Fără patimi politice, câteva gânduri după ce ieri două sute de mii de oameni (sau mai mult) au ieșit exasperați în stradă în București, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Oradea, Craiova.

Pe 1 februarie 2017, peste 150.000 de oameni au manifestat la București împotriva deciziilor Guvernului Grindeanu/Dragnea. Este cea mai mare manifestare de protesc din 1990.
Pe 1 februarie 2017, peste 150.000 de oameni au manifestat la București împotriva deciziilor Guvernului Grindeanu/Dragnea.
Este cea mai mare manifestare de protest din 1990. Foto: Dan Mihai Balanescu/Hotnews

Peisajul internațional nu ne este favorabil: Statele Unite sunt conduse acum de pe personaj bizar, histrionic, impredictibil. Posibil să încerce niște târguri geostrategice cu Rusia, care salivează spre zona estică a Europei, deloc favorabile nouă.
Uniunea Europeană nu se simte prea bine. Preocupată de Brexit și de ascensiunea partidelor populist-extremiste în câteva țări, UE ar putea să capete și mai multă lehamite pentru România, țara în care corupția tinde să fie legalizată.
Vedem vreo preocupare, vreo strategie externă coerentă la guvernul român? Actualul ministrul de Externe (76 de ani) pare unul decorativ.

Zeci de mii de oameni au ieșit aseară în stradă și la Timișoara. Foto: Flavius Neamciuc
Zeci de mii de oameni au ieșit aseară în stradă și la Timișoara.
Foto: Flavius Neamciuc

Iarna aceasta este cea mai geroasă și lungă din ultimii ani. Prețurile la energie au crescut în urma unor declarații oficiale neinspirate, a jocurilor oculte de pe piață.
Prețul energiei este o componentă obligatorie a oricărui produs, de la făină la automobile. Consecința este evidentă.
Ceva decizii/măsuri de la Guvern? Eu n-am auzit.

Euro crește, leul se devalorizează pe fondul instabilității politice. Cartofii, carnea de import sunt achitate în euro.
Creșterea pensiilor (decizie a guvernului Cioloș) și a salariului minim va fi neutralizată rapid.

Peste două zile se împlinește o lună de la instalarea guvernului Grindeanu. Nu avem buget aprobat nici acum. Ați auzit de la acest guvern vreun gând, vreo idee coerentă despre infrastructură, construcție economică durabilă, investiții?
În primăvară, când se va comunica creșterea economică pe primul trimestru 2017, cele 5,5 procente de avans economic cântate acum de dl Dragnea vor genera un zâmbet amar.

Aseară, România a trecut la mustață pe lângă o posibilă tragedie: descreierați (posibil) finanțați de cluburile de fotbal (vezi aici) au atacat jandarmii în Piața Victoriei, în timpul mitingului pașnic. Printr-o minune, nu sunt „decât” câțiva răniți.
O fostă secretară de școală, ajunsă inexplicabil ministru de interne, spune că nu a primit nicio informare de la SRI despre mobilizarea ultrașilor. SRI o contrazice credibil. Chiar și dacă nu ar fi primit vreo informare (lucru imposibil), o simplă scanare a rețelelor sociale ar fi putut să o pună de doamna ministru în temă.
Incompetență sau calcul cinic anti-manifestanți?

Și lucrul cel mai important: date fiind urgențele și provocările acestea dramatice, de care depinde supraviețuirea noastră, e bizară obsesia maladivă cu care guvernul Grindeanu/Dragnea face din modificarea Codului Penal în favoarea corupților prioritatea numărul 1 a administrației și politicii românești.
Au încercat PSD și guvernul vreo explicație de ce arde România dacă nu scăpăm, acum, corupții de închisoare? Nu, evident.

România este slăbită economic și social, într-un peisaj internațional tulbure, din interior. Nu are rost să dăm vina pe nimeni altcineva.
A trecut o lună din 2017. Irosită. Mai sunt 11.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close