Închide

Ce vrei să cauți?

Studiu Cisco. Mai mult de jumătate dintre companii au avut un incident de securitate cibernetică în ultimele 12 luni

Cisco a publicat  Cybersecurity Readiness Index 2024, un amplu sondaj în rândul a peste 8.000 de lideri din domeniul securității și din sectorul privat de pe 30 de piețe globale.
Raportul constată provocările imense legate de apărarea organizațiilor în fața atacurilor cibernetice în creștere, odată cu  apariția programului de lucru hibrid și cu rafinarea și intensificarea activității infractorilor cibernetici.
Principalele constatări ale raportului:

Aproape o treime din companiile digitalizate au constatat că angajații lor comută, în interes de serviciu, între cel puțin șase rețele pe parcursul unei săptămâni. În afară de rețeua securizată a organizației, angajații accesează, de exemplu, și rețeaua de acasă sau din locuri publice.

54% dintre companiile intervievate au declarat că au avut parte de un incident de securitate cibernetică în ultimele 12 luni, iar 52% dintre cei afectați au spus că aceste incidente i-au costat cel puțin 300.000 de dolari pe fiecare.

80% dintre organizații au recunoscut că existența în structura IT proprie a mai multor soluții punctuale de securitate a încetinit capacitatea echipelor de a detecta, reacționa și de a se redresa în urma incidentelor.
Această complexitate a structurii de securitate comportă o îngrijorare semnificativă, deoarece 67% dintre organizații spun că au implementat zece sau mai multe soluții punctuale în arhitectura de securitate, în timp ce 25% au admis că au 30 sau mai multe soluții punctuale.

Sporirea gradului de securitate cibernetică este îngreunat de deficitul critic de talente – 87% dintre companii au spus că acest lucru este o problemă semnificativă. De fapt, 46% dintre companii au declarat că aveau mai mult de zece poziții vacante în domeniul securității cibernetice în organizația lor, la momentul sondajului.
Aproximativ 52% dintre organizații nu au integrat încă în mod substanțial inteligența artificială în soluțiile lor de securitate a rețelelor.

Vestea bună este că organizațiile își intensifică apărarea: peste jumătate (52%) plănuiesc să își modernizeze în mod semnificativ infrastructura IT în următoarele 12-24 luni. Este o creștere semnificativă față de doar o treime (33%) care intenționau să facă acest lucru anul trecut. În plus, 97% dintre companii intenționează să își mărească bugetul de securitate cibernetică în următoarele 12 luni, iar 86% dintre respondenți spun că bugetele lor vor crește cu 10% sau mai mult.

Totuși, 80% dintre companii au un nivel de încredere moderat sau foarte mare în capacitățile lor de a se apăra împotriva unui atac cibernetic cu infrastructura actuală. Această discrepanță între gradul de încredere și cel de pregătire sugerează că organizațiile au un nivel eronat de încredere în propria capacitate de a naviga în peisajul amenințărilor de securitate și că nu evaluează în mod adecvat adevărata anvergură a provocărilor cu care se confruntă.

În Europa, doar 2% dintre organizații sunt pregătite să facă față amenințărilor actuale, fiind evaluate ca mature. În general, a fost observată o scădere a nivelului de pregătire comparativ cu 2023. 19% se află în stadiul Progresiv, 66% se află în stadiul În Formare, iar 13% în stadiul Începători. Nivelul de pregătire este esențial: 69% dintre respondenți au declarat că este probabil ca un incident de securitate cibernetică să le perturbe activitatea în următoarele 12-24 luni.

Raportul poate fi accesat aici.

Cisco a achizișionat Spunk, contract în valoare de 28 de miliarde de dolari
Cisco Systems a finalizat recent achiziția companiei de securitate cibernetică și analiză Splunk, tranzacție în valoare de 28 de miliarde de dolari. Este cea mai mare achiziție din istoria companiei.
Splunk, lansată în 2003, a dezvoltat un tablou de bord care permite organizațiilor să caute, să monitorizeze și să analizeze datele generate de computere și servere.
Compania rezultată din achiziție va folosi inteligența artificială pentru a ajuta clienții să stabilească corelații între informațiile provenite de la diferite platforme ale furnizorilor, astfel încât aceștia să poată adopta o abordare mai predictivă a securității cibernetice. Compania intenționează, de asemenea, să lanseze mai multe capacități care să utilizeze AI generativă pentru a-și simplifica software-ul și pentru a facilita utilizarea instrumentelor de către persoanele fără pregătire tehnică.
Inteligența artificială a Splunk va beneficia de cantitățile masive de date ale Cisco.

Adaugă comentariu