Povesteam că am găsit aruncat la ghena blocului un carnet vechi de 76 de ani.
Este un captivant jurnal scris de un ofițer român (sau ofițeri – vedem imediat de ce) care a(u) luptat în al doilea război mondial pe frontul de Est, în fosta Uniune Sovietică.
Acest document i-a interesat pe mulți; e normal, pentru că pe frontul de Est au dispărut aproape 100.000 de militari români, 17.000 au murit și 67.000 au fost răniți.
Astfel că voi publica începând de azi, în serial, cele 59 de pagini ale jurnalului, fotocopiate.

Ce se va întâmpla mai departe? Voi dona jurnalul Ministerului Apărării Naționale.
Domnul locotenent colonel Alin Preda, șeful Biroului comunicare online MApN, s-a oferit să predea documentul cercetătorilor de la Muzeului Militar Național, care îl vor expertiza și conserva.
Este nevoie de analiza experților, pentru că acest jurnal are câteva ciudățenii: unele pagini par scrise de persoane diferite iar datele trecute la note sunt bizare, posibil din cauza unei erori explicabilă prin tensiunea plecării pe front; de pildă, se prea poate ca octombrie trecut în jurnal să fie de fapt septembrie.
Aș mai spune că jurnalul conține consemnări seci de locuri și evenimente, dar și informații interesante, pline de culoare.
Să pornim deci la descifrare:

Pagina 1, datată luni, 21 octombrie/marți 22 octombrie 1942
Militarul român pleacă cu trenul spre Cernăuți, oraș important întors în granițele României după ce fusese cotropit de Stalin) și apoi trece granița cu URSS spre front.

Paginile 2 și 3, datate miercuri 23 octombrie 1942
Autorul jurnalului ajunge în localitatea Sneatin. Copii localnici îi cer pâine. Călătorește mai departe și trece Nistrul.

Paginile 3 și 4, datate 24 octombrie (1942)
Ajunge la granița dintre Transnistria și Ucraina. Într-una dintre gări, vede „o mulțime de ucraineni” care plecau la muncă în Germania.

Paginile 5 și 6, datate 25 -28 octombrie. Trece fluviul Nipru și ajunge în orașul ucrainean Dnepropetrovsk.

Paginile 7 și 8 din 29-30 octombrie. Întâlnește trenuri cu răniți evacuați din Stalingrad.

Paginile 9 și 10, din 1 octombrie (1942). Popas în orașul ucrainean Iașinovataia, sediul comandamentelor german și italian. Descoperă Opera locală și un cinema.

Paginile 11 și 12, notate marți 6 octombrie. Moment de răgaz. Petrecere la un localnic care le cântă ofițerilor români la pian.

Paginile 13-14. 6 octombrie 1942. Zonă minată.

Paginile 15-16. Datate 10-11 octombrie. Notează că a găsit un soldat în neregulă pe care l-a „bătut foarte tare” și că a auzit un concert de balalaici.

Paginile 17-18. Datate 12-16 octombrie. Ofițerul ajunge în orașul Kamensk, unde se alcătuiește Batalionul românesc 7 de infanterie ușoară.

Paginile 19-20. Datate 17-18 octombrie (1942). Batalionul românesc 7 trece râul Doneț.


(va urma)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close