Închide

Ce vrei să cauți?

Un român produce în medie 8,3 kg de deșeuri electrice și electronice pe an. Câte ajung la reciclare, câte la ghenă și pe câmp 

Cei cu apucături de hippy spun că săptămânile în care am stat închiși forțat în casă au fost o răzbunare a Pământului pentru abuzurile la care îl supunem. A vrut să ne aducă aminte cât de plăcut și sănătos e un mediu nepoluat.

Nu știu dacă e așa, dar săptămânile de lockdown dur au trecut și vor urma noi etape de relaxare a restricțiilor. Întrebarea este noi ce facem mai departe?

Merită să observăm că au crescut vânzările de electronice destinate entertainmentului în familie. Mulți și-au schimbat de pildă vechile televizoare (unele chiar cu tub) cu modele noi. Și tendința va continua – un televizor LED decent a ajuns să coste chiar sub 1000 de lei.

Un român produce în medie 8,3 kg de deșeuri electrice și electronice (DEEE)
Mă uitam pe graficul acesta realizat de ECOTIC*:

reciclare electronice ecotic

Vedem că încă aruncăm la ghenă sau la întâmplare 2,1 kilograme de deșeuri electrice și electronice (DEEE) de persoană, în medie, pe an: baterii (extrem de toxice), monitoare, becuri economice, telefoane vechi, imprimante etc.
Chiar dacă situația s-a îmbunătățit de la an la an, datorită eforturilor organizațiilor de mediu și a unor primării, cantitatea de deșeuri care otrăvesc mediul și nu sunt valorificate rămâne uriașă.

Ce putem face
Sunt sute de centre de colectare a deșeurilor electrice și electronice în țară. Majoritatea se vor redeschide în curând și vor reîncepe să preia spre reciclare respectivele produse uzate.
Până atunci, o idee bună ar fi să trecem pe lista proprie de to do, un punct numit Reciclare. Să facem o listă cu chestiile vechi de prin casă, aruncate în boxa de la bloc sau în vreo magazie, fie că sunt baterii uzate, monitoare sau tastaturi, și să stabilim o zi când le vom trimite la reciclat.
Eliberăm spațiul propriu, facem un bine naturii, economiei și săltăm un pic România în clasamentul european al reciclării, unde e cam codașă.

Sugestii pentru bookmark-ul tău
Pentru ai identifica punctele de colectare și pentru a afla noutăți despre colectarea DEEE, intră pe site-ul ECOTIC și pe pagina de Facebook a organizației.
Apropo de pagina de Facebook: vei întâlni aici o simpatică profesoară care propune lecții de reciclare pentru copii, sub formă de povești, cu personaje fabuloase, Ecoterrienii.
______________________________________

ECOTIC desfășoară campania națională „Fii la tine-n țară la fel ca afară”, derulată împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Campania își propune să contribuie la conștientizarea și educarea publicului cu privire la comportamentul corect față de deșeurile de echipamente electrice și electronice și importanța colectării separate a acestora. ________________________________________
* Cine este ECOTIC
ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE) din România, fondata în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora.
ECOTIC gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) in numele a peste 600 de producatori si importatori afiliati. ECOTIC asigura si supervizeaza intregul proces de preluare, transport, dezmembrare si reciclare astfel incat, la final, DEEE sa nu mai reprezinte un pericol. 145.000 tone DEEE au fost gestionate in sistemul ECOTIC. Consultanta prompta si specializata oferita producatorilor de echipamente electrice, baterii ai acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC.

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Educarea populatiei in directia reciclarii nu poate da rezultate fara organizarea rationala si accesibila a colectarii – incepand de la locurile de depozitare primara a deseurilor, cu pubele/containere specializate (inclusiv pentru DEE de mici dimandiuni), mai departe cu ridicarea separata a acestora de catre companiile de salubritate.
    Deseurile mari (fie ele DEE, fie mobile vechi, materiale de constructie dezafectate etc.) trebuie ridicate gratuit, la cerere, de la domiciliu (deocamdata cunosc doar campanii izolate ale unor ONG-uri in directia asta), iar datele de contact ale entitatilor care se ocupa de asta trebuie puse centralizat la dispozitia publicului (site-uri, lista de telefoane, adrese de e-mail, etc.).
    Ar fi foarte utila si amenajarea, la locul depozitarii primare, a unor spatii distincte pentru obiectele inca functionale de care proprietarul nu mai are nevoie (obiecte casnice, haine etc.), spre a fi luate gratuit si reutilizate de oricine ar fi interesat.

  2. Eu nu arunc nimic. Totul se recicleaza in familei. Tv-ul cu tub merge in bucatarie la mama, telefonul cu butoane la scoara-mea si tot asa. Suntem departe de a ne invata cu reciclarea, din pacate.

Adaugă comentariu