Închide

Ce vrei să cauți?

De văzut neapărat: proiectul Fading Border despre fenomenul migrației

Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția a fost reprodus exact la București

sponsor UniCredit
sponsor UniCredit

Sunt puține familiile care să nu aibă cel puțin o rudă emigrată în ultimii 30 de ani. Peste patru milioane de români trăiesc în afara țării. Anul trecut au plecat din țară încă 192.631 de români, iar fenomenul va continua fără îndoială.
Dacă treci pe Calea Victoriei, cum vii dinspre Kiseleff, îți propun să faci dreapta în jos pe lângă Palatul Telefoanelor, pe strada Matei Millo. La numărul 5, vei da peste noua clădire Tandem. La parterul acesteia a fost reprodus pavilionul României la Expoziția Internațională de Arhitectură – la Biennale di Venezia, expoziție încheiată în noiembrie.
Spun reprodus, în sensul că vei vedea proiectul Fading Borders exact așa cum a arătat el la Veneția. A fost demontat, transportat cu bărcile prin lagună până la camioane și adus în România, unde a fost remontat.
Tema Bienalei de Arhitectură 2021 (amânată din 2020) a fost How will we live together? (Cum vom trăi împreună?), iar echipa României a ales să abordeze relația dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș.

Flori la muncă, într-un câmp de căpșuni din Palos de la Frontera (sursa: TELELEU)

Biroul de arhitectură POSTER a conceput proiectul curatorial Fading Borders care povestește realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, PLECAT și Shrinking Cities in Romania (Orașe românești în declin). PLECAT, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa.
Shrinking Cities in Romania este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, asupra declinului orașelor românești în diverse forme: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.
Expoziția este deschisă la fiecare sfârșit de săptămână (vineri, sâmbătă, duminică) până pe 13 februarie.
Prezența onorabilă și remarcată a României la Bienala de Arhitectură de la Veneția a fost posibilă și datorită sprijinului generos din partea UniCredit Bank. Este în tradiția Grupului UniCredit să ofere susținere proiectelor culturale substanțiale, a declarat Anca Ungureanu, First VP, Identity and Communication Director UniCredit Bank RomaniaEste în pregătire deja și o prezență interesantă a României la Bienala de Artă de la Veneția de anul viitor, căreia îi acordăm de asemenea susținerea noastră.
O vizită de jumătate de oră la Fading Borders e un prilej de meditație privind evoluția țării, pentru că fiecare român plecat ne modifică, puțin câte puțin, destinul colectiv.

Adaugă comentariu