Astana, noua capitală a Republicii Kazahstan.
Orașul acesta nu exista acum 20 de ani. Sau, în fine, era o mică așezare agricolă sovietică.
În locul acestor clădiri, în anii ’90, a fost stepă. Vânturi, ierburi, păstori, animale sălbatice.

Kazahstanul s-a desprins din Uniunea Sovietică în decembrie 1991. Dacă ne uităm la harta țării, observăm cu unele porțiuni de graniță au fost trase cu rigla la împărțirea URSS.
Problemă: vechea capitală a țării, istoricul oraș Almatî, se află foarte aproape de granița cu Kîrgîstanul.


Conducerea Kazahstanului a decis să construiască o nouă capitală, mai în centrul țării, Astana.
Au fost chemați câțiva dintre cei mai renumiți arhitecți ai lumii pentru a desena clădiri emblematice pentru această țară imensă (a noua din lume ca suprafață, de 11 ori mai mare ca România) și bogată în petrol, gaz, uraniu și alte minerale prețioase.
Se spune că subsolul Kazahstanului adăpostește cam tot tabloul lui Mendeleev și vorbim de resurse bogate, exploatabile.

astana kazahstan

Simbolul Astanei: Bayterek Tower
Inaugurat în 1997, cu prilejul strămutării capitalei de la Almatî, turnul Bayterek (copac în kazahă) a fost proiectat de arhitectul britanic Norman Foster.
Motivul de inspirație: legenda locală a păsării mitologice Samruk, care depune ouă de aur (Soarele) în Copacul Vieții,  înghițite apoi de dragonul Aydahar – de unde alternanța zi-noapte.
105 metri înălțime.

Un ascensor duce vizitatorii în sfera din vârf. Prilej pentru a vedea orașul de sus.

La etajul doi al sferei Bayterek, președintele Nursultan Narzabaiev, cel care conduce Kazahstanul din 1991, și-a lăsat amprenta mâinii drepte. Se spune că dacă îți suprapui palma peste amprenta liderului, te vei bucura de prosperitate și noroc în viață.
Poate părea ciudat acest obicei, însă Narzabaiev a reușit să țină unită această țară foarte diversă etnic (120 de naționalități), jumătate musulmană, jumătate creștin-ortodoxă, cu vii obiceiuri nomad-tribale și să o transforme într-un hub economic și diplomatic regional în plină afirmare, modernizând-o.

astana

Khan Shatyr Entertainment Center
Verile sunt călduroase în Astana, iar iernile deosebit de geroase, cu vânturi puternice. Construcția Khan Shatyr Center a fost o mare provocare și pentru arhitecți (același Norman Foster), dar și pentru ingineri.
Foster a desenat Khan Shatyr ca o imensă iurtă – cortul tradițional care servește ca locuință crescătorilor nomazi de animale.
Proiectanții au ales o învelitoare din polimeri speciali, care să reziste la variațiile mari climatice și, în același timp, să asigure în interior o temperatură constantă și iluminat natural. Suprafața interioară utilă este de 14 hectare.

Vizitatorii găsesc magazine ale marilor branduri internaționale (interesant este că în unele te poți tocmi oriental la prețuri), restaurante.
La etajele superioare, un Dyno Park, cu dinozauri mișcători, plus o plajă artificială, cu palmieri și nisip fin, adus din exoticele insule Maldive.

Moscheea Hazred Sultan
Imensă, dar de o eleganță arhitecturală rafinată. Construită din marmură albă și neagră, această moschee a fost inaugurată în 2012.

Palatul Păcii și Reconcilierii
O imensă piramidă de sticlă. Adăpostește un teatru cu 1.300 de locuri, o universitate a civilizației și un muzeu al culturii.
Marile religii ale lumii – creștinismul, islamul, iudaismul, budismul, hinduismul șamd – au zone rezervate. Palatul este gândit ca un spațiu al non-violenței, al înțelegerii și respectului între credințe.
Piramida i-a contrariat pe amatorii de teorii ale conspirației – pesemne vremurile în care să nu ne mai dăm în cap pe teme de corectitudine religioasă n-au venit încă.

 

Și blocuri cam ca la noi
Desigur că nu toate clădirile din Astana sunt opere arhitecturale. Orașul crește, populația sporește și are nevoie de locuințe.
Unele blocuri seamănă izbitor ori cu cartierele de provincie construite în România anilor ’80, ori cu unele de pe Bulevardul Unirii din București.

De ce e important Kazahstanul pentru români
Oficial sunt cam 20.000 de români în Kazahstan. Neoficial, numărul lor ar putea trece de 40.000.
Au ajuns în stepă, în ultima sută de ani, în urma perseverenței rușilor de desnaționalizare a Basarabiei și a nordului Bucovinei. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, țarul le-a promis țăranilor basarabeni pământ mult și bun în Kazahstan. Au plecat cu miile și au găsit acolo pământ care nu rodea.
Mai târziu, în al doilea război mondial, au fost mai mute valuri de deportări, de zeci de mii de etnici români, val care s-a oprit abia prin 1960.
Sunt încă mici sate în Kazahstan în care bătrânii vorbesc curat românește.
Astăzi, românii au două asociații culturale, iar ansamblul folcloric local „Dorule” a susținut un concert la Ziua României de la Expo Astana 2017.
(un site cu informații despre comunitatea românilor, aici.)

Importanța Kazahstanului pentru economia românească
În Astana are sediul central compania națională KazMunayGas. Una dintre cele mai mari investiții ale Kazahstanului în străinătate este în România, prin grupul KMG International (KMGI), fostul grup Rompetrol, aparținând KazMunayGas.
KMG International operează două rafinării, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și rețele de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.
Petromidia prelucrează țiței kazah transportat de conducta Caspian Pipeline Consortium (1510 km), din vestul țării până la portul Novorossiynsk.
Statul român deține 44,6% din rafinăria Petromidia, care, de doi ani, a trecut pe profit.
Investițiile tehnologice ale KMG International, începute în 2008, au permis rafinăriei să devină eficientă în obținerea benzinei, motorinei și kerosenului, la standardele stricte de mediu și de calitate ale UE.
KMG International deține și unicul producător de polimeri rămas în România (polipropilenă și polietilenă de densitate mică și înaltă).
Recent, CSAT a aprobat tranzacția prin care China Energy Company Limited (CEFC) preia 51% din grupul KMG International. 
Dincolo de posibila creștere a capacității de rafinare la Petromidia, KMG și CEFC plănuiesc ca grupul KMG International să devină o platformă de dezvoltare regională în domeniul energiei, inclusiv din alte resurse, nu numai din țiței.
Ca pași imediați, o prioritate este dezvoltarea lanțului de distribuție și de vânzare regională a carburanților.

Cum arată sediul central KazMunayGas din Astana:

Info turistice despre Astana

 • Drumul cel mai scurt este cu Turkish Airlines, din Istanbul, peste Marea Neagră (5-6 ore de zbor).
 • Poți avea surpriza unor prețuri foarte mici. Un drum de o oră cu taxiul (comandat de la hotel) între două obiective turistice, cu așteptare până le-am vizitat, a costat aproximativ 25 de lei. Logan cu aer condiționat.
 • Limba statului este kazaha, dar cea mai folosită este rusa. Google translate e foarte util.
 • Ca mâncare națională și exotică pentru noi, poți testa carnea de cal. Caii sunt crescuți special pentru carne.
  Cea învelită în prapure și friptă pe cărbuni este cu adevărat delicioasă.
 • Dacă ai barbă mare, așteaptă-te ca unii locuitori să se uite ca la extratereștri și eventual să râdă.
 • Kazahii sunt foarte prietenoși și respectuoși. Nu întâlnești nervi și isterii în sectorul serviciilor.
  Șoferii așteaptă răbdători ca pietonii să traverseze strada.
 • Deși țară cu populație ușor majoritar musulmană, stăpânirea rusească a lăsat urme: consumul de alcool este liber. De altfel, tinerii sunt occidentalizați complet.
 • Au muzicieni de top (și o Operă Națională fantastică), iar muzica pop/rap kazahă are succes și în Rusia, dar și în Turcia.
 • Întâlnești destule berării germane, pentru că mulți prizonieri germani de război au fost deportați aici, iar o comunitate germană există încă.

 

 

 

 

 

ana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close