Închide

Ce vrei să cauți?

O parte din biblioteca arsă acum două milenii la Herculaneum ar putea fi recuperată cu ajutorul AI

Majoritatea textelor clasice grecești și romane cunoscute astăzi sunt rezultatul copierii repetate de către scribi de-a lungul secolelor, ceea ce a dus de multe ori la alterarea acestora prin inserarea involuntară de erori de interpretare.
Vesuvius Challenge este un concurs cu premii de 1.000.000 de dolari pentru cei care reușesc să descifreze cuvinte din pergamentele romane arse (acum, suluri fragile și carbonizate) în timpul erupției vulcanice din anul 79 d.Hr. Erupția a îngropat sub cenușă orașele Pompei și Herculaneum.
Un student în vârstă de 21 de ani de la Universitatea din Nebraska a câștigat 40.000 de dolari pentru că a fost primul care a reușit să citească un cuvânt de pe unul dintre manuscrisele vechi de la Herculaneum, folosind inteligența artificială.
El a dezvoltat un algoritm care detectează litere grecești din papirusul rulat. Primul cuvând descifrat este πορϕυρας (porphyras), care înseamnă „purpuriu”.

De ce e importantă descoperirea: există șanse ca de acum să fie recuperate sute de texte din singura bibliotecă care a supraviețuit oarecum din antichitatea greco-romană, aceasta carbonizată la Herculaneum.
Biblioteca de la Herculaneum conține lucrări care provin direct de la autori. (arkeonews.net)

Adaugă comentariu