Închide

Ce vrei să cauți?

Cum calculezi volumul de date în roaming UE fără să plătești taxe suplimentare

De la 1 ianuarie 2020, a crescut cu 22% volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în Uniunea Europeană +Norvegia, Islanda și Liechtenstein fără aplicarea unor taxe suplimentare – anunță ANCOM, instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România
Tot de la această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în acest săațiu, au scăzut și suprataxele aplicate consumului ulterior, astfel:

– suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 22%, de la 4,5 la 3,5 euro/GB, fără TVA;

– suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproximativ 7%, de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.

Pentru anul 2020, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS S.A. este autorizat să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein, în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 679/2019, a scăzut de la 0,85 la 0,79 eurocenţi/minut, fără TVA.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în

UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein se tarifează, în principiu, la fel ca în România.
Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în aceste țări fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2020 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2020 suprataxa nu va putea depăși 3,5 Euro/GB (0,35 eurocenţi/MB), fără TVA.

Cum calculezi cât trafic de date mobile „Roam like at home” poți consuma fără taxe

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, accesibilă aici.
Aplicaţia a fost actualizată cu tariful de 3,5 Euro/GB, valabil începând cu data de 1 ianuarie 2020. Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.

ancom

Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicată acestui subiect, de pe InfoCentrul ANCOM, aici.

Adaugă comentariu