsung uimește la lansarea primului Galaxy Note din actuala serie de succes: un smartphone cu ecran foarte mare și cu… stylus. Am scris câteva rânduri pe fugă atunci.

Nu am comentat în niciun fel pentru că nu înțelegeam de ce e nevoie ca Samsung să reînvie un device absolut demodat, pe care cu toții îl aruncasem la gunoiul istoriei tehnologice.
Dar pentru cei care chiar lucrează cu Internetul mobil și nu sunt doar consumatori pasivi, să poți să notezi rapid un număr de telefon pe ecran și acesta să intre automat în contacte sau să decupezi și să adnotezi un document sau o pagina web s-au dovedit funcții utile.

2015. Patru ani mai târziu, în seara asta, la lansarea noului iPad Pro, cu ecran de dimensiuni mari (12,9 inci), urmașul lui Steve Jobs la cârma Apple prezintă The Apple Pencil (99 $), nimic altceva decât un stylus.
Câți ani au trecut de când Jobs spunea că stylus-ul  e „bleahh”? Nici zece!

apple pencil

Sunt destui care consideră stylus-ul de la Galaxy Note sau, din seara asta, cel destinat iPad Pro niște mofturi ale producătorilor mari de electronice care nu mai sunt capabili să vină cu ceva nou și atunci ne aburesc cu accesorii inutile.
Oare?
Cei care gândesc așa pică în păcatul generalizării exclusiv pe baza obiceiurilor proprii de consum: dacă ei nu folosesc stylus, nu va folosi nimeni.

Peisajul este mai complex.
E normal ca atunci când folosim un smartphone pentru funcții curente (mess, net, call etc) să nu ne trebuiască un stylus.

Dar mai există categorii importante de utilizatori, creativii, care chiar au nevoie să decupeze, să noteze „de mână”, de deseneze, să facă scheme pe ecranul telefonului sau al tabletei. Vorbesc aici de manageri, de arhitecți, de publicitari, de traineri/profesori, artiști, graficieni șamd.

Filmul de prezentare a noului Apple Pencil de mai jos este, evident, prelucrat masiv pe computer. Poate că noul stylus nu funcționează chiar atât de perfect ca în acest clip.
Dar cred că pentru categoriile profesionale pe care le-am enumerat mai sus își va găsi rostul.
Și înainte să vă uitați la clipul de prezentare, vreau să vă mai spun ceva: citeam ieri, nu mai știu unde, că vara asta s-au vândut foarte bine cărțile de colorat.
Nu numai cele pentru copii, ci și cele destinate adulților stresați (e și asta o formă de terapie a nervilor).
Oamenii indiferent de vârstă simt nevoia să măzgălească (profesional sau pentru relaxare), iar Apple Pencil s-ar putea să de dovedească util în sensul acesta 🙂

3 Comments

  1. În ultima perioadă am început să folosesc uneori stylus – nu pentru a lua notițe sau pentru a desena, ci pur și simplu în loc să folosesc degetul pe ecran. Sunt momente când e comod, altădată îl arunc cât colo.
    Dar înțeleg că unii sunt chiar fani, deși părea inițial o prostie, oamenii s-au obișnuit și nu mai pot fără…

  2. Diferența dintre stylusul de la Samsung și pen-ul lansat acum este extrem de mare.

    Practic, Apple Pencil (sau cum îi zic), este ca pen-ul unei tablete grafice. Are senzori de presiune și de înclinație, spre deosebire de un stylus care simte doar atingerea.

    Same-same, but different.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close