În Hong Kong, terenurile virtuale din metavers au devenit subiect de discuție intensă între investitori.
Conceptul de metavers, promovat perseverent de giganți tech, printre care Microsoft și Facebook (Meta, după rebranduire), prevede un viitor în care oamenii interacționează sub formă de avataruri în lumea virtuală.
„Într-un viitor nu foarte îndepărtat, următoarea generație își va petrece cea mai mare parte a zilelor comunicând, învățând, experimentând și interacționând în spații virtuale prin intermediul identității lor digitale”, este de părere Adrian Cheng, unul dintre cei mai mari afaceriști imobiliari din metropola chineză, citat de asia.nikkei.com.
Cheng (42 de ani) operează în lumea proprietăților imobiliare tangibile, reale, însă luna trecută a achiziționat unul dintre cele mai mari terenuri virtuale scoase la vânzare – pentru un preț nedezvăluit – cu scopul de a construi un hub digital pentru startup-uri, parte a unui proiect mai mare denumit Mega City.
Un alt investitor, Edgar Cheung, a cumpărat câteva parcele de teren anul trecut pentru aproximativ 1.284 de dolari. „Cei care cumpără terenuri virtuale sunt investitori tineri și bogați, deoarece cei mai în vârstă nu par să înțeleagă prea bine conceptul sau nu vor să riște”, spune el.
Loturile de teren virtual pot fi tranzacționate la fel ca și proprietățile imobiliare fizice. Proprietarii pot să își păstreze parcela, să o închirieze sau să o amenajeze după cum doresc. Dar, ca întotdeauna, cheia este poziționarea. Un cumpărător a plătit recent 450.000 de dolari pentru a fi vecinul virtual al rapperului Snoop Dogg, în timp ce o bucată de teren a fost vândută pentru aproximativ 2,5 milioane de dolari pe platforma metavers Decentraland la sfârșitul anului trecut. Un alt teren s-a vândut pentru 4,3 milioane de dolari pe platforma The Sandbox în noiembrie.
Interesul în creștere pentru terenurile virtuale a atras, de asemenea, atenția presei de stat chineze, care a avertizat recent investitorii să renunțe la această investiție speculativă, după ce Beijingul a interzis criptomonedele.
Chiar și susținătorii puternici ai unor astfel de investiții, precum Edgar Cheung, recunosc riscurile. „Este ca un joc de noroc. Dacă câștigi, ești fericit. Dar fii pregătit să pierzi totul”, a spus el. „Nu există nicio garanție cu acest tip de investiție”.